Raiffeisen Bank mi-a oprit aproape tot salariul pe card in contul unei restante la credit. Ce e de facut? O pot actiona in instanta?

Am si eu o problema, acum un an si ceva am contractat un credit de la Raiffeisen Bank, am platit vreme de aproape 1 an ratele la timp, fara a inregistra intarzieri insa, in ultima perioada am avut probleme financiare si nu am mai putut achita rata pret de 3-4 luni!

Luna aceasta, mi s-au virat 1400 lei salariu (precizez faptul ca am cardul de salarii la ei, deci teoretic ei stiu clar ca banii sunt virament salariu si nu alte sume), pe data de 12 la virarea salariului banca mi-a oprit 800 si ceva de lei, iar pe data de 26.06.2015, angajatorul mi-a virat suma alocata chiriei de care beneficiez, in cuantum de 450 lei, deasemenea si de aceasta data banca i-a oprit pe toti, in concluzie mi-a oprit 1350-1400 lei din salariu, in conditiile in care eu am luat 1850 lei salariu, neputand astfel sa-mi achit chria, intretinerea si alte cheltuieli fata de proprietar, sa nu mai spun ca pentru a putea trai, mie nu-mi ramane niciun leu, deci se presupune de catre cei de la raiffeisen bank ca ar trebui sa supravietuiesc doar band apa si respirand, am ajuns sa imi stric sanatatea din cauza lor!

Ce e de facut, ii pot actiona in instanta pe cale civila si totodata sa le cer daune deoarece mi-au ingradit dreptul de a supravietuii? Sau o luna intreaga voi manca doar pufuleti? Multumesc anticipat.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Banca are dreptul, conform Conditiilor generale de derulare a operatiunilor bancare, sa va retina din orice cont sau depozit orice suma datorata bancii, asadar chiar daca este vorba de un card de salariu.

Pe de alta parte, daca sunteti in procedura de executare silita prin poprirea salariului, Codul de procedura civila prevede ca se poate retine cel mult o treime din salariu pentru o datorie sau jumate pentru mai multe datorii.

Daca nu aveti contul poprit si considerati ca banca va retine prea mult din salariu, sfatul meu este sa mergeti mai intai la banca si sa discutati un plan de rambursare a datoriilor sau o restructurare a creditului, astfel incat sa va ramana bani si pentru necesitatile zilnice, inainte de a recurge la o actiune in instanta.

Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare si sa-mi spuneti daca ati rezolvat problema cu banca.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro

Mai jos aveti extrasul din Conditiile generale de derulare a operatiunilor bancare ale Raiffeisen Bank:

3.5. Dreptul de compensare

3.5.1. Clientul autorizeaza Banca, prin prezenta, sa compenseze in orice moment orice suma datorata Bancii cu
fondurile disponibile in orice Cont curent, de economii si/sau de depozit la termen, indiferent de valuta in care
sunt disponibile si/sau indiferent de scadenta depozitului, fara a fi necesar in acest sens un alt acord prealabil
al Clientului.

3.5.2. In cazul in care compensarea sumelor datorate va necesita schimbarea unei anumite valute in alta, o
astfel de schimbare se va efectua la cursul de schimb practicat de Banca la acea data, in acest scop Banca fiind
mandatata pentru orice operatiune de schimb valutar care va fi necesara.

3.5.3. În situatia în care în Conturile Clientului nu exista disponibil suficient pentru acoperirea oricaror sume
datorate Bancii, Banca este autorizata sa debiteze oricare dintre conturile Clientului sau, chiar daca prin aceasta
s-ar genera descoperit de cont neautorizat in conditiile sectiunii 3.4. ”Overdraft neautorizat”.

3.5.4. Clientul va fi instiintat de catre Banca dupa efectuarea compensarii prin extrasul de cont.

Un comentariu la “Raiffeisen Bank mi-a oprit aproape tot salariul pe card in contul unei restante la credit. Ce e de facut? O pot actiona in instanta?

  1. Cosmin C

    Am patit la fel tot cu Raiff. Dar mi-au oprit o suma ceva mai mica dara fara sa ma anunte. A fost o situatie tare neplacuta pentru mine, nu vreau sa mai intru in amanunte. Ca urmare mi-am transferat salariul la alta banca si am inchis toate conturile la ei.

    Reply

Lasa un comentariu


× 1 = 4