Cat se poate opri din salariu la o poprire daca trebuie sa platesc si pensie alimentara si cheltuieli de intretinere a familiei?

Buna ziua, x a avut un card de credit in 2006, nu a fost achitat total iar de atunci s-au tot pasat intre birourile de recuperari, acum a primit o instiintare la serviciu ca trebuie sa-i opreasca din salariu 1/3 din salariu.
Intrebare: el plateste o pensie alimentara lunar, are in intretinere sotia (neavand serviciu), el intretine casa, cat % poate sa-i opreasca din salariu in aceasta situatie?
Multumesc.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

poprire-salariu-banca-executor-judecatoresc

poprire-salariu-banca-executor-judecatoresc


Stimata doamna,

Codul de Procedura Civila nu prevede, in cazul executarii silite prin poprirea veniturilor, alte limitari ale sumei retinute din salariu, tinand cont de situatia financiara a datornicilor sau cu privire la problemele sociale pe care le au. Asadar, indiferent de situatia datornicului, prin poprire i se pot lua maxim o treime din salariu sau pensie daca are o datorie sau maxim jumatate din salariu daca are doua datorii.

Singura interdictie cu privire la poprire se refera la alocatiile, indemnizatiile si alte ajutoare pentru copii: “Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”

Pensia alimentara destinata intretinerii copiilor poate fi inclusa, de asemenea, in categoria indemnizatoriilor cu destinatie speciala, potrivit legii.

In aceste conditii, persoana care in urma retinerii sumelor aferente popririi ramane cu prea putini bani pentru alte obligatii, precum intretinerea familiei, are la dispozitie doua solutii: o intelegere amiabila cu creditorul (banca sau IFN-ul de la care a luat creditul) pentru suspendarea temporarea a executarii silite sau diminuarea sumei poprire lunar, iar a doua solutie este apelarea la instanta de judecata, printr-un proces (actiune) de contestatie la executare.

Iata si precizarile pe care ni le-a transmis Marius Iacob Morari, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ):

“In conformitate cu dispozitiile art. 652 din Codul de Procedura Civila, executorul judecatoresc este un organ de executare care aduce la indeplinire obligatia stabilita printr-un titlu executoriu, in baza cererii de executare formulata de creditor, obligatie care nu a fost indeplinita de bunavoie.

Referitor la debitul care face obiectul executarii silite, executorul judecatoresc nu poate efectua demersuri contrare dispozitiilor legale precizate la art.729 din Codul de procedura civila, singura in masura a dispune asupra cotelor supuse urmaririi silite prin poprire fiind instanta de judecata, care se va pronunta in baza contestatiei la executare formulata de catre debitor.

De asemenea, in baza principiului disponibilitatii, partea interesata – creditorul – declansand procedura de executare, poate renunta, poate suspenda sau poate stabili cu debitorul, printr-un angajament de plata comunicat si executorului, modul de aducere la indeplinire a obligatiei reiesite din titlul executoriu.”

Va rog sa reveniti la mine pentru informatii suplimentare.

Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro

Lasa un comentariu


1 × = 1