Se poate face poprire pe pensia de boala si handicap?

Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca e legal sa mi se puna poprire pe pensia de boala, asa cum a facut Raiffeisen cu pensia mea de 550 de lei. E corect? Eu cum ce-mi mai cumpar medicamente ca sa traiesc? Multumesc


Raspuns

Stimate domn,

Conform legii (Codul civil), indemnizatiile cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

De asemenea, ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, precum pensia de boala sau handicap, nu pot fi poprite.

Va rog sa luati legatura cu executorul judecatoresc si cu banca pentru clarificarea situatiei.

Va rog sa reveniti la mine daca doriti informatii suplimentare sau daca nu reusiti sa rezolvati problema.

Vasile Coman

jurnalist

Reclamatiibanci.ro

vasile.coman@reclamatiibanci.ro

0723292899

Iata prevederile legale:

ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

(5) Urmarirea drepturilor prevazute la alin. (4) se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
(6) Sumele retinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 863 si urmatoarele.

(7) Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

34 raspunsuri la “Se poate face poprire pe pensia de boala si handicap?

 1. Dumitru A

  Buna seara.La poprirea pe salariu persoana handicap este legal sa se opreasca din impozitul pe venit de care beneficiez datorita faptului ca am handicap??

  Reply
  1. Vasile Coman Post author

   Este ilegala poprirea pe impozit, pentru ca poprirea se face doar pe salariul/pensia nete, asadar dupa scaderea impozitului.

   De altfel, este ilegala si poprirea veniturilor persoanelor cu handicap, intrucat reprezinta indemnizatii acordate de stat, care nu se pot retine, conform Codului de procedura civila.

   Reply
 2. Gheorghe Robertino

  Buna ziua sunt pensionat pe caz de boala recent am probleme cu vederea și alte boli mi se poate face proprie pe cei 1000 de lei alte venituri nu am decât cei 250 de lei pe acel card social care a fost încărcat o data în august de atunci nimic va mulțumesc

  Reply
 3. Gavrilescu ioana

  Buna ziua soțul meu a fost diagnosticat cu cancer și este în concediu medical fiind într-o stare destul de grava ! Daca are o propire angajatorul ii poate opri din concediu medical?!Eu fiind coplatitoare mi se oprește și mie la serviciu deci banca nu rămîne în pierdere!Mulțumesc anticipat

  Reply
 4. Rotaru Cristian

  Buna ziua .Fratelui meu,bolnav de tuberculoza,care are o indemnizatie de 1000 de lei i s -a oprit o treime din indemnizatie pt o datorie mai veche. Este in regula acest lucru? Intreb asta pt ca unui pensionar pe caz de boala i-ati raspuns ca in baza art 729 ,la o pensie de 1000 de lei i se pot retine 251 de lei,iar intr-un alt caz ,tot o poprire pe o pensie de boala,i-ati raspuns ca este ilegal sa se retina din acea pensie. Va multumesc.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Articolul 728, aliniatul 7 din Codul de procedura civila interzice poprirea indemnizatiilor cu sestinatie speciala, precum cele pentru tratarea bolilor, ca in cazul fratelui dumneavoastra:

   „Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”

   Reply
 5. GHEORGHE ANICULAESE

  Buna ziua!
  Am o poprire de la Casa de pensii pe pensia de deportat.
  Am facut o sezizare scrisa in care le-am adus la cunostinta ,ca pe acest venit conform Codului civil de procedura nu se poate pune poprire.
  Nu au raspuns la aceasta sesizare facuta in luna august,in luna septembrie mi-au oprit si avand in vedere caci se apropie cea pe luna octombrie,am sunat si mi-a raspuns o doamna foarte aroganta si raspunsul ei a fost:
  „Sa mai invete legea dl avocat ,deoarece legea spune ca se pune poprire pe orice venit”.

  Va rog sa ma indrumati ce sa fac !

