Se mai pune dobanda cand este executat creditul?

Buna ziua. In 2008 am facut un credit la Piraeus Bank in valoare de 6400 ron. Am platit doi ani apoi am fost in imposibilitate de plata.
In 2010 mi s-a pus poprire pe salariu de catre bej pe suma de 7400 ron.
Dupa 8 ani de plata in medie lunara de 900 ron in 2018 am ramas cu suma de plata de 7600 ron.. intrebarea mea este: se mai pune dobanda cand este executat creditul? In ritmul asta nu scap toata viata de poprire. Sunt cai legale de a rezolva situatia. Va multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Piraeus Bank, poprire, cesiune credit, Kruk, Biroul de Credit, prescriptie credit

Piraeus Bank


Stimate domn,

Dupa ce incepe executarea silita a creditului nu se mai pot pune niciun fel de dobanzi sau penalitati, este interzis de lege.

Astfel, OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, prevede urmatoarele:

“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”

Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.

Motiv pentru care va sfatuiesc sa adresati executorului si bancii sau firmei de recuperare, reclamatii cu privire la aplicarea dobanzilor, cu incalcarea legii, iar daca raspunsurile la reclamatii nu va multumesc, adresati-va Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) din judetul in care locuiti sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia abilitata de lege sa va apere drepturile, inclusiv prin actiuni in instanta impotriva executorilor, bancilor sau firmelor de recuperare.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie si de ajutorul meu sa va rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “Se mai pune dobanda cand este executat creditul?

 1. Corpodean Aurica

  Buna seara,
  D-nu-l Coman, ma aflu intr- o situație destul de grea ,sunt executata silit pt un credit luat de la Banca Pireus acum câțiva ani, am fost f punctuală cu restituirea sumei lunare dar acum trei ani , din cauza unei boli grave am fost pusă in imposibilitatea de a mai plăti suma lunară, am încercat o renegociere cu ei dar mi sa spus ca nu se poate , pt ca am mai facut restructurarea creditului si nu mai aveam posibilitatea sa mai pot face acest lucru. Am încercat lunar sa achit jumătate sau chiar sferturi de suma , dar a venit momentul cind nici acest lucru nu il mai puteam face, acum sunt executata silit prin poprirea pensiei de boala care se afla la banca Transilvania , întrebarea mea este , pot sa facă acest lucru legal , pt ca este un ajutor social.
  Va multumesc frumos.
  Cu stima,
  Corpodean

  Reply
  1. admin Post author

   Stimata doamna,

   Conform Codului de procedura civila, nu se poate pune poprire pe ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, precum pensia de boala.

   Legea mai spune ca daca pensia este mai mica decat salariul minim net pe economie, se poate pune poprire doar asupra partii ce depaseste jumatate din aceasta valoare.

   Iata ce spune articolul 728 din noul Cod de procedura civila – Limitele urmaririi veniturilor banesti:

   (4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de informatii suplimentare sau doriti sa va ajut sa rezolvati aceasta problema.

   Cu stima,

   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply

Lasa un comentariu


5 + 3 =