O plata online in RON cu cardul Visa la Sportingbet a fost considerata de Volksbank tranzactie internationala si a efectuat schimb valutar. E legal?

Am folosit un card debit VISA Clasic emis de Volksbank pentru a depune si retrage ulterior pe internet sume in RON la Sportingbet Romania.

Banca a considerat aceste tranzactii drept tranzatii internationale motivand ca contul deschis este in afara Romaniei cu toate ca moneda tranzactiilor a fost in RON si autorizarea a fost ceruta tot in RON.

Drept urmare a efectuat doua schimburi valutare: din RON in EURO si apoi din EURO in RON rezultand diferente considerabile intre valorile autorizate si cele decontate... Este corect/legal ce-a facut banca?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Iata raspunsul Volksbank la reclamatia dumneavoastra:

Potrivit “Contractului cadru privind achizitionarea de produse si servicii bancare pentru persoane fizice” incheiat intre client si Volksbank, pentru tranzactiile decontate in euro, se efectueaza schimb valutar intre moneda de decontare (euro) si
moneda contului astfel:

„7.6. Determinarea echivalentului dintre valoarea tranzactiei in moneda acceptantului si valoarea tranzactiei in moneda Contului de Card in care este decontata tranzactia:

7.6.1. Valoarea tranzactiei in moneda Acceptantului va fi transformata de catre Visa in EUR folosind cursul de schimb publicat pe pagina de internet a acesteia la www.visaeurope.com/fxcalculator”, pentru Data Decontarii Tranzactiei, la care se adauga de catre Banca un comision de conversie valutara mentionat in Lista de Tarife si Comisioane a Bancii.

7.6.2. Daca Contul de Card este denominat in alta valuta decat EUR, valoarea obtinuta conform art. 7.6.1. va fi transformata in valuta Contului de Card folosind Cursul de Schimb al Bancii pentru Operatiuni cu Carduri din Data Decontarii Tranzactiei”.

Potrivit Contractului pentru emiterea cardului de debit, cursul de schimb Volksbank Romania aplicabil tranzactiilor cu cardul este „cursul de schimb al BNR +/– 3% in cazul schimbului din alte valute in RON (banca schimba valuta contra RON, iar detinatorul schimba RON contra valuta)”.

Astfel, chiar in cazul platilor efectuate in lei la comercianti internationali, conform contactului, se face schimbul valutar din moneda in care este efectuata plata in euro la cursul Visa+2%.

In cazul in care clientul nu are suma necesara in contul de euro sau clientul a solicitat ca plata sa se efectueze din contul curent de lei se face schimbul valutar din euro in lei la cursul BNR+3%.

In speranta ca informatiile furnizate au adus clarificarile necesare, va multumim pentru intelegere.”

Va rog sa reveniti daca nu sunteti multumit de raspuns sau daca doriti informatii suplimentare.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro

Lasa un comentariu


× 2 = 18