Exista un model de cerere pentru trecerea de la ROBOR la IRCC ?

Exista un model de cerere pentru trecerea de la ROBOR la IRCC?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Nu exista un model de cerere pentru trecerea de la indicele de dobanda pentru creditele in lei ROBOR la indicele IRCC.

Cererea trebuie sa o formulati intr-un mod cat mai simplu, cu cuvintele dumneavoastra, dupa exemplul:

„Subsemnatul x, cu datele personale y, cu creditul z, solicit modificarea indicelui de dobanda ROBOR cu indicele IRCC, conform dreptului prevazut de lege.”

Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune ce raspuns ati primit de la banca la cererea privind trecerea la IRCC.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 06 mai, 2022

4 raspunsuri la “Exista un model de cerere pentru trecerea de la ROBOR la IRCC ?

 1. Aman

  Buna ziua,

  La ING in sucursala cat si in call center mi-au spus ca singura solutie pentru trecerea de la ROBOR la IRCC este refinantarea creditului.

  Mai are rost sa incerc sa depun acea cerere privind trecerea la IRCC ?

  Multumesc !

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Conform legii (OUG 19/2019), bancile nu sunt obligate sa accepte cererile de trecere de la ROBOR la IRCC, insa sunt sigur ca ING va va accepta cererea, in cele din urma.

   Sfatul meu este sa faceti o noua solicitare la ING prvind trecerea de la ROBOR la IRCC fara refinantare, doar prin act aditional, pentru ca banca este in curs de implementare a acestei solutii, dupa cum mi-a transmis ING:

   „Lucrăm la simplificarea proceselor prin care clienții cu credite ipotecare pot beneficia de oferte de preț adaptate la noul context, prin act adițional.

   Clienții care și-au arătat interesul pentru modificarea prețului pentru creditul ipotecar vor primi în curând detalii cu privire la ofertele pe care le pot alege, precum și condițiile de accesare, fără a fi necesar să parcurgă toți pașii procesului de refinanțare.”

   Asadar, sfatul meu este sa asteptati sa primiti de la ING detalii cu privire la modul in care veti putea trece la IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

   Va rog sa reveniti la mine daca veti avea in continuare probleme cu inlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC la creditul ING Bank.

   Reply
   1. Silviu

    si eu am aceeasi problema, aparent doar refinantarea este singura solutie la ING, desi restul bancilor s-au aliniat oare avem o baza legala solida sa putem face reclamatie ?

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

     Nu exista baza legala pentru reclamatie in cazul schimbarii ROBOR cu IRCC, pentru ca aceasta este optionala, se poate face doar cu acordul ambelor parti, nu este o obligatie legala.

     Sfatul meu este sa mai asteptati putin, pentru ca ING a anuntat ca urmeaza sa propuna clientilor o solutie de inlocuire a ROBOR cu IRCC doar prin act aditional, fara refinantare.

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = 3