E legal sa se puna poprire pe alocatia copilului pentru un credit Cetelem din 2007?

Am avut un credit de la Cetelem luat in 2007 si acum m-am trezit cu cardul in care incasez alocatia si indemnizatia copilului blocat de Raiffeisen. Este legal sa mi se opreasca banii pentru copil? Si de ce sunt anuntat abia acum de datoria din 2007, care intre timp a devenit exagerat de mare, de peste 4.000 de lei?


Raspuns
Credit Cetelem - prescriptie executare silita

Credit Cetelem – prescriptie executare silita

Stimate domn,

In privinta popririi cardului cu alocatia si indemnizatia copilului, aceasta nu este legala. Codul de procedura civila prevede urmatoarele: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

Va sfatuiesc, de aceea, sa mergeti la banca Raiffeisen si sa faceti o reclamatie pentru a va rambursa banii retinuti ilegal.

In privinta executarii silite pentru creditul Cetelem, avand in vederea vechimea acestuia, 10 ani, este posibil ca datoria sa fie prescrisa (anulata), conform prevederilor Codului de procedura civila, art.706, care prevede ca executarea silita nu mai este valabila (se prescrie) daca timp de 3 (trei) ani banca nu a initat procedura de executare silita, de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri).

Motiv pentru care va sfatuiesc sa cereti la executorul judecatoresc si la Cetelem informatii cu privire la executarea silita si dovezile ca in toti acesti 10 ani s-au initiat procedurile de executare silita. Daca timp de trei ani nu s-a facut nimic, atunci puteti lua legatura cu un avocat si sa initiati un proces privind anularea executarii silite, prin prescriptie.

Oricum, Cetelem ar fi trebuit sa va anunte din timp si sa va tina la curent cu stadiul executarii silite, si sa va avertizeze cu privire la consecintele acesteia, si anume cresterea substantiala a datoriei din cauza dobanzilor penalizatoare, care au fost legale pana anul trecut, precum si a cheltuielilor executorului judecatoresc.

Iata prevederile Codului de procedura civila privind prescriptia:

Capitolul V
Prescriptia dreptului de a obtine executarea silita

Articolul 706 Termenul de prescriptie

(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.

Articolul 707 Efectele implinirii termenului de prescriptie

(1) Prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, daca dreptul de a obtine obligarea paratului este imprescriptibil sau, dupa caz, nu s-a prescris, creditorul poate obtine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fara a i se putea opune exceptia autoritatii de lucru judecat.

Articolul 708 Suspendarea prescriptiei

(1) Cursul prescriptiei se suspenda:
1. in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului de a obtine obligarea paratului;
2. pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent;
3. cat timp debitorul nu are bunuri urmaribile sau care nu au putut fi valorificate ori isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;
4. in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.
(3) Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.

Articolul 709 Intreruperea prescriptiei

(1) Cursul prescriptiei se intrerupe:
1. pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
2. pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
3. pe data depunerii cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori;
4. pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
5. pe data depunerii cererii de reluare a executarii;
6. in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Dupa intrerupere, incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
(3) Prescriptia nu este intrerupta daca executarea silita a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti nevoie de ajutor in rezolvarea problemei dumneavoastra.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × = 2