  Reply
  1. GHEORGHE ANICULAESE

   Buna ziua!
   Am o poprire de la Casa de pensii pe pensia de deportat.
   Am facut o sezizare scrisa in care le-am adus la cunostinta ,ca pe acest venit conform Codului civil de procedura nu se poate pune poprire.
   Nu au raspuns la aceasta sesizare facuta in luna august,in luna septembrie mi-au oprit si avand in vedere caci se apropie cea pe luna octombrie,am sunat si mi-a raspuns o doamna foarte aroganta si raspunsul ei a fost:
   „Sa mai invete legea dl avocat ,deoarece legea spune ca se pune poprire pe orice venit”.

   Va rog sa ma indrumati ce sa fac !

   Reply
 6. Florea Paul

  Sunt pensionat pe caz de boala si beneficiez de o pensie de 1000 lei , fara a mai avea alte venituri.Am datorii la banca si mi-au fost poprite toate salariile de pana la pensionare . Care este suma ce poate fi poprita din pensie ? Va multumesc.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Conform Codului de procedura civila referitoare la popriri, din pensia de 1000 de lei, care este mai mica decat salariul minim pe economie, vi se poate retine o treime din ceea ce depaseste jumatate din salariul minim.

   Astfel, articolul 729 privind Limitele urmăririi veniturilor bănești arata, la punctul (3):

   „Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.”

   Cum salariul minim net pe economie este 1.524 lei (vezi aici detalii), inseamna ca vi se poate pune poprire pe ceea ce depaseste jumatate din acesta, adica pe 762 de lei.

   In cazul unei popriri, se poate retine maxim o treime, adica cel mult 251 de lei din cei 762 de lei.

   In cazul dumneavoastra, din pensia de 1000 de lei vi se poate retine maxim 251 de lei.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu poprirea pensiei.

   Reply
 7. Nimigean Aurica

  Bună ziua.
  Dacă sunt persoană cu handicap accentuat și sunt și salariată cu salariul minim pe economie,pot fi scutită de la plata popririi?
  Mulțumesc frumos

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Conform Codului de procedura civila, „Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.”

   Ceea ce inseamna ca, daca salariul dumneavoastra nu reprezinta o indemnizatie cu destinatie speciala, precum cea destinata unei persoane cu handicap, atunci poate fi poprit.

   Reply
 8. Elena

  Da ! Nu poate fi poprita nici pensia de invaliditate ,nici pensia de urmaș ,nici indemnizația de handicap ! Și totuși casele de pensii din tara fac popriri ,spunând că șefii lor nu le-a spus că ar exista o așa lege ! Chiar CEC BANK ,FACE ILEGAL POPRIRI PE CONTURILE PRS CU HANDICAP ! DECI AM AJUNS SA CRED CA FUNCTIONARII CASELOR DE PENSII SI CEI DE LA CEC BANK FAC ILEGAL POPRIRI PE CONTURI ! CINE II PEDEPSETE PENTRU ASTFEL DE ILEGALITAI ? NIMENI ! DESII ESTE ILEGAL EI NU CUNOSC LEGEA DECAT PENTRU STITI VOI CINE ….

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Daca CEC Bank v-a pus poprire ilegal pe pensie, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banca.

   Faceti o plangere privind ilegalitatea popririi pensiei si la Casa de pensii.

   Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile la reclamatiile primite de la CEC Bank si Casa de pensii.

   Reply
  2. Edy

   Si vi se pare normal sa luat bani,sa nu i platiti in cunostinta de cauza si sa nu patiti nimic? Asta este inselatorie mascata!

   Reply
 9. Baltac gabriel

  Bună ziua. Am o întrebare:se poate pune oprire pe indemnizatia de crestere copil daca am o datorie mai veche la banca pe care nu am platit o .țin sa precizez ca sunt pensionat cu handicap grav cu insotitor..multumesc

  Reply
 10. doina

  Buna ziua,
  Anaf-ul i-a pus poprire (pentru un impozit pe venit, per 1999-2003-de care nu am fost anuntati) surorii mele pe cele doua conturi: unul in care ii este virata pensia de handicap, celalalt in care ii este virata pensia pe caz de boala, cumulata cu indemnizatia de insotitor. Este legal? Banca (bancile, de fapt) spunde ca este poprire instituita de stat si practic nu poate bloca acest proces.
  Cu Anaful nu am avut succes, ni s-a comunicat ca estista un impozit neachitat si trebuie recuperat. De penalitati si dobanzi din acesta perioada nu mai discutam.

