Se poate pune poprire pe indemnizatiile pentru copii dintr-un cont la Raiffeisen Bank?

Buna ziua, acum ceva vreme am facut si eu un credit la Cetelem. In ultima perioada fiind si in concediu de crestere copil si cu sotul fara serviciu, nu am mai putut plati ratele la Cetelem, din acest motiv primind ieri, 07.01.2016, mesaj pe yahoo.mail, cum ca se va face o poprire pe contul meu de la Raiffeisen, cont in care mi se vireaza alocatia copiilor si indemnizatia de crestere copil.
Am fost la banca si de acolo mi s-a spus ca poprire pe alocatiile copiilor nu se face, dar ca indemnizatia cel mai probabil mi se va opri pana la achitarea sumei sau daca nu suma intreaga mi se va opri doua treimi din indemnizatie. E posibil acest lucru, pentru ca din ce am citit ce ati postat dvs nu se face poprire pe indemnizatie.


Raspuns

Raiffeisen Bank poprire contStimata doamna,

Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Asadar, conform legii, nici banca nici executorul judecatoresc nu pot retine sumele de bani aferente indemnizatiilor pentru copii. Cu toate acetea, in practica, bancile popresc si aceste sume, desi este ilegal.

Cum va puteti recupera banii

Am luat legatura cu reprezentantii Raiffeisen Bank pentru clarificarea acestei probleme si pentru a vedea cum va puteti recupera banii, iar raspunsul acestora este urmatorul: banca este obligata de catre executorul judecatoresc sa popreasca toate conturile clientilor executati silit, in limita sumelor datorate, asadar inclusiv conturile in care intra indemnizatiile pentru copii.

Reprezentantii Raiffeisen spun ca banca nu verifica provenienta sumelor de bani inainte de a efectua plata catre executorul judecatoresc, din motive tehnice si legale. Cu alte cuvinte, chiar daca este vorba de bani din alocatie, acestia sunt propriti, cu toate ca legea interzice acest lucru.

Raiffeisen precizeaza ca pentru orice modificare (diminuare / majorare a incasarilor), clientul trebuie sa anunte banca pentru a actualiza datele sale. Banca nu verifica ce incasari urmeaza sa intre intr-un cont si de unde, deorece sunt setari automate pe contul clientului, iar sumele intra din surse diverse.

Atunci cand banca, conform legii, trebuie sa instituie o poprire pe un cont, o face automat.

Cientul poate sa instiinteze reprezentantii bancii ca va intra o suma si in valoare de cat anume sub forma de indemnizatie copil si atunci banca seteaza in aplicatie sumele ce urmeaza sa intre din acea sursa, pentru a nu fi aplicata poprirea si pe acele sume.

In aceste conditii, pentru a va recupera suma de bani poprita ilegal, trebuie sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti eliberarea unui extras de cont din care sa rezulte ca este vorba de sume provenite din alocatie, iar cu aceasta dovada sa mergeti apoi la executorul judecatoresc, pentru a cere rambursarea banilor, daca acestia au fost luati deja, precum si stoparea popririi sumelor de bani din alocatie care vor fi incasate in cont pe viitor.

Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema sau daca aveti nevoie de ajutor sau de alte informatii.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Un comentariu la “Se poate pune poprire pe indemnizatiile pentru copii dintr-un cont la Raiffeisen Bank?

  1. Grigoras Otilia

    Am fost in situatia mentionata, numai alocatie.Am luat legatura cu cabinetul executoriului si am avut o surpriza frumoasa.In jumate de ora s-a trimis la BRD o instiintare ca propirea se va face cu respectarea legii( alocatii, indemnizatii…..nu) si strict pe alte venituri, nu cele din conventii salariale, angajatorul deja efectua propirea pe salariu.Pana am ridicat banii a fost o intreaga poveste la banca.Ok ca nu se face propirea…..Bucurestiul cu toate ca a primit si ei instiintarea de la notar a pus propire…..telefoane peste telefoane….pana la urma am ridicat banii cu cardul, nemaifiind cazul de deblocare cont.Totul de la ora 9 pana la ora 12- 15. Deci luati legatura cu executoriul , spunetii situatia creeata de banca, si o simpla adresa catre banca ca doresc aplicarea legii ar trebuii sa fie indeajuns….la mine a fost.Iasi

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 8 = 16