Daca nu am platit timp de 5 ani un credit s-a prescris?

Am niste credite bancare de nevoi personale pe care nu leam mai plătit de cel puțin 5 ani. Pot sa stiu daca sau prescris?
Va multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Prescrierea (anularea datoriei) unui credit nu depinde de perioada de neplata a acestuia ci de momentul in care banca incepe procedurile de recuperare, inclusiv prin executare silita.

Mai exact, chiar daca dumneavoastra nu ati platit de 5 ani, dar banca v-a notificat si a inceput procedurile de recuperare a datoriei (daca ati primit acasa scrisori de la banca in care va cere sa platiti restantele), atunci nu se pune problema prescrierii datoriei.

Daca nu ati primit nimic de la banca in ultimii 3 ani, atunci puteti cere prescrierea datoriilor.

Potrivit legii (Codul de procedura civila, art.706), o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti neclaritati sau doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

3 raspunsuri la “Daca nu am platit timp de 5 ani un credit s-a prescris?

 1. Blaja Iulia

  Prescriptia reprezinta termenul in care banca ori firma de recuperare trebuie sa inceapa executarea silita. In cazul in care executarea este pornita peste acest termen, atunci debitorul trebuie sa depuna contestatie la judecatoria din raza domiciliului sau si sa solicitate instantei anularea executarii in temeiul prescriptiei. Prin hotararea judecatoreasca obtinuta, debitorul scapa atat de executare, cat si de plata intregii datorii.
  Este bine de stiut ca PRESCRIPTIA NU OPEREAZA DIN OFICIU, ci trebuie invocata de debitor, in calitate de persoana interesata.
  av. Iulia Blaja
  0787.822.100
  http://www.iuliablaja.ro

  Reply
 2. Nitupetruta

  Daca am luat un împrumut de la Provident acum 7 8 ani s-a prescris? mă mai vede că am făcut împrumut la ei suma mica 1000 lei?

  Reply
  1. admin Post author

   Daca Provident nu a initiat proceduri de recuperare a datoriei, atunci s-a prescris. Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

   Cu privire la inregistrarea datoriei in Biroul de Credit, aceasta se vede timp de 4 ani dupa ce a fost achitata la Provident sau din momentul in care Provident a vandut datoria unei firme de recuperari.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti neclaritati sau doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

   Cu stima,

   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply

Lasa un comentariu


× 6 = 42