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Pensia de handicap si de boala, precum si indemnizatia de insotitor nu pot fi poprite.

   Sfatul meu este sa faceti o reclamatie la banci, in care sa cereti sistarea popririi, dupa care reveniti la mine cu raspunsurile de la banci, la tel. 0723292899.

   Reply
  2. Cinca alexandra

   Buna eu am propire pe cont de pensie de boala de la getbak recovary e corect asa ceva mia venit un plic de la executor si vorbi cu executoru si am spuaa ca trebuie platita si iam spus ca de unde so platesc eu cu ce traiesc macare medicamente ea imdemnizatie de hrana si mia spus ca trb so platesc

   Reply
  3. Tudose cecilia

   Pt un telefon Vodafone luat prin 2016 în valoare de650 mi s a pus poprire pe pensia de boala aproximativ 8000 lei . Va rog sa ma ajutați deja am împrumut la CAR pensionari am luat lemne ,luna asta nu am luat nici toate medicamentele ,cu ce sa mai și trăiesc multumesc

   Reply
   1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

    Stimata doamna,

    Sunt patru probleme pe care puteti sa le reclamati la Vodafone:

    Faptul ca v-a inselat atunci cand le-ati spus ca puteti plati o rata de maxim 200 de lei, iar Vodafone v-a pus sa platiti dublu, 400 de lei, ceea ce v-a facut sa nu mai puteti plati si sa ajungeti in situatia de executare silita;

    Vodafone ar fi trebuit sa va ia inapoi telefonul, atunci cand le-ati solicitat, dupa ce ati vazut ca in loc de 200 de lei trebuie sa platiti 400 de lei.

    Suma de 8.000 de lei pe care v-o cere acum Vodafone este exagerat de mare pentru cei 650 de lei cat ati platit pe telefon;

    Poprirea pe pensia de boala este ilegala, conform Codului de procedura civila.
    Pensia de boala nu poate fi retinuta, intrucat nu este un venit obisnuit, ci unul cu destinatie speciala, pentru tratarea bolii, iar conform Codului de procedura civila, „indemnizatiile cu destinatie speciala nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”

    Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

    In concluzie, trebuie sa faceti o reclamatie la Vodafone, in care sa va plangeti de cele patru probleme mentionate mai sus.

    Reclamatia la Vodafone o puteti face prin telefon, prin email sau pe site-ul Vodafone.ro.

    Cum trebuie sa faceti reclamatia la Vodafone

    Reclamatia la Vodafone o puteti face prin telefon (*222), prin e-mail (persoane.fizice_ro@vodafone.com), pe site-ul Vodafone.ro, la acest link, prin posta (la adresa: Departamentul de Relații cu Clienții al Vodafone România, Clădirea Globalworth Tower, Strada Barbu Văcărescu, Nr.201, Etaj 4, București, Sector 2, România) sau in scris, la magazinele Vodafone.

    „Reclamațiile trebuie să conțină numele și datele de contact ale clientului, inclusiv numărul de telefon, precum și descrierea aspectelor reclamate. Orice reclamație legată de serviciile și/sau produsele comercializate de către Vodafone, adresată în scris sau verbal, va primi răspuns în termen de maxim 30 de zile lucrătoare de la dată primirii acesteia de către Vodafone”, conform informatiilor publicate de Vodafone.

    Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la Vodafone la reclamatie, pentru a va ajuta sa rezolvati problema, printr-un acord amiabil sau cu ajutorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

    Cu stima,

    Vasile Pop Coman
    jurnalist
    Reclamatiibanci.ro
    vasile.coman@reclamatiibanci.ro
    0723292899

    Reply
   1. GHEORGHE ANICULAESE

    BUNA ZIUA ! AM O PENSIE DE 2543 LEI SI AM PRIMIT DE LA UN EXECUTOR O POPRIRE .CARE ESTE SUMA CARE AR TREBUIE SA FIE OPRITA CONFORM LEGII?
    MULTUMESC!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 6 = 12