De la ce bancomat pot sa retrag euro?

Doresc sa retrag Euro de la un bancomat din Bucuresti. Cardul este de la o banca nemteasca. Unde se poate? ING are doar pentru clientii sai stiu, la BCR merge?


Raspuns
bancomat-euronet-romania

bancomat-euronet-romania

Stimata doamna,

Intr-adevar, de la bancomatele ING se poate retrage euro doar cu carduri ING, iar de la bancomatele BCR si ale altor banci romanesti, doar lei.

Insa puteti retrage euro de pe card la bancomatele Euronet. Vedeti aici harta cu locatiile ATM-urilor Euronet.

Cat costa o tranzactie la un ATM cu sigla Euronet de pe teritoriul Romaniei?

Conform Euronet, „posesorii de card vor fi tarifati conform comisioanelor pe care le au stabilite in contractele cu banca emitenta a cardului lor.

Sunt acceptate toate cardurile emise sub sigla organizatiilor Visa, Mastercard, American Express, JCB, China Union Pay.”

Va rog sa reveniti la mine daca mai doriti ajutorul meu.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

41 raspunsuri la “De la ce bancomat pot sa retrag euro?

 1. Emanuel

  Bună ziua,
  Eu am primit de la o companie aeriană ca despăgubire un card VISA cu o sumă în EURO, cel puțin așa mi-a spus persoana care mi-a dat cardul. Am mers la un bancomat BCR care elibera sume în EURO și am selectat opțiunea de a vizualiza suma de pe card, iar pe ecran mi-a apărut soldul în GBP, fără să selectez eu asta. Vă rog să-mi spuneți dacă există bancomate care eliberează sume în EURO și GBP pentru că aș vrea să evit un o conversie valutară pentru valoarea comisionului. Întreb asta pentru că acum nu știu ce fel de valută este pe card. Oare sunt EURO iar ce mi-a arătat la ATM-ul BCR era doar o informație care apare automat?
  Mulțumesc mult!

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Nu puteti retrage de la banconatele bancilor romanesti decat lei, cu alte carduri decat cele ale bancii respective.

   De exemplu, cu carduri BCR se pot retrage euro de la unele bancomate BCR.

   Reply
 2. Cismas Anda Sorina

  Bună seara .
  Am cont curent în euro la BCR .
  Întrebarea mea este dacă pot scoate bani de la bancomat și de la alte sucursale ,în zona unde locuiesc nu am ATM de BCR doar Bt .
  Multumesc

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Da, puteti scoate bani bani de la bancomatele altor banci, insa doar in lei, chiar daca aveti card in euro. Aceasta este legea in Romania.

   Cand scoateti lei de pe card in euro, trebuie sa fiti atenta la cursul de schimb valutar.

   Reveniti va rog la mine daca aveti probleme cu cardul BCR.

   Reply
 3. Silver

  Daca am un cont in euro la Banca Transilvania si am bani in euro pe el si ma duc la bancomat, pot sa extrag bani in lei sau numai in euro merge?

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Nu puteti retrage euro de la bancomatele de la Banca Transilvania, chiar dadca aveti cont in euro. Retragerea se face doar in lei, conform regulamentelor BNR, astfel ca singura solutie este sa retrageti lei, dupa care sa faceti un schimb valutar din lei in euro, la casieriile bancilor sau la casele de schimb valutar.

   „La bancomatele noastre poti ridica doar LEI. Daca ai un card atasat unui cont in EURO poti retrage LEI, conversia valutara realizandu-se automat”, precizeaza Banca Transilvania.

   Reply
 4. Ana Maria Tiron

  Bună ziua,

  Am un cont in euro, la o banca ING din Belgia și as dori să-l alimentez cu euro ( după vinderea unui imobil în România) la o bancă ING din Iași. Cum se procedează având în vedere că nu am nici un cont bancar în România…? Se pot pune acești bani direct în contul meu din Belgia ? Având în vedere faptul că ghișeele sunt închise și nu se lucrează cu publicul… cum se procedează ?

