Creditul se transmite copiilor (se mosteneste) daca titularul decedeaza?

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca in cazul neachitarii unui credit de catre titular, acest lucru se poate rasfrange asupra copiilor, in sensul ca daca titularul decedeaza copiii acestuia trebuie sa achite acel credit?


Raspuns

Stimate domn,

Da, creditele se mostenesc, conform legii (Codul civil).

Articolul 955 din Codul Civil prevede: „Patrimoniul defunctului se transmite prin moştenire legală, în măsura în care cel care lasă moştenirea nu a dispus altfel prin testament.”

Patrimoniul inseamna atat bunurile cat si datoriile unei persoane.

E important de precizat ca datoriile mostenite se achita doar din bunurile celui decedat, nu si din bunurile mostenitorilor.

De exemplu, in cazul decesului sotului, sotia va mosteni un sfert din bunurile/datoriile acestuia, iar copilul/copii restul bunurilor/datoriilor.

Daca sotul a lasat mostenire un apartament si un credit, atunci creditul va trebui achitat doar cu sume care nu depasesc valoarea apartamentului.

Articolul 1.114 din Codul Civil prevede urmatoarele: „Moştenitorii răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.”

Ceea ce inseamna ca daca persoana decedata a lasat mostenire doar creditul, fara alte bunuri, atunci mostenitorii nu vor trebui sa achite creditul. Iar daca a lasat mostenire si alte bunuri, atunci creditul se va achita doar din acele bunuri lasate drept mostenire, nu din bunurile mostenitorilor.

Tot Codul Civil, la art. 1.106, spune ca „nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine.”

Iar la art. 1.100 se precizeaza: „cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea.”

Declaratia de renuntare la o mosternire se poate face la notar.

Articolul 1.120 din Codul Civil spune: „Declaraţia de renunţare se face în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege.”

In Codul civil mai exista si notiunea de renuntare frauduloasa la mostenire, cu scopul de a pagubi creditorul.

Articolul 1.122 din Codul Civil prevede urmatoarele: „Creditorii succesibilului care a renunţat la moştenire în frauda lor pot cere instanţei revocarea renunţării în ceea ce îi priveşte, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunţarea.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 1 = 7