Se poate pune poprire pe pensia alimentara a copiilor si alocatia de stat?

Am o poprire pe salariu de 1/3 (de1 an de zile) pentru neachitarea unui credit personal.

Acum a venit blocare pe conturi, iar pe cont intra doar pensia alimentara si alocatia copiilor, care a fost luata.

Se poate pune poprire pe pensia alimentara a copiilor si alocatia de stat chiar daca eu deja am fixata o poprire decatre angajator?

Daca este abuziva poprirea va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Va multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Conform legii (Codul de procedura civila), banca nu are voie sa puna poprire pe alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii. De aceea, luati legatura imediat cu banca si cu executorul judecatoresc pentru a vedea de ce vi s-a retinut alocatia si a afla daca nu cumva este vorba de un abuz. Daca ajungeti la concluzia ca este vorba de un abuz, puteti cere bancii despagubiri pentru eventuale prejudicii suferite.

Mai jos aveti extrasul din Codul Civil cu privire la procedura popririi.

ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Vedeti aici mai multe detalii despre procedura popririi conturilor bancare

Va rog sa reveniti daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema, impreuna cu banca si executorul judecatoresc.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

6 raspunsuri la “Se poate pune poprire pe pensia alimentara a copiilor si alocatia de stat?

 1. FILIP PAULA

  Buna ziua,

  Ma puteti lamuri va rog cu termenul de indemnizatii ?Pensia alimentara este considerata indemnizatie?
  De alocatie am inteles ca nu poate fi supusa executarii dar pensia alimentara primita de la tatal copiilor poate fi supusa executarii? Nu imi este clar termenul de indemnizatii pt copii -include si aceasta pensie d ecare vorbesc?

  MUltumesc!

  Paula

  Reply
  1. admin Post author

   Pensia alimentara reprezinta, ca si alocatia de la stat, o indemnizatie pentru cresterea copilului, asadar poate fi inclusa in categoria veniturilor ce nu pot fi execuate silit prin poprire. Executorul judecatoresc este cel care decide in ce masura poate fi poprita pensia alimentara, iar decizia acestuia poate fi contestata, daca nu sunteti de acord cu ea.

   Reply
 2. Mirela.boatca

  Buna ziua!Ma puteti lamuri si pe mine va rog,mi s-a pus proprire pe un credit personal mai vechi de 5-6ani ,(nu am fost anuntata telefonic si domiciliul l-am schimbat)mentionez ca in contul imi intra indemnizatia si alocatia copil.Ce demersuri pot sa fac ?

  Reply
  1. admin Post author

   Stimata doamna,

   Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

   Bancile si executorii judecatoresti stiu asta, si cu toate acestea blocheaza conturile oamenilor, din motive tehnice, spun ei. Mai exact, pentru ca intr-un cont bancar pot intra si alti bani, nu doar alocatia si indemnizatia copilului.

   De aceea, solutia este sa duceti la banca o dovada ca banii popriti reprezinta indemnizatia si alocatia pentru copil si sa solicitati rambursarea acestora. De asemenea, notificati banca, in scris, sa nu va mai retina sumele care vin din alocatie si indemnizatia copilului.

   Daca aveti nevoie de ajutorul meu in continuare, va rog sa reveniti.

   Vasile Coman
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply
 3. Mitrut catalina

  Buna seara.urmeaza sa primesc pensia alimentara in cont bancar.se poate pune poprire pe cont? Mentionez ca am avut in trecut o problema si la cateva banci am contul blocat.multumesc

  Reply
  1. admin Post author

   Stimata doamna,

   Procedura executarii silite prevede poprirea conturilor, dar asta nu inseamna ca banca va poate lua banii aferenti pensiei alimentare, care nu se pot retine pentru niciun fel de datorii, conform Codului de procedura civila. Acesta prevede urmatoarele: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”

   Veti putea retrage banii aferenti pensiei alimentare la ghiseul bancii, la cerere, insa nu veti putea utiliza contul pentru alte operatiuni, precum retrageri cu cardul sau plati. De asemenea, din cont se vor putea retine sumele provenite din alte surse, in vederea achitarii datoriilor.

   Va rog sa reveniti la mine daca doriti si alte informatii sau daca nu reusiti sa rezolvati problema.

   Cu stima,
   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   Bancherul.ro
   Ghiseulbancar.ro
   0723292899
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro

   Reply

Lasa un comentariu


5 + = 10