Care este termenul de plata la refinantarea unui credit, prin OPC (Ordin de Plata Conditionat)?

Am facut o plata cu un OPC de la o banca Y. La un timp am sunat la banca x (banca, care trebuie sa primeasca banii) si am semnat un acord de plata. Intrebarea mea este daca exista un timp maxim in care este procesat acest acord. A trecut deja o saptamana si nu s-a primit acel acord la banca Y. Este vorba de o refinantare si expira OPC-ul. Rea vointa sau modalitate de a mai stoarce cativa bani din dobanda?


Raspuns

In cazul refinantarii unui credit, solicitantul trebuie mai intai sa prezinte bancii (y) la care vrea sa faca refinantarea o adresa de la banca (x) de la care a obtinut creditul refinantat, in care sa figureze soldul creditului si daca este cazul acceptul ipotecii imobiliare de rang subsecvent.

Dupa incheierea contractului de credit pentru refinantare, se semneaza contractul de ipoteca imobiliara si se efectueaza plata de catre banca la care faceti refinantarea (y) catre banca x, in vederea achitarii vechiului credit. Plata se efectueaza printr-un OPC (Ordin de Plata Conditionat), de care vorbiti.

Ordinul de Plata Conditionat este denumit astfel pentru ca banca y se asigura ca banca x va efectua plata numai in contul creditului refinantat iar suma se va folosi pentru rambursarea totala a datoriilor. De asemenea, banca x se obliga sa elibereze ipoteca pe garantia aferenta creditului care se refinanteaza.

Comisioanele pentru un OPC sunt destul de mari, putand ajunge la unele banci la 100 de lei/tranzactie + 0,25% din suma + 10 euro (speze SWIFT).

Din aceste motive, un OPC are un termen de indeplinire mai mare, de pana la 30 de zile, perioada in care banca x trebuie sa ramburseze creditul refinantat si sa elibereze adresa privind radierea ipotecii in forma autentica.

Va rog sa va interesati la banca y care este termenul de indeplinire a OPC-ului, precum si la banca x cu privire la acordul de plata.

Va rog sa reveniti daca aveti in continuare probleme si doriti sa le rezolvam cu ajutorul bancii.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

8 raspunsuri la “Care este termenul de plata la refinantarea unui credit, prin OPC (Ordin de Plata Conditionat)?

  1. Carmen

    Buna ziua! In data de 07.05 am achizitonat in imobil contractând un credit imobiliar de la Unicredit. Vânzătorul având un credit implicit și o ipoteca de la Raiffeisen a solicitat acordul de înstrăinare de la aceștia, condiția fiind ca plata sa se facă prin OPC. In data de 07 odată cu semnarea actelor de vânzare cumparare i-am virat acestuia avansul urmând ca restul de preț sa fie virat de Unicredit după ce primesc intabularea ipotecii de rang 2 in favoarea lor. Toate aceste condiții au fost îndeplinite iar in data de 12 după ce le-a fost transmisă intabularea au făcut plata restului de preț prin OPC. Vânzătorul, între data semnării actelor 07.05 și data virării restului de preț 12.05 din surse proprii și probabil și din banii primiți cu titlu de avans, a stins creditul pe care îl deținea la Raiffeisen. Acum se afla in situația in care OPC ul nu are obiect drept pt care Raiffeisen nu vrea sa ii elibereze suma, evident ca acesta nu vrea sa dea declarația de încasare preț și îmi cere mie sa depun diligențele necesare soluționării problemei lui, de altfel. Am contactat banca ordonatoare, Unicredit, aceștia susțin ca el împreuna cu Raiffeisen trebuie sa găsească solutia. Notariatul a luat legătura cu ambele bănci, una peste alta problema este aruncată de la unii la alții iar am am situația juridică a apartamentului incerta. Ce pot face eu in situația data și in ce mod sunt expusă in momentul de fata atât timp cât atât eu cât și banca mea ne-am onorat toate obligațiile asumate prin CVC. Mulțumesc!

