Cat se poate opri din salariul de 1400 de lei la o poprire?

„Bună ziua!
Cu scuzele de rigoare pentru deranj, doresc sa ma ajutați și pe mine într o problema legata de o executare silita pentru pensie de întreținere.
În urma popririi pe salariu, eu lucrând cu jumatate de norma (4 ore), salariu net fiind de 1400 lei, angajatorul a decis sa mi oprească suma de 330 lei, conform art. 729 alin 3.veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Întrebarea mea este dacă angajatorul a procedat corect sau trebuia sa-mi oprească mai mult întrucât executorul a înregistrat un dosar de validare poprire. Mulțumesc respectuos”


Raspuns

Stimata doamna,

Angajatorul a procedat corect, conform prevederii Codului de procedura civila referitoare la popriri.

Astfel, articolul 729 privind Limitele urmăririi veniturilor bănești arata, la (3): „Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.”

Cum salariul minim net pe economie este 1.524 lei (vezi aici detalii), inseamna ca vi se poate pune poprire pe ceea ce depaseste jumatate din acesta, adica pe 762 de lei.

In cazul unei popriri, se poate retine maxim o treime, adica cel mult 251 de lei din cei 762 de lei.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu poprirea salariului.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

4 raspunsuri la “Cat se poate opri din salariul de 1400 de lei la o poprire?

  1. Surdu Cristina

    Buna seara. Daca mam angajat cu contract de munca de 4 ore, si am 2 banci la un salariu minim ce suma mi se poate pune poprire pe salariu?

    Reply
  2. Petric patricia

    Buna ,sunt angajata pe minim pe economie ,am propriere pe salariul aș dori să știu din minim pe economie cat poate sa lua jos din salar.?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + = 10