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Nu puteti pune banii in euro direct in contul ING din Belgia, daca nu aveti un cont la o banca din Romania.

   Mai intai trebuie sa va faceti un cont in euro, pe care sa-l alimentati cu banii din vanzarea imobilului, dupa care sa transferati banii in contul din Belgia.

   Vedeti in acest articol care sunt bancile cu cele mai mici comisioane pentru un cont in euro.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor.

   Reply
 5. Petrica

  Buna ziua. Am card in euro de la Permanent BANK Irlanda . De la ce banca pot sa scot euro sau echivalentul in lei. ? Care este cursul Euro pt . Tranzacții Visa ?
  Multumesc!

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   De la orice banca din Romania puteti sa scoateti echivalentul in lei de pe cardul in euro Permanent Bank din Irlanda.

   Cursul valutar Visa il puteti verifica la aceasta adresa de internet: https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates
   Conform informatiilor publicate pe aceasta pagina in 05.09.2021, cursul Visa pentru 1 euro era 4.917044 lei, care este cu 0,54% mai dezavantajos decat cursul Bancii Centrale Europene (BCE) si cu aproape acelasi procent mai dezavantajos fata de cursul BNR. Comparativ, cursul BNR era 4,9416 lei.

   Iata cursul valutar practicat de Visa, in cazul unei tranzactii in lei cu un card in euro:

   100 Romanian Lei = 20.337420 Euro
   % Mark-up over European Central Bank Rate = 0.54

   1 Romanian Lei = 0.2033741962 Euro
   1 Euro = 4.917044 Romanian Lei

   ATENTIE

   Cand scoateti euro se poate aplica si un curs valutar practicat la anumite bancomate, nu doar cursul Visa, care poate fi mult mai dezavantajos. De asemenea, alte banci pot adauga un comision pentru Conversia Valutara Dinamica, care poate fi ridicat, de exemplu de 8% la bancomatele Raiffeisen Bank.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu scoaterea banilor de pe card.

   Reply
 6. Mirabela

  Buna Ziua,

  Am un card la Bank Austria si as vrea sa retrag bani in euro la un bancomat in Romania? Se poate?

  Multumesc

  Reply
   1. Ifrim Gheorghe

    Sa traiti domnul…eu va multumesc pt toate msg delicate si raspun cu acuratete si profesionalism din partea dv..
    In sfarsit..ce banci au pos in Brasov..sa pot retrage euro de pe un card german volsbank.
    Multumesc anticipat

    Reply
 7. Popa

  Buna ziua
  Am un card in dolari si doresc sa retrag bani de la bancomat in Galati ( pot fi si lei) dar nu stiu de la ce bancomat se pot retrage bani Cardul este emis in Romania.

  Reply
 8. Constantin

  Buna ziua. Am un card UnionPay cu o suma in USD pe el. Pot retrage banii doar de la un bancomat Euronet? Se vor putea retrage doar convertind in EURO? Se pot scoate si in Roni? Cum ar fi mai avantajos? Nu am folosit niciodata acest card si nici astfel de bancomat. Multumesc anticipat !

  Reply
 9. Radu

  Am transferat USD in cont ING din Romania – nu am acces la bani, decat daca trec prin curs vanzare USD; la fel daca vreau sa transfer USD in Euro – trebuie sa vand USD si sa cumpar EURO, trecand prin RON.
  Comisioanele in acest caz depasesc 12% – un abuz grosolan, fortandu-ma sa trec de la USD la EUro prin cursurile bancii in RON.
  Am urmatoarele intrebari:
  – daca inchid contul USd de la ING – sunt obligati sa imi dea numerar USD? – pot sa am optiunea de transfer in USd in alt cont la alta banca? (in acest caz voi mai trece prin curs RON?)
  – pot sa sesizez Protectia consumatorului despre acest abuz?
  – pot sa sesizez BNR despre acest abuz?
  – exista vreo reglementare ca pot sa scot din contul meu tipul de valuta cu care am alimentat contul?
  – overall, astea nu sunt practici contra proprietatii individuale?
  Multumesc.

