Are dreptul banca Raiffeisen sa-mi blocheze contul poprit daca banii din salariu se retin de firma angajatoare?

Buna ziua,

Va scriu din partea unui prieten care are cont de salariu deschis la banca Raiffeisen - sucursala Braila.

Lunar dansul trebuie sa mearga personal la banca cu cartea de identitate ca sa isi poata ridica suma de bani ramasa din salariu, dupa plata popririlor, in baza unei adeverinte eliberate de catre contabila firmei angajatoare (mentionez ca are mai mult de 1 poprire).

Aceste popriri se platesc de catre firma angajatoare in contul executorului/executorilor judecatoresti.

Banca ii ia lunar un comision de aproximativ 15 lei pentru ca ridica banii de la casierie.

Va rog sa-mi spuneti daca are dreptul banca sa blocheze contul sau nu?

Mentionez ca in momentul in care introduce cardul in bancomat ii apare o suma negativa.

Multumesc frumos pentru ajutor!


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

raiffeisen-reclamatie-poprire-blocare-cont

raiffeisen-reclamatie-poprire-blocare-cont


Stimata doamna,

Executorii judeatoresti pun poprire pe salarii atat la firmele angajatoare cat si la banci, astfel incat acestea sa retina pentru plata datoriilor orice alte sume care ar putea intra in contul bancar, in afara salariului. Din acest motiv bancile blocheaza conturile si cardurile.

Cu alte cuvinte, daca in contul bancar al persoanei executate silit intra sume de bani din alte surse, de exemplu dintr-o mostenire sau de la o cunostinta, prieten etc., acele sume trebuie retinute pentru plata datoriei.

Numai ca, din moment ce suma aferenta popririi se retine la firma angajatoare, iar banca nu opreste nimic, ci doar elibereaza clientului restul salariului, nu ar fi normal ca banca sa perceapa un comision aferent popririi. Comisionul pentru poprire ar trebui luat doar in cazul in care banca efectueaza respectivul serviciu, adica daca transfera o suma de bani catre executor, ceea ce inteleg ca nu e cazul dumneavoastra, din moment ce banii se retin de firma si se transfera executorului.

Pe de alta parte, normal ar fi ca, pe perioada popririi, firma angajatoare sa nu mai vireze salariul ramas dupa retinerea sumei poprite in contul bancar, ci sa-i dea in numerar angajatului, astfel incat acesta sa nu mai fie nevoit sa mearga la banca (si sa plateasca un comision).

In acest fel s-ar evita si situatii in care unor persoane li se retine de doua ori o poprire, atat la serviciu cat si la banca, ceea ce este ilegal.

Din acest motiv, Parlamentul a aprobat recent o lege, care inca nu este in vigoare, intrucat a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, prin care obliga executorii judecatoresti sa rezolve astfel de cazuri de abuzuri in cadrul procedurilor de poprire a salariilor. (vezi aici detalii)

Eu va sfatuiesc, asadar, urmatoarele:

1. Cereti bancii sa nu va mai ia comisionul de poprire, intrucat nu are motiv.
2. Cereti firmei angajatoare sa va dea restul banilor in mana, sa nu-i mai vireze pe card, pentru a evita problema cu banca.

Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor.

Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Un comentariu la “Are dreptul banca Raiffeisen sa-mi blocheze contul poprit daca banii din salariu se retin de firma angajatoare?

  1. Ardelean Andrei Ioan

    domnule, cum se poate sa fiu pe minus cu peste 3500 de lei la banca dupa popa prostul asta zis poprire? nu am datorii la banci. dar si daca as avea credeti ca e normal sa iti ia banii pe care i-ai avut si apoi sa te puna pe minus?

    Reply

Lasa un comentariu


6 − 2 =