Legal are dreptul firma la care lucrez sa-mi opreasca banii pentru o datorie la banca daca eu nu am fost intrebat?

Nu am platit un credit 9 ani de zile, desi am schimbat 4 locuri de munca. Anul acesta m-am reangajat la o firma, iau salariu cash in mana si luna aceasta firma recuperatoare a trimis o adresa la firma mea si sefa mea mi-a platit rata fara sa ma intrebe. Legal are dreptul sa-mi opreasca banii pe toata rata daca eu nu am fost intrebat? Exista ordin judecatoresc de acum 9 ani pt poprire dar nici un angajaror nu a fakt lucrul asta desi am lust salariul si pe card. Ajutati-ma cu o indrumare. multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Conform articolului 782 din Codul de Procedura Civila, poprirea se infiinteaza fara somatie, printr-o adresa trimisa de executorul judecatoresc firmei la care lucrati, care este obligata sa va retina maxim o treime din salariu.

Acelasi articol din Codul de Procedura Civila spune ca “despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate.” (vedeti aici mai multe detalii despre procedura popririi)

Asadar, sefa dumneavoastra are dreptul sa va opreasca o treime din salariu in baza popririi.

Pe de alta parte, daca timp de 9 ani nu vi s-au retinut bani din salariu pentru plata datoriei, este posibil ca aceasta sa se anuleze (prescrie), conform legii.

Codul Civil spune ca datoriile la un credit se pot anula (prescrie) daca firma creditoare (banca sau IFN-ul) nu incearca, timp de trei ani, sa recupereze datoriile de la client (debitor), prin executare silita.

Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra nu ati primit, timp de trei ani, nicio notificare de executare silita de la banca sau de la o firma de recuperare creante, exista posibilitatea ca datoria sa se anuleze.

Ceea ce nu inseamna ca daca dumneavoastra nu ati platit bancii nimic timp de trei ani, puteti scapa de datorii.

Dimpotriva, veti avea de platit mai mult, din cauza dobanzilor pentru intarziere si alte costuri aferente executarii silite, daca banca a inceput procedura de executare silita, inainte de termenul de trei ani, dar dumneavoastra nu stiti, din diverse motive, precum schimbarea domiciliului, adresa gresita sau alte cauze.

Banca si firmele de recuperare creante sunt obligate sa-si notifice clientii cu privire la declansarea procedurilor de executare silita.

Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare sau aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei.

Cu stima,

Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


9 × = 45