Cum pot sa scap de creditele de la IFN-uri obtinute cu grad de indatorare mai mare decat limita legala?

regulament bnr grad indatorare credit

Am un credit de nevoie personale la ing , unde incasez si salariu cu o rata
de 1700 ron = fix 40% rata de indatoare, iar de aici incepe ,,chinul” dupa
cum urmeaza:

1. Imprumut Hora Credit
400 ron
2. Imprumut ferratum 4000 ron
3. Imrumut credius 8000 ron
4. Imprumut smilecredit 800 ron, aici mi au pus proprire pe contul ing 1500
ron si l am platit.
5. Imprumut icredit 3000
6. Imrumut viacconto 2000
7. Un card avantaj mai vechi cu o descoperire de 3200 ron.
Si cred ca mai sunt 2 ifn uri, dar nu le mai tin mite ca nu m-au contactat.

Binenteles, ca orice roman bine informat si ,,disperat” am solicitat aceste
credite in interval-ul mai-iulie 2022 deoarece am avut o nevoie acuta de o
suma de bani, iar acum sunt in incapacitate de plata , firmele ma ameninta
cu executari silite , dobanzi mari, sunt raportat de toate cnf mail uri la
biroul de credit.

Intrebarea mea este: am vazut o discutie pe site-ul specificat mai sus unde
scria ca aceste ifn-uri nu aveau voie cnf legii sa-mi acorde imprumuturile
, tinand cont ca deja aveam 40% grad de indatorare. Recunosc , fata de cei
care au scris pe site, eu le multumesc ca am primit bani cand aveam cea mai
mare nevoie, dar acum chiar nu am cum sa le platesc, gradul este de peste
100% din venit. Ma puteti ajuta cu un template standard pentru a le trimite
via email? Imi doresc ca scap de acestr credite chiar daca voi ramane la
biroul de credit ca rau platnic.
Mentionez ca la creditul de nevoi personale sunt cu plata la zi, cel de la
Ing, iar pana in mai 2022 se poate verifica nu am intarziat niciodata.

Astept raspunsul Dumneavoastra.

Multumesc.


Raspuns

Stimate domn,

IFN-urile Ferratum, Credius, Icredit, Smile Credit si Viaconto, care v-au acordat credite, desi aveati un grad de indatoare la imprumutul ING la maximul legal, respectiv valoarea ratei de 40% din salariu, au incalcat un Regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in 2018.

Astfel, Regulamentul BNR nr.6 din 2018, in vigoare din 9 noiembrie 2018, pentru modificarea Regulamentului nr.17 din 2012 privind unele conditii de creditare, prevede urmatoarele, la articolul 19:

„Art. 19. – (1) La acordarea unui credit, nivelul maxim al gradului total de îndatorare stabilit potrivit art. 12 alin. (1) lit. f) nu poate depăşi 40%.”

Asadar, pentru incalcarea Regulamentului BNR de catre IFN-uri, dumneavoastra trebuie sa faceti o sesizare la Banca Nationala a Romaniei (BNR). (gasiti la acest link datele de contact ale BNR)

In acelasi timp, trebuie sa faceti reclamatii la IFN-urile care v-au aprobat credite cu depasirea gradului de indatorare, in care sa solicitati anularea respectivelor imprumuturi.

In respectivele reclamatii puteti solicita si anularea datoriilor aferente respectivelor credite, dat fiind ca au fost acordate ilegal.

Model (template) de cerere catre IFN-uri

Cerere pentru anularea creditului acordat cu depasirea gradului de indatorare

Subsemnatul … cu datele personale…tel… e-mail… adresa…, va solicit anularea creditului cu numarul… data … intrucat a fost acordat cu incalcarea Regulamentului BNR nr.6 din 2018 privind gradul maxim de indatorare.

In acelasi timp, solicit anularea datoriei aferente acestui credit, intrucat a fost acordat ilegal.

Data/semnatura

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri si de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

9 raspunsuri la “Cum pot sa scap de creditele de la IFN-uri obtinute cu grad de indatorare mai mare decat limita legala?

  1. Alina

    Buna ziua
    In aceeasi situatie ma regasesc si eu, nu mai pot face fata dobanzilor si costurilor mari ale creditelor de la IFN-uri.
    Am primit credite cu un grad de indatorare peste 200% de la IFN-uri
    Sunt sunata zilnic si presata sa fac o promisiune de plata.
    Am fost raportata in Biroul de credit cu intarzieri pana in
    0 de zile .
    Am solicitat telefonic o solutie la mai multe IFN-uri, sa pot plati mai putin si in timp mai lung , dar „politica” IFN-urilor nu permite
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat , eu doresc sa platesc datoriile , dar treptat si fara sa mai creasca dobanzile si penalitatile

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      IFN-urile sunt obligate de lege sa va ajute sa achitati datoriile, daca ati ajuns supraindatorata, in principal din cauza dobanzilor uriase aferente acestor imprumuturi.

      Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:

      „În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.”

      Asadar, va sfatuiesc sa trimiteti cereri in scris, prin email, la IFN-uri, in care sa cereti reesalonarea datoriilor, pentru a le putea plati.

      Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri.

