Este legal sa se opreasca din pensia de handicap pentru plata amenzilor date de Politie?

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca este legal sa i se opreasca unei persoane cu handicap gr. II, care traieste doar dintr-o pensie de handicap de 370
lei, lunar, pe card, 120 lei, pentru plata amenzilor date de catre Politie. Persoana de care va intreb este om al strazii iar Politia i-a
dat pana acum amenzi in valoare de 37.000 lei. In Art 728 Cod procedura civila se specifica ca cei care traiesc din venituri sub salariul minim nu li se pot opri aceste sume. Va multumesc!


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Nu este legal sa se opreasca dintr-o pensie de handicap care este mai mica decat jumatate din venitul minim pe economie.

Conform articolului 728 din Codul de procedura civila, “veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.”

Asadar, s-ar putea pune poprire doar pe sume care depasesc 500 de lei, avand in vedere ca salariul minim pe economie este in jurul a 1.000 de lei.

Cum salariul persoanei este de doar 370 de lei, este ilegala retinerea sumelor pentru plata amenzilor.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau daca aveti nevoie de ajutor in rezolvarea problemei.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


− 8 = 1