    Reply
  2. Manuela

    Buna ziua,

    Ma confrunt cu o situatie legata de acest OP conditionat.
    Am contractat un credit de la BRD pentru a fi refinantat un credit de la Unicredit. Am semnat OP conditionat in data de 3.02.2021 (data semnarii creditului). in data de 10.03.2021 inca ma mai plimb intre banci pentru a se finaliza tranzactia. OP-ul are termen 20.03.2021. Intelegerea mea e ca acesta e termenul limita nu ca este data de executare a OP-ului (nu mi s-a explicat nimic in acest sens), dar taraganarea nu mi se pare justificata; practic platesc dobanda la 2 banci pentru aceeasi bani. Banii nu sint in nici unul din conturile mele (Brd sau Unicredit), amblele banci sustin ca si-au indeplinit partea si se acuza reciproc ca nu au facut cite ceva. Ce e de facut? Eu consider ca ambele banci actioneaza cu rea credinta, iar eu sint singurul pagubit in aceasta situatie.

    Multumesc.

    Reply
    1. gina

      Aceeași problema o am și eu ca și Manuela….BRD este ordonator..și BCR beneficiar…ce pot face urgent să impun celor două banci să și îndeplinească obligațiile față de mine..ambele invocând diverse motive de neexecutarea a OPC ului puerile și de rea credinta….în sensul sa nu mai plătesc dobândă la 2 banci?

      Reply
  3. Laurentiu

    Buna ziua. Avand POPRIRE pe conturi, am reusit Sa fac o refinantare la alta banca. Aceasta din urmă a trimis ordine de plata condiționate către Ideea bank si Alpha bank pentru plata creditelor, acestea din urmă spunând că refuză să încaseze banii, pentru Ca am POPRIRE pe conturi, si ar trebuie sa vireze banii către executor.
    Se poate face ceva, legal, in acest caz? Pentru Ca cele două banci sa încaseze banii, sa închidă creditele, deoarece poprirea este pusă pe cont, nu pe credit. Multumesc.

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimate domn,

      Legea privind poprirea (Codul Civil) nu prevede ca in cazul unei popriri, banii proveniti dintr-un credit nu pot fi opriti, ceea ce inseamna ca cele doua banci, Ideea si Alpha, au dreptate, sunt obligate sa vireze banii catre executor.

      Asadar, solutiile la indemana sunt fie achitati datoria pentru ridicarea popririi, fie renuntati la refinantare.

      Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor.

      Vasile Coman
      0723292899
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro

      Reply
  4. Zaharia

    Buna ziua. Avand POPRIRE pe conturi, am reusit Sa fac o refinantare la alta banca. Aceasta din urmă a trimis ordine de plata condiționate către Ideea bank si Alpha bank pentru plata creditelor, acestea din urmă spunând că refuză să încaseze banii, pentru Ca am POPRIRE pe conturi, si ar trebuie sa vireze banii către executor.
    Se poate face ceva, legal, in acest caz? Pentru Ca cele două banci sa încaseze banii, sa închidă creditele, deoarece poprirea este pusă pe cont, nu pe credit. Multumesc.

    Reply
  5. Florin Pirvu

    Am facut o refinantare la brd pe 19 aug 2019. Pentru.un.credit la ing. Perioada a fost pana pe 30 aug. Dar suntem in 11 sept. Am fost de n ori la ambele banci. Ing sustine ca bani nu sunt la ei brd ca i a trimis. Si uite asa am mai platit o rata pe 10 sept la ing si acum pe 16 la brd. Detin toate actele. Chiar si opc ul.

    Reply
    1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

      Stimate domn,

      BRD, la care ati facut refinantarea, este cea care ar fi trebuit sa trimita banii la ING. De aceea, trebuie sa cereti la BRD sa va faca dovada virarii banilor catre ING, iar daca banii s-au virat, atunci nu mai aveti de ce sa platiti inca o rata la ING.

      Reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei.

      Vasile Coman
      0723292899
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = 21