Cum se procedeaza daca am doua popriri? E legal sa retii 1/2 din salariu un favoarea aceluiasi BEJ (Birou Executor Judecatoresc)?

Buna seara.

Am si eu o mare problema cu banca. Am o poprire foarte mare de 40.000 lei pe contul de salariu, poprire instituita de un BEJ in ian 2016.

Intrucat lucrez intr-o institutie de stat si nu obtin alte venituri in afara de cele din salariu care se incaseaza exclusiv in contul bancar, am convenit cu BEJ ca poprirea de 1/3 sa ramana doar pe contul bancar, fara a mai implica si institutia angajatoare.

In luna octombrie anul 2016 banca a mai primit o alta poprire in valoare de 700 de lei. In aceeasi luna mi s-a retinut 1/2 din salariu, achitand astfel si poprirea in valoare de 700 lei.

In luna noiembrie 2016 mi s-a retinut 1/3, iar surpriza a venit in luna decembrie cand s.a revenit la poprirea de 1/2, adica din nou s.a retinut poprirea de 700 lei.

Dupa indelungate discutii incepand cu data de 09.12.2016 cu operatorii din call center ai bancii respective (Ing) si primirea a tot soiul de informatii contradictorii, astazi am primit raspunsul oficial: conform legii (oare?), intrucat aveti 2 popriri active, suntem obligati sa va retinem 1/2 din salariu pe care suntem obligati sa.i redirectionam catre cea mai veche poprire (cea de 40000 lei), adica voi avea retinere din salariu de 1/2 circa 5 ani, dupa care vom proceda si la stingerea popririi de 700 lei. E legal?

E legal sa retii 1/2 din salariu un favoarea aceluiasi bej? Nu stiu daca am fost coerenta, efectiv nu vad sa scriu de plans, pur si simplu sunt oficial muritoare de foame cu 1/2 retinere lunara. Credeti-ma ca muncesc si noaptea in frig pt ore suplimentare, care au insumat cel mult 450 de lei pe luna, sunt considerata nebuna institutiei pentru munca pe care o depun voluntar.

Nu mai.vad ce pot face ca om simplu, am facut toate demersurile pe care le-am putut face fara bani, si nu mai vad cum as putea trece peste ani de trai cu jumatate de salariu, si asa mic.


Raspuns
poprire-salariu-cont-banca

poprire-salariu-cont-banca

Stimata doamna,

Referitor la problema distribuirii sumelor poprite catre cei doi BEJ, banca ING v-a raspuns incorect si probabil ca procedeaza ilegal.

Conform Articolului 865 din noul Cod de procedura civila, in cazul mai multor popriri, banii se distribuie proportional intre executorii judecatoresti: „In cazul creantelor care au aceeasi ordine de preferinta, daca legea nu prevede altfel, suma realizata se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia.”

Ordinea de preferinta se refera la tipul datoriei. De exemplu, datoriile aferente impozitelor si taxelor la buget au prioritate fata de cele pentru creditele bancare. Dar daca aveti poprire pentru doua credite, atunci banca trebuie sa retina proportional pentru ambele datorii, nu doar pentru una, in functie de vechime, cum v-a spus de la ING. (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

De aceea, va recomand sa faceti o reclamatie in scris la ING in acest sens si sa reveniti la mine daca nu rezolvati problema.

In privinta faptului ca poprirea a 50% din salariu reprezinta o suma impovaratoare pentru dumneavoastra, care va provoaca probleme de subzistenta, ceea ce puteti face este sa luati legatura cu un avocat si sa contestati executarea silita la instanta de judecata, adica judecatoria din zona domiciliului dumneavoastra.

Executorul judecatoresc doar pune in aplicare decizia unei instante de judecata privind poprirea, asa incat trebuie sa faceti o actiune in justitie, un proces prin care sa contestati valoarea executarii silite, cu argumentele pe care mi le-ati spus si mie, si sa cereti judecatorului sa dispuna poprirea unei sume mai mici din salariu, astfel incat sa va ajunga banii pentru o viata decenta.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de informatii suplimentare sau doriti sa va ajut sa rezolvati aceasta problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × 6 =