In cat timp se prescriu datoriile la stat?

In calitate de fost PFA am primit de la ANAF o somatie si un titlu executoriu pentru o suma de 330 lei, mi s-a blocat contul de salariu, dar cand am fost sa platesc mi-au spus ca am de plata o suma mult mai mare, 4000 lei, care nu a aparut pe nicio somatie primita pana acum.

Le pot imputa acest lucru? Restanta de baza e de prin 2006. Nu trebuia sa se prescrie pana acum? Multumesc mult pentru raspuns.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

In privinta sumei datorate, puteti face contestatie si cere informatii cu privire la modul de calcul al acesteia, astfel incat sa verificati cum s-a ajuns la suma 4.000 de lei de care nu stiati si de ce nu ati fost instiintat corespunzator.

In privinta prescriptiei datoriilor catre stat, inclusiv a amenzilor contraventionale, Codul de Procedura Fiscala prevede la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani.

Asadar, daca timp de cinci ani dupa ce ar fi trebuit sa platiti datoriile nu s-au derulat procedurile de executare silita, acestea se pot anula.

Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca, potrivit Codului de Procedura Civila, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe durata depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe durata indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe durata depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti si alte informatii sau daca nu reusiti sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
Ghiseulbancar.ro
0723292899
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

Lasa un comentariu


2 − 2 =