Este normal ca banca sa ceara justificarea majorarii salariului la solicitarea unui credit?

Este normal sa mi se ceara la acordarea unui credit justificare de la angajator prin care sa se prezinte motivele unei mariri mai mari de 20%? Doresc sa iau un credit auto si cand am fost sa depun dosarul mi s-a spus ca nu mi se poate lua in calcul salariul marit acum 6 luni, deoarece marirea este mai mare de 20%. In acest caz banca ma suspecteaza de frauda: ca as fi convenit cu angajatorul sa imi treaca in acte un salariu mai mare ca sa pot lua un credit. Sunt revoltata!! Mi se pare un abuz. Cum sa procedez si mai ales unde ii pot reclama ? Multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Bancile recurg la aceasta masura de precautie intrucat majorarea salariilor in vederea obtinerii de credite a constituit o practica in trecut, care a determinat nerambursarea imprumuturilor dupa izbucnirea crizei. Intr-adevar, in prezent nu cred ca mai exista un astfel de fenomen, poate doar cazuri izolate, dar totusi se pare ca unele banci mentin aceasta masura de prevenire a riscului. De aceea, nu ar trebui sa considerati aceasta solicitare a bancii o ofensa personala, probabil este o procedura aplicata tuturor clientilor, din motive de prevenire a riscului.
Va sfatuiesc, de aceea, sa duceti bancii cu o motivare a majorarii salariului de la angajator. De altfel, acest lucru este si in interesul dumneavoastra, pentru a evita situatia neplacuta in care ati putea ajunge in cazul in care salariul vi se va micsora in viitor, daca majorarea recenta nu este justificata, astfel incat sa nu aveti probleme cu rambursarea creditului. In privinta reclamatiei, puteti sa solicitati mai intai bancii, in scris, explicatii pentru aceasta cerere de justificare a majorarii salariului, iar daca apreciati ca raspunsul primit nu este cel asteptat si considerati ca banca v-a creat un prejudiciu, va puteti adresa apoi Protectiei Consumatorului (ANPC) sau BNR.

Va rog sa reveniti sa-mi spuneti daca ati rezolvat problema sau daca aveti nevoie in continuare de ajutorul meu.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


1 + = 3