Poate fi poprita indemnizatia de handicap?

Am girat pentru un credit de la BCR in urma cu cativa ani, iar acum am fost anuntat ca CEC mi-a poprit indemnizatia de handicap, care este de numai 275 de lei lunar. E legal? Eu cu ce mai traiesc daca mi se opresc acesti bani? Executorul mi-a spus ca asta este lega, sa vorbesc cu banca. Ce trebuie sa fac?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

CEC Bank proprireStimate domn,

Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Legea mai spune ca „veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.”

Asadar, conform legii, nici banca nici executorul judecatoresc nu pot retine sumele de bani aferente indemnizatiilor pentru handicap. Cu toate acetea, in practica, bancile popresc si aceste sume, desi este ilegal.

Cum va puteti recupera banii

Conform procedurii, banca este obligata de catre executorul judecatoresc sa popreasca toate conturile clientilor executati silit, in limita sumelor datorate, asadar inclusiv conturile in care intra indemnizatiile speciale.

Banca nu verifica ce incasari urmeaza sa intre intr-un cont si de unde, deorece sunt setari automate pe contul clientului, iar sumele intra din surse diverse.

Atunci cand banca, potrivit legii, trebuie sa instituie o poprire pe un cont, o face automat.

Cientii trebuie sa instiinteze reprezentantii bancii ca va intra o suma si in valoare de cat anume sub forma de indemnizatie handicap, pentru a nu fi aplicata poprirea si pe acele sume.

In aceste conditii, pentru a va recupera suma de bani poprita ilegal, trebuie sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti eliberarea unui extras de cont din care sa rezulte ca este vorba de sume provenite din indemnizatia de handicap, iar cu aceasta dovada sa mergeti apoi la executorul judecatoresc, pentru a cere rambursarea banilor, daca acestia au fost luati deja, precum si stoparea popririi sumelor de bani din indemnizatie care vor fi incasate in cont pe viitor.

Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema sau daca aveti nevoie de ajutor sau de alte informatii.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 09 ian., 2016

8 raspunsuri la “Poate fi poprita indemnizatia de handicap?

 1. Incze

  Buna ziua! Se poate face poprire pe cont daca banii provin din indemnizatie lunară ce o incasez eu pentru fetița mea ce are certificat de handicap grav ? Mulțumesc mult.

  Reply
 2. Necsa Cornelia

  Bună ziua, primesc o indemnizație de întreținător pentru tatăl meu care are certificat de handicap gradul I. Se poate face poprire pe aceea indemnizație?

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimata doamna,

   Conform legii (Codul de procedura civila), nu se poate face poprire pe indemnizatia de intretinator pentru tatal dumneavoastra.

   Codul de procedura civila prevede, la articolul 729 privind limitele urmăririi veniturilor bănești:

   „(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.”

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu poprirea indemnizatiei.

   Reply
 3. Dani

  Buna ziua, daca am handicap grav grad unu si am realizat în ultimii 5 ani venituri prin Vanzari cu încasări pe card iar Anaf prin mijloacele lor ma gasesc ca am facut profit si nu am plătit impozit pot sa ma execute silit sami facă poprire pe card sau chiar sami ia casă daca o am pe numele meu?

  Reply
 4. Contantin Ioana Elena

  Buna ziua numele meu este elena .mam trezit azi cu un smm de la banca Ing ca am propire pe contul de la Cek unde eu pensie de handicapsi am vrut sa.mi scot banii depe card . Vroaim sa va īntreb are voie sa.mi ia din banii atata timp cat eu am doar acest venit de handicap social?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = 18