Firma de recuperari creante Kredyt Inkaso imi cere mai multi bani decat creditul luat de la BCR, desi am achitat deja jumate

Am luat un credit de la BCR in 2011 si am platit pana in 2013. Creditul era de 400 milioane (40.000 RON) si am platit cam 26.455 si de prin 2015 creditul a fost vandut firmei de recuperari Kredyt Inkaso iar ei zic ca am de platit 470 de milioane, mai mult de cat am scos credit din 2015. Le platesc creditul, dar nu pot pune mai mult se 100 lei lunar.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

bcr-credit-datorie-Kredyt-inkaso

Credit neperformant BCR vandut la Kredyt Inkaso


Stimata doamna,

Intr-adevar, suma care vi se cere de la recuperatorul Kredyt Inkaso pentru datoria la credit pare foate ridicata, mai mare decat valoarea creditului, tinand cont ca dumneavoastra ati achitat bancii peste jumatate din imprumutul obtinut.

Probabil ca s-a ajuns la aceasta suma in urma aplicarii unor dobanzi penalizatoare pentru intarziere foarte ridicate.

Am luat legatura cu reprezentantii Kredyt Inkaso, care mi-au raspuns ca firma a stopat toate dobanzile/penalitatile cu exceptia costurilor de executare silita, aliniindu-se astfel Ordonantei 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare de la 30.09.2016.

Kredyt Inkaso mai spune ca in afara dobanzii penalizatoare nu a aplicat niciodata comisioane, acestea putand fi aplicate doar de institutii financiare, sub dispozitiile OUG 50/2010 republicata.

Pana la respectiva data de intrare in vigoare a Ordonantei 52/2016, adica 30 septembrie 2016, compania era indreptatita sa aplice dobanda legala stabilita de catre BNR, precum si dobanda penalizatoare mentionata in OG 13/2011, spune Kredyt Inkaso.

Conform acestei legi, “rata dobânzii legale remuneratorii se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României.”

Iar “rata dobânzii legale penalizatoare se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință plus 4 puncte procentuale”.

Asadar, rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR, in prezent de 1,75%, plus 4 puncte procentuale, in total 5,75%.

Cand s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an, mai spune legea.

Aceeasi lege spune ca dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an, iar orice clauza prin care se incalca aceasta prevedere este nula de drept iar creditorul este decazut din dreptul de a pretinde dobanda legala.

Cu alte cuvinte, dobanda penalizatoare nu poate fi mai mare de 9% pe an.

De aceea, va sfatuiesc sa va adresati Kredyt Inkaso, careia s-ai cereti lamuriri si exlicatii cu privire la calculul acestor datorii, pentru a vedea daca nu cumva s-a comis un abuz, adica daca nu vi s-au aplicat dobanzi de penalizare exagerat de mari, peste nivelul de 9% pe an.

Reprezentantii Kredyt Inkaso mi-au spus sa-i contactati la telefon 0372 30 99 22 – numar cu tarif normal, pentru a obtine raspunsuri concrete despre dosarul sau aflat in gestiunea firmei.

Dupa ce clarificati modul de calcul al datoriei, puteti ajunge la o intelegere privind rambursarea aceteia.

Va rog sa reveniti la mine daca mai doriti alte informatii sau daca nu reusiti sa rezolvati problema cu Kreyt Inkaso sau cu banca.

Cu stima,
Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


8 − = 3