Pot fi executata silit daca sunt in alta tara?

Buna ziua,

As dori sa va intreb ce se intampla daca am luat un credit de nevoi personale dupa.o angajare temporara in Romania pentru 3 luni, dupa care am obtinut creditul apoi am inaintat demisia de la locul de munca si am plecat in strainatate ?

Mentionez ca nu am nici un bun gen casa, masina, alt job inregistrat sau bijuterii pe numele meu sau alti bani in alte conturi in Romania, dar am un cont in strainatate, un card de debit local acolo.

Sunt inregistrata cu locuinta la patinti (ID card) dar sunt plecata in strainatate.
Ma pot gasi in strainatate ?

Ma pot sili intr.un fel ? Imi pot afla contul din strainatate ? Il pot obliga pe parinti sa.plateasca ? Nu sunt minor, deci nu mai apartin de ei practic.

As dori sa stiu toate caile folosite de banca pentru a ma obliga sa achit datoria sau daca banca va renunta.

De asemenea daca pot intra in tara in vizite fara sa fiu gasita chiar din aeroport (banuiesc ca nu e chiar asa, dar intreb). Va multumesc !


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Puteti fi executata silit chiar daca va aflati in strainatate, intr-o tara din Uniunea Europeana, in baza unui titlu executoriu european, care se poate obtine de la o instanta de judecata din Romania, conform Regulamentului (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European, sau in baza unei somatii de plata europeana, conform Regulamentului (CE) nr. 1896/2006.

Insa procedura de executare silita in strainatate este mult mai dificila si mai greoaie decat in Romania. Iata de ce.

Contractele de credit din Romania sunt titluri executorii, ceea ce inseamna ca pe teritorul Romaniei puteti fi executata silit fara a fi data in judecata si fara somatie, prin intermediul unui executor judecatoresc.

Contractele de credit din Romania nu au insa aceeasi putere in alte tari, adica nu sunt titluri executorii si in alte tari, decat daca au fost incheiate intr-o forma autentica, adica la notar, cum ar fi un contract de ipoteca.

Asadar, pentru a fi executata silit prin intermediul unui executor din alta tara, e nevoie in prealabil de incuviintarea unei instante de judecata din Romania, ceea ce inseamna ca mai intai trebuie sa fiti data in judecata si citata la judecatorie si abia apoi se pot incepe procedurile de executare, dupa emiterea unui titlu executoriu european sau somatie europeana.

In privinta parintilor, ei nu pot fi executati pentru datoriile dumneavoastra, decat in cazul in care v-au garantat creditul.

Despre vizitele in Romania, puteti circula liber fara probleme, executarea silita este o procedura civila, nu penala, nu presupune urmarirea dumneavoastra de catre politie sau alte autoritati, ci doar, in ultima instanta, blocarea contului in vederea recuperarii datoriei, daca instanta de judecata din Romania va decide ca puteti fi executata silit in alta tara.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti nelamuriri sau daca doriti sa va ajut sa va rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “Pot fi executata silit daca sunt in alta tara?

 1. Mery

  Buna, am luat in credit din Irlanda, nu lam platit si mam mutat In România, primesc scrisori cum sa platesc, eu nu muncesc nu mai am Bani. Pot fi executata In România pe bunurile de acasa? multumesc

  Reply
  1. admin Post author

   Puteti fi executata silit, chiar daca va aflati in Romania, in baza unui titlu executoriu european, conform Regulamentului (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European, sau in baza unei somatii de plata europeana, conform Regulamentului (CE) nr. 1896/2006 (vezi articolul). Procedura dureaza insa, pentru ca e nevoie de o decizie de la o judecatorie din Romania. Reveniti la mine pentru alte informatii.

   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 7 = 15