Firma de recuperare Rabon si BEJ mi-au luat mai multi bani decat trebuia! Ce pot sa fac?

In anul 2007 am facut un imprumut de 23.000CHF la banca Volksbank, in Campulung/Arges. Un an a fost ok, intrucat plateam lunar banca fara probleme, insa, atunci cand au fost retinerile de 25%, rata o plateam doar 3 sferturi, nu 180 franci. Din cauza la 3 luni, am platit suma de 1600 de franci bancii si imediat ce au incasat acesti bani (6000 ron), banca a cesionat creanta catre Rabon Credit solutions Romania S.R.L.

Din acest motiv,in 07.07.2015 am promovat o contestatie la executare si de atunci au inceput procesele cu banca, executorul si recuperatorul.

In 05.02.2018 am achitat in totalitate creanta transmisa de Rabon, unde atat ei, cat si executorul, ma amenintau sa platesc cat mai repede creanta, ca dosarul meu este la ei si-mi poate scoate ap. la vanzare (am ipotecat ap.ca o garantie).

Chiar daca le-am achitat, Rabonul mi-a zis ca trebuie sa-i platesc si executorului, la suma de mine achitata (2930 euro=3400 franci elvetieni), suma de 7289 lei, impusa de executor.

Cand mi s-au retinut de la scoala (507 lei) si apoi din 2017 pe cuponul de pensie (554lei), suma s-a ridicat la 6895 lei.

Am contactat Rabonul si-am intrebat-o de ce executorul mi-a mai retinut pe 11 luni (martie (fara aprilie) 2017-martie 2018, suma aceea, deoarece nu mai avea pe ce sa-mi faca executarea silita.

I-am cerut prin mesaj electronic d-nei de la Rabon sa-mi spuna daca din suma achitata de mine integral au fost alocati si executorului, unde nu am mai primit nimic.

Va intreb, a fost legal ca executorul sa-mi mai retina acei bani (6895 lei) si sa-mi ceara executorul contul meu, intrucat i-a intrat in contul bancii lui mai multi bani de la mine, acea suma infima (209 lei).

I-am raspuns executorului ca in contul lui sunt mult mai multi bani decat aceea ce doreste sa mi-o dea.

Nu am dat nici un cont executorului, intrucat consider ca acei bani au fost insusiti atat de Bej, cat si de Rabon.

Va multumesc!


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Legea va da dreptul sa solicitati firmei de recuperare Rabon Credit Solutions un document oficial privind situatia platilor efectuate in cursul recuperarii datoriei, prin intermediul executorului judecatoresc (BEJ) si modul de calcul al acestora, astfel incat sa puteti vedea daca vi s-au luat sau nu mai multi bani decat trebuia.

Trebuie sa stiti ca executorul actioneaza in numele firmei de recuperare Rabon si nu poate sa va ia mai multi bani decat stabileste Rabon.

Daca descoperiti ca ati platit prea mult, puteti face o reclamatie la firma de recuperare Rabon, iar daca raspunsul la reclamatie nu va multumeste, solutie este sa faceti o reclamatie la Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva Rabon.

De asemenea, legea va da dreptul sa solicitati firmei de recuperare un plan de achitare a datoriilor, in functie de veniturile disponibile.

Iata ce prevede OUG 52/2016 privind contractele de credit:

Art. 45: Creditorul şi entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe instituie şi actualizează în permanenţă politici şi proceduri pentru abordarea şi relaţionarea eficientă cu consumatorii care se află în dificultate de plată. Politica de relaţionare cu consumatorii presupune inclusiv furnizarea de informaţii adecvate, spre exemplu prin intermediul paginilor de internet şi al materialelor scrise, precum şi prin acordarea de sprijin consumatorilor care se află în dificultate de plată.

Art. 48: Entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe elaborează, împreună cu consumatorul, un plan de achitare a datoriilor/obligaţiilor adaptat la veniturile actuale ale acestuia, ce poate include:
a) eşalonarea plăţii sumelor datorate;
b) reducerea sumei totale de plată;
c) oferirea unei perioade fără plăţi;
d) consolidarea mai multor datorii.

Va rog sa reveniti la mine daca nu reusiti sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “Firma de recuperare Rabon si BEJ mi-au luat mai multi bani decat trebuia! Ce pot sa fac?

 1. ForexFactoryBlog

  Buna ziua, In anul 2007 am luat un credit pentru achizitie bunuri de la BRD FINANTE IFN, in baza deciziei de indemnizatie crestere copil. Un an mai tarziu am terminat indemnizatia de crestere a copilului si ,firma care daduse faliment intre timp, am ramas fara servici si tot odata mi-a fost imposibil sa mai platesc creditul, ultima plata in noembrie 2008. Din diverse surse am aflat ca sa emis hotarare judecatoreasca de executare silita pentru acel credit. In acest moment nu am proprietati pe numele meu si nici nu lucrez. Intrebarea mea este daca pot face contestatie la executare si cum trbuie procedat. Ps. Sunt executata de INTRUM DEBT FINANCE AG. MULTUMESC

  Reply
  1. admin Post author

   Stimata doamna,

   Dat fiind ca din momentul in care nu ati mai platit creditul au trecut peste 10 ani, si abia acum sunteti executata silit de firma de recuperare INTRUM, ar trebui sa luati legatura cu un avocat pentru a vedea daca nu cumva datoria s-a prescris (anulat) intre timp. Conform legii, daca BRD Finance nu a incercat timp de 3 ani sa recupereze datoria de la dumneavoastra, aceasta se prescrie, adica se sterge.

   Reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutorul meu.

   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 2 = 5