Cati bani mi se pot lua din pensie pentru o poprire?

Daca am pensia revizuibila la an cat imi poate pune poprire?


Raspuns

unej-uniunea-nationala-a-executorilor-judecatorestiStimata doamna,

Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Legea mai spune ca “veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

Pentru a va oferi un raspuns cat mai competent in vederea rezolvarii problemei dumneavoastra, am cerut ajutorul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, care ne-a furnizat raspunsul de mai jos, semnat de Cristian-Mihai Jurchescu, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti:

Conform art.728 din Codul de procedura civila, salariile, alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale debitorului pot fi urmarite in cuantum de o treime, pentru orice datorii, cu exceptia celor de natura obligatiei de intretinere.

De asemenea, potrivit art.169 alin. (4) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, retinerile din salariu nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

In sensul art.780 din acelasi Cod, in cazul in care poprirea sumelor de bani este efectuata din cadrul contului aferent persoanei fizice, se va urmari respectarea limitelor prevazute la articolul mentinat mai sus.

Din economia art.60 alin. (1) din Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca actele executorului judecatoresc sunt supuse, in conditiile legii, controlului instantei judecatoresti competente.

Astfel, in ipoteza in care va considerati lezat in cadrul procedurii de executare, aveti posibilitatea de a formula contestatie in conditiile codului de procedura civila.

In esenta, legea prevede ca veniturile destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale unui datornic pot fi urmarite in cuantum de o treime, iar retinerea din salariul poprit nu poate fi mai mare de jumatate, cu exceptia sumelor destinate obligatiei de intretinere, cum este cazul intretinerii copiilor (alocatia acordata de stat) sau a altor persoane din familie.

In cazul indemnizatiilor pentru handicap, nici banca nici executorul judecatoresc nu pot retine sumele de bani aferente acestor indemnizatii. Cu toate acetea, in practica, bancile popresc si aceste sume, desi este ilegal.

Cum va puteti recupera banii

Conform procedurii, banca este obligata de catre executorul judecatoresc sa popreasca toate conturile clientilor executati silit, in limita sumelor datorate, asadar inclusiv conturile in care intra indemnizatiile speciale.

Banca nu verifica ce incasari urmeaza sa intre intr-un cont si de unde, deorece sunt setari automate pe contul clientului, iar sumele intra din surse diverse.

Atunci cand banca, potrivit legii, trebuie sa instituie o poprire pe un cont, o face automat.

Cientii trebuie sa instiinteze reprezentantii bancii ca va intra o suma si in valoare de cat anume sub forma de indemnizatie handicap, pentru a nu fi aplicata poprirea si pe acele sume.

In aceste conditii, pentru a va recupera suma de bani poprita ilegal, trebuie sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti eliberarea unui extras de cont din care sa rezulte ca este vorba de sume provenite din indemnizatia de handicap, iar cu aceasta dovada sa mergeti apoi la executorul judecatoresc, pentru a cere rambursarea banilor, daca acestia au fost luati deja, precum si stoparea popririi sumelor de bani din indemnizatie care vor fi incasate in cont pe viitor.

Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare sau daca dumneavoastra sau alte persoane cunoscute aveti nevoie de ajutor in relatia cu bancile. Ne puteti scrie la adresa: vasile.coman@reclamatiibanci.ro sau ne puteti contacta la numarul de telefon: 0723292899.

Cu stima,
Vasile Coman

2 raspunsuri la “Cati bani mi se pot lua din pensie pentru o poprire?

  1. Serbam Carmem Maria

    Buna ziua. Am pensie de boala revizuibila la un an. Pensia e de 399 lei.Am scos acum 10 ani de la o banca ce nu mai exista suma de 2000 lei. Eu am stiut am achitat intregal suma dar Kruk-ul mi-a pus proprire pe pensie, cica pt ceva comisione ale acelei banci. Proprirea e de 1300 lei care deja m-i s-a tras din pensie. E legal? Ce ar trebui sa fac?

    Reply
    1. admin Post author

      Stimata doamna,

      Este ilegala poprirea pensiei de boala, intrucat aceasta este prea mica sa va ajunga pentru traiul zilnic.

      Codul de procedura civila prevede, foarte clar, la art.729: “Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

      Cu alte cuvinte, intrucat salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei (1.065 lei), poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

      Cum pensia dumneavoastra este mai mica decat 500 de lei, este ilegal sa se puna poprire pe aceasta.

      Va sfatuiesc, de aceea, sa luati legutura cu cei de la Kruk si sa le explicati aceste lucruri, desi ma indoiesc ca nu au stiut ce prevede legea. De asemenea, puteti sa le cereti sa va inapoieze sumele de bani care vi s-au retinut pana acum si sa va despagubeasca pentru eventuale prejudicii.

      Va rog sa reveniti la mine si sa-mi spuneti daca ati rezolvat problema sau daca mai aveti nevoie de ajutorul meu.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      vasile.coman@reclamatiibanci.ro
      0723292899

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = 12