Este normal sa-mi opreasca pentru o proprire de doua ori din salariu, cate 33%, atat din avans cat si din lichidare?

Buna ziua,
Am o poprire de doua luni pe salar, in luna decembrie am primit salarul pe noiembrie si mi s-a oprit 33% pentru datorie, acum am primit avansul de 70% din salarul pe decembrie, angajatorul insa mi-a oprit 33% din intreg salarul, nu din acesti 70%!
Este normal sa imi opreasca de doua ori intr-o luna ?? Este normal sa imi opreasca mai mult de 33% din suma de avans? Va multumesc anticipat de raspuns! 🙂


Raspuns
Poprire salariu

Poprire salariu

Stimata doamna,

Nu este legal sa va opreasca din intreg salariul net mai mult de 33%, daca aveti o singura poprire. Mai exact, se poate retine fie cate 33% atat din avans cat si din lichidare, fie o singura data din intreg salariul net, dar in niciun caz de doua ori din tot salariul.

ART. 728 din noul Cod de procedura civila prevede urmatoarele:

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum. (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

Va rog sa reveniti la mine daca mai aveti nevoie de ajutor sau nu reusiti sa rezolvati aceasta problema.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
0723292899

4 raspunsuri la “Este normal sa-mi opreasca pentru o proprire de doua ori din salariu, cate 33%, atat din avans cat si din lichidare?

  1. Cioroeanu marian

    Bună am oprire pe salariu pentru ceva restanță la bancă 6000 de lei și vreau să știu este normal să am oprire pe salariu 33 % și pe avans și lichidare! Mulțumesc anticipat aștept răspuns

    Reply
  2. Lacatusu mihai

    Buna ziua domnu Vasile coman ma numesc Lacatusu Mihai din judetul Sibiu localutatea cisnadie mie mia fost oprit si din avans 33 la suta si din luchidare 33 la suta si din bani de abonament 33 la suta ma poate ajuta cineva va rog frumos.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = 64