Se poate pune poprire pe pensie pe caz de boala?

Buna ziua,
Am o intrebare la d-vstra: am primit acasa o executare silita din partea unui executor in urma unui imprumut pe care l-am facut cu mult timp in urma. Tin sa precizes ca am lucrat si eram bun platnic pina s-a inchis intreprinderea si mai ramasese un rest de plata. Eu am fost dat in somaj si nu am putut sa ma mai angajez nicaieri din cauza sanatatii, acuma sunt pensionar pe caz de boala fara drept de munca, am pensie de 700 de lei pe luna din care retetele ma costa in jur de 200 fara sa mai socotesc consultatile la doctori si mijloacele de transport, ca nu ma pot deplasa cu mijloacele de transport in comun.
Are dreptul sa-mi puna proprire? Si daca este legal. Ce ar trebui sa fac in caz de pune? Dati mi un sfat va rog. va multumesc anticipat


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

In cazul dumneavoastra se poate aplica art.729 din Codul de procedura civala: “Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

Cum salariul minim net pe economie este in jur de 1.000 de lei (1.065 lei), poprirea se poate pune doar pe sumele de bani de peste 500 de lei.

Asadar, dumneavoastra vi se poate pune poprire doar pe suma de 200 de lei, adica vi se poate retine maxim o treime din 200 de lei, respectiv 66 de lei lunar.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau aveti probleme cu executarea silta.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


+ 1 = 3