Raiffeisen imi trage din salariu 70 la suta pentru intarzieri la un card si un credit, fara vreo hotarare de la un executor. Au voie sa faca asta?

Sotul meu are un card de cumparaturi si un credit la Raiffaisen. Din cauza intarzierilor, ii trage de pe cardul de salar aproximativ 70 la suta (salariul luandu-l de la ei pe card), fara nici o hotarare de la vreun executor..ex luna aceasta din salariul de 2400 Ron banca si-a tras 1600 Ron iar pe card a mai ramas 800 Ron ..Este normal asa ceva??

Stiu ca nu au voie mai mult de 50 la suta din salar, asta in cazul executarii, nu dupa bunul lor plac..Spuneti-mi ce pot face. Am fost la ei si mi-au spus ca asta e politica bancii: tot ce prind in cont isi trag banii pana la recuperarea datoriei..


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Banca are voie sa-si recupereze datoria pe care o aveti fata de ea, indiferent de nivelul salariului pe care-l primiti pe card, in cazul in care nu exista o procedura de executare silita.

Intr-adevar, in cazul procedurii de executare silita, legea, mai exact Codul de procedura civila, impune un plafon de o treime din salariu pentru plata unei datorii sau o jumatate din salariu in cazul mai multor datorii.

Numai ca, in acest caz nefiind vorba de o procedura de executare silita, banca nu intra sub incidenta acestor prevederi, astfel ca, in mod normal, poate sa va retina orice suma pentru a-si acoperi datoria.

Sfatul meu este urmatorul: mergeti la banca si solicitati situatia datoriilor si cauza aparitiei acestora, pentru a verifica daca nu cumva este vorba de vreun abuz al bancii, prin perceperea unor comisioane de penalizare exagerate pentru intarzieri.

De asemenea, negociati cu banca plata unei sume lunare mai mici, daca nu va ajung banii pentru intretinerea zilnica, astfel incat datoria sa fie in final rambursata.

Va rog sa reveniti daca aveti in continuare probleme cu banca.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro

Lasa un comentariu


3 × 5 =