      Reply
      1. Alina

        Buna ziua,
        Revin cu raspunsurile de la IFN-uri:
        1. Credius:”Va informam ca in acest moment Credius IFN SA nu acorda restructurari/reesalonari/amanari/refinantari ale creditelor. Din pacate nu putem da curs solicitarii dumneavoastra de restructurare a creditului”
        2. Hora Credit- am trimis 10 mailuri si nici un raspuns scris , doar n apeluri si mesaje ca urmeaza sa fiu executata silit
        3.Mobilo : „Din pacate nu va incadrati pentru nici o solutie de rambursare , creditul fiind acordat pe o perioada scurta de timp”.
        4. Ferratum Bank:” dosarul de creditul cu numarul de contract FEBANK….” nu mai este la noi’

        Cererile mele catre aceste IFN-uri au fost :

        Cerere pentru gasirea unei solutii de restructurare a creditului

        Subsemnata ————————, domiciliate in Str—, Nr—-, Bl—-, Sc –, Ap –, identificata cu —. seria —- nr. —va solicit gasirea unei solutii de rambursare a creditului în raport cu veniturile mele actuale, care sunt foarte degradate : solutii precum amanarea ratelor pe o anumita perioada, reducerea valorii ratei, diminuarea dobanzii, anularea penalitatilor, reducerea datoriei totale sau chiar anularea creditului cu Nr. —- din —–, intrucat a fost acordat cu incalcarea Regulamentului BNR nr.6 din 2018 privind gradul maxim de indatorare.
        Multumesc anticipat

        Data/semnatura
        03.05.2023 ”

        3 dintre IFN-uri au fost foarte promte si rapide in a oferii solutii , insa Credius, Hora Credit, Ferratum si Mobilo nu vor nici o cale de mijloc
        Sincer nu stiu cum sa procedez mai departe, timpul a trecut si ma astept din clipa in clipa la executare silita.
        Un sfat va rog , ce pot face ?
        Multumesc anticipat

        Reply
      2. Valentin

        Nu mai mințiți și dați speranțe aiurea oamenilor.Au fost mulți care au făcut sesizări la BNR și la alte instituții si tot degeaba, nu scapă nimeni de datorii nici cu grad de indatorare 1000%
        Iar dumneavoastră nu mai răspundeți după
        Asa ca nu mai faceți va rog postări gratuite pt ca le faceți rau oamenilor dandu le speranțe deșarte și facandu i sa și piardă timpul.aiurea.
        Mulțumesc pt înțelegere!

        Reply
        1. Valentin

          Bun, și dacă sunt bazate pe regulamentele și legile pe care le invocați si nu se rezolva nimic,BNr spune ca e o relație comerciala între doua parti și nu intervine,ceilalți la fel, iar dumneavoastră spuneți sa revină la dvs după care nu mai raspundeti, de ce le dați la oameni speranțe fara temei și ii faceți sa piardă timpul aiurea???

          Reply
  2. Andrei

    FYI, induceti lumea in eroare prin publicarea informatiei incomplete si anume nu ati mentionat despre art. 20 din REGULAMENT nr. 17 BNR, privind unele condiții de creditare.
    Articolul 20
    (1) Prin excepție de la prevederile art. 19, împrumutătorii pot depăși nivelul maxim al gradului total de îndatorare în cazul:
    a) creditelor de consum acordate în fiecare trimestru, în limita a maximum 15% din media aritmetică a volumelor trimestriale ale creditelor de consum acordate de împrumutător în fiecare din ultimele patru trimestre anterioare;
    b) creditelor pentru investiții imobiliare acordate în fiecare trimestru, în limita a maximum 15% din media aritmetică a volumelor trimestriale ale creditelor pentru investiții imobiliare acordate de împrumutător în fiecare din ultimele patru trimestre anterioare.

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Nu cred ca induc lumea in eroare cand spun ca nu este normal sa se acorde credite cu depasirea gradului de indatorare, mai ales cand este vorba de creditele online ale IFN-urilor, care au dobanzi exorbitante.

      Parerea mea este ca exceptiile nu trebuie aplicate decat in cazuri speciale, pentru persoane cu venituri ridicate, ceea ce nu cred ca este cazul celor care se imprumuta la IFN-uri.

      Ceea ce, de altfel, se arata si in Regulamentul BNR pe care-l invocati, dupa articolele pe care le-ati citat:

      „Împrumutătorii pot utiliza excepția prevăzută la alin. (1) numai în relație cu categoria de debitori pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, că nivelul suficient al veniturilor de care aceștia dispun asigură premisele pentru administrarea adecvată a riscului de nerambursare la nivelul portofoliului de credite de consum, respectiv al celui de credite pentru investiții imobiliare; în sensul prezentului alineat, un nivel suficient al veniturilor nu poate fi mai mic decât salariul mediu net pe economie.”

      In concluzie, consider ca toti cei care au obtinut imprumuturi de la IFN-uri cu depasirea gradului de indatorare, iar acum au ajuns in dificultate de plata, cum este cazul de fata, trebuie sa faca reclamatii la BNR si ANPC.

      Reply
      1. Valentin

        Toți au făcut reclamatii și nu s a întâmplat la.nimeni nimic,iar dvs încurajați oamenii sa faca asta după care nu mai raspundeti.
        De ce mai scrieți aici ca să aveți un job sau faceți ma sa înțeleg va rog.
        Mulțumesc.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × 1 =