E legal ca BRD sa-mi ia tot salariul de pe card, pentru o datorie?

Brd mi-a retinut tot salariul de pe card, si avansul si lichiditarea, pentru o datorie pe care am avut-o la descoperitul de cont, care s-a acumulat in timp la peste 4.000 de lei.

Cei de la banca mi-au spus ca pot sa-mi ia toti banii din cont, dar eu stiu ca in Codul muncii si Condul civil se prevede ca nu se poate lua tot salariul, ci doar o treime.

Va rog sa-mi spuneti daca e corect si legal cum a procedat banca si ce pot sa fac?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro
BRD - retinere bani din cont

BRD – retinere bani din cont

Stimate domn,

BRD nu ar fi trebuit sa va retina intreg salariul pentru plata datoriei, avand in vedere ca potrivit Codului de Procedura Civila, in cazul executarii silite se poate retine maxim o treime din salariu.

BRD are in contractul cu clientii, denumit “Conditii Generale Bancare pentru persoane fizice”, o prevedere care-i da dreptul sa retina din conturile clientilor “orice sume reprezentand obligatii de plata”, insa avand in vedere prevederile Codului de procedura civila, aceasta prevedere poate fi considerata abuziva.

Conform punctului 8.2.4. din contratul BRD, “Titularul autorizeaza Banca, în mod expres, irevocabil și neconditionat (in temeiul art 2032 Cod Civil) ca aceasta: (i) Sa debiteze oricare dintre conturile Titularului (curente sau de depozit, chiar și neajunse la termen, renuntand în mod expres la beneficiul termenului sau al dobanzii) cu orice sume reprezentand obligatii de plata scadente ale Titularului fata de Banca conform prevederilor prezentului Contract;”

Normal ar fi ca BRD sa poata retine orice sume din conturile dumneavoastra, pentru achitarea datoriei, dar nu mai mult de o treime din salariu, astfel incat sa va ramana si dumneavoastra suficienti bani pentru asigurarea traiului zilnic.

Din acest motiv, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la BRD, in care sa le cereti sa va retina maxim o treime din salariu sau sa stabiliti impreuna cu banca, in cadrul unui angajament de plata, o anumita suma pe care sa o achitati lunar, pana la plata integrala a datoriei.

Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune ce raspuns ati primit de la banca si daca mai aveti nevoie de ajutorul meu.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


7 × 7 =