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   – daca inchideti contul USD de la ING, nu sunt obligati sa va dea numerar USD, ci lei. Sigur ca aveti optiunea sa transferati USD in contul altei banci, caz in care se va face transfer direct in USD, fara conversie in lei.

   – puteti sesiza protectia consumatorului in acest caz, insa mai intai procedura este ca mai intai sa faceti o reclamatie la ING.

   – puteti sa sesizati si BNR, daca apreciati ca e vorba de un abuz.

   – conform reglementarilor din Romania, platile se fac in moneda nationala, de aceea la bancomatele bancilor romanesti puteti scoate doar lei, dintr-un cont in alta valuta, inclusiv USD. Ulterior, puteti face schimb valutar, din lei in USD.

   – daca acestea sunt practici contra proprietatii individuale se poate stabili doar de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sau de justitie.

   Va rog sa reveniti la mine pentru alte nelamuriri: vasile.coman@reclamatiibanci.ro sau la tel. 0723292899

   Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   ATM-urile bancilor din Romania elibereaza doar lei. Exista unele ATM-uri, care nu sunt ale bancilor, denumite Euronet, care elibereaza si euro, insa nu va recomand sa apelati la acestea, pentru ca s-ar putea sa platiti comisioane foarte mari.

   Solutia este sa mergeti la ghiseele bancilor din Romania care au POS-uri, de unde puteti scoate scoate euro, comisionul fiind cel perceput de banca emitenta a cardului.

   Reveniti la mine daca aveti probleme.

   Cu stima,
   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply
   1. Vasile Precup

    Care sunt aceste banci? Pe unde am întrebat mi s-a spus ca trebuie sa plătesc cash sau din contul in lei la banca respectiva (dacă as avea) Doresc sa cumpăr euro și sa plătesc de pe card de credit visa sau MasterCard (nu card de debit!)

    Reply
 10. VF

  Salut,

  Am si eu o intrebare, nu prea gasesc informatii pe net sau poate u mai uit eu bine, dar, de exemplu daca un card de debit in moneda euro la Unicredit in Romania, am inteles ca din bancomatele lor se poate scoate doar RON chiar daca e card in euro cu cont de euro atasat.

  Din ce am mai citit bancomatele Euronet, care zice Unicredit ca sunt partenerii lor, ar avea si EURO in unele bancomate dar jemcheria cu Euronet e cama tem sa nu imi faca niste conversii ciudate la niste rate de schimb fara sens, gen, vezi probleme celor cu carduri Revolut.

  Oare cum pot afla ceva despre acest aspect, as prefera sa nu imi fac un card de debit in EURO si apoi sa nu il pot folosi pentru retragetri cash in RO (in strainatate se poate).

  Multumesc.

  Reply
 11. Petre Gratiela

  Buna ziua.
  Am un card la Credit Agicole Italia.
  De unde pot scoate euro in Ploiesti sau Bucuresti?
  Multumesc.

  Reply
 12. Jitariu Loredana

  Buna ziua, am retras de pe cardul meu de euro o suma in euro in spania la un atm euronet worldwide, cardul fiind emis in Romania de Ing si este doar euro, si m-am trezit cu un asa zis schimb valutar din euro in lei si apoi iar in euro la un schimb valutar cu 11% mai mare, adica la 1000 euro mi-a facut un schimb valutar de 1140 euro, stiind ca am pus mere sa scot mere, am luat o asa teapa la o suma mare la retragere.,, inselatorie f grava. Vreau sa stiu daca legal pot face ceva. Va multumesc

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimata doamna,

   Sigura ca puteti face ceva pentru a va recupera paguba. Trimiteti la ING o reclamatie in scris sau prin e-mail in care sa le solicitati sa va ramburseze diferenta rezultata din schimbul valutar nefavorabil, dat fiind ca diferenta este foarte mare, de 11%, astfel ca ati pierdut 140 de euro.

   Va rog sa reveniti la mine daca nu vi se rezolva problema, pentru a va ajuta.

   Cu stima,
   Vasile Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × 5 =