Se pot depune cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022?

Bună ziua,
Îmi puteți spune vă rog dacă se pot depune cererile pentru amanarea ratelor? Am văzut că s au aprobat actele normative.
Mulțumesc


Raspuns

Stimata doamna,

Se pot depune cereri la banci si IFN-uri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, care a intrat in vigoare in 29 iunie 2022, data publicarii in Monitorul Oficial.

Conditiile pentru a amanarea ratelor la credite conform sunt urmatoarele:

 1. Nu sunteti executata silit si nu va aflati in incapacitate de plata, adica ati platit ratele aflate deja la scadenta (la termenul de plata);
 2. Depuneti o declaratie pe proprie raspundere ca in ultimele 3 luni v-au crescut cheltuielile cu minim 25% fata de anul trecut;
 3. Nu ati facut, in ultimele 3 luni, un acord de restructurare a creditului;

Iata prevederile OUG 90/2022 privind conditiile de amanare a ratelor la credite:

Articolul 6

(2) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) și (2), debitorii definiți la art. 1 lit. b), persoane fizice, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să nu se afle în incapacitate de plată, în sensul în care debitorul nu este în măsură să își achite obligațiile ajunse la scadență, la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;

b) prezintă declarația pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;

c) nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreată/agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Vedeti aici OUG 90/2022

Ce trebuie sa mai stiti despre amanarea ratelor la credite in 2022:

 • Nu exista o cerere tip, o puteti face cu cuvintele dumneavoastra, dupa modelul: „Va rog sa-mi aprobati amanarea ratelor la credit pe o perioada de 6 luni, conform prevederilor OUG 90/2022, intrucat am fost afectat financiar grav de criza actuala.”

Trebuie sa depuneti si o declaratie pe proprie raspundere ca in ultimele 3 luni v-au crescut cheltuielile cu minim 25% fata de anul trecut, precum si acordurile codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz (daca exista).

Iata prevederile OUG 90/2022 privind cererea de amanare a ratelor:

Articolul 3
(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, pe hârtie sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7. 

Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe propria răspundere prevăzute la art. 6 și de acordul codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz.

Atentie! Daca luati decizia de a amana ratele la credite, trebuie sa fiti atenti la cel putin 2 lucruri:

 1. Rata va fi mai mare dupa perioada de amanare (vezi aici detalii)
 2. Amanarea ratelor se raporteaza la Biroul de Credit, ceea ce v-ar putea afecta, in viitor, capacitatea de obtinere a unui nou imprumut sau a unui refinantari

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu amanarea ratelor la creditele la banci sau IFN-uri.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

23 raspunsuri la “Se pot depune cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022?

 1. Mihaela

  Buna ziua
  legat de amanarea ratelor prin OUG90/2022, am facut o cerere de amanare in data de 19.08.2022 pentru un credit ipotecar detinut la ING.
  Mentionez ca in luna august am intarziat cu plata cateva zile dar in ziua cererii nu eram restanta.
  Intrebare, credeti ca este poibil sa nu mi se aprobe amanarea ratelor?
  Astazi sunt 30 zile de la cerere si inca nu am primit raspuns.
  Multumesc!

  Reply
   1. Mihaela

    Buna ziua, am sunat la ei si au zis ca urmeaza sa imi raspunda….Bineinteles ca nici la data aceasta nu am primit raspuns.
    Sincer voiam sa beneficiez de aceasta amanare deoarece ma confrunt cu niste probleme.
    Acum ma gandesc ca poate nu mi au aprobat si nu imi vor aproba ca in 6 luni am intarziat cu plata creditului cateva zile, dar nu am restante. Totul depinde de virarea salariului de catre angajator.
    Presupun ca nu imi vor aproba cererea , cu siguranta primeam raspuns pana acum.
    Am sa revin cu informatii daca le primesc bineinteles.
    Va multumesc!

    Reply
    1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

     ING Bank ar fi trebuit sa va raspunda la cererea de amanare a ratelor intr-un termen de 30 de zile, conform legii. Daca nu ati primit raspunsul in termenul legal, trebuie sa faceti o reclamatie cu privire la acest aspect.

     Daca nu vi se aproba cererea din cauza restantelor si aveti probleme cu plata ratelor, trebuie sa solicitati bancii sa va ofere o solutie de rezolvare a problemei, pentru a nu ajunge restantiera si eventual raportata la Biroul de Credit. ING va pooate oferi mai multe solutii, precum amanarea uneia sau mai multor rate, rescandentarea acestora, diminuarea valorii ratelor sa a datoriei, restructurarea creditului etc.

     Cu privire la intarzierile la plata ratei din cauza angajatorului, care nu va vireaza la timp salariul, solutia pe care v-o sugerez e urmatoarea, pentru ca bancii nu-i pasa daca dumnevoastra primiti sau nu salariul la timp: economisiti bani pentru a avea cel putin o rata de rezerva, cu care sa achitati la timp rata scadenta, in cazul in care va intarzie salariiul.

     Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul primit de la ING, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

     Reply
 2. Ciolea Aurica

  Bună ziua Am solicitat aminare creditelor că mam pedut locul de munca pentru plobleme de sănătate
  Petru că am mers la medici privat nu am nici un venit mor sunat de la bancă leam isplicat de spre ce e vorbă și am rugat se mi se amine ratele că nu am nici un venit. Dar de jaba adoua zi mă sună din nou să achi ratele de nu știu în cotro să mai ia vă mulțumesc.

  Reply
 3. ALEXANDRA POPESCU

  buna ziua, la ce se refera mentiunea „sa nu fi inregistrat intarzieri in ultimele 6 luni la plata ratelor”? ce fel de intarzieri?? cele mai mari de 30 de zile (raportare BC) sau intra si intarzierile de cateva zile?

  Reply
 4. D.L.

  Bună ziua. Dacă am beneficiat de o suspendare în pandemie, mai pot beneficia și acum? Menționez că sunt cu ratele la zi și nu am avut niciodată întârzieri la plată. Mulțumesc.

  Reply
 5. Patru Iulia

  Bună ziua,
  Am făcut o cerere de amânare a ratelor, la banca Alior. Au spus că nu au inca norme de aplicare și că mă trec pe o listă de așteptare, iar când au normele mă sună.
  Nu am intrzieri de plata și nu mi se pare normala atitudinea lor. Tot ce pot sa cred că trag de timp că sa nu soluționeze cererea, având în vedere că există un termen de 30 zile de depunere a cererilor. Va rog să îmi spuneți ce anume pot sa fac in acesta situație.
  Mulțumesc,
  Iulia

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Normele de aplicare ale OUG 90/2022 pentru amanarea ratelor la credite s-au publicat in Monitorul Oficial inca din 29 iulie, iar cererile se pot face pana in 29 august.

   Sfatul meu este sa trimiteti cererea de amanare a ratelor la Alior Bank, apoi reveniti la mine cu raspunsul.

   Reply
 6. Mihai

  Buna ziua
  Astăzi am depus cererea de amânare a ratelor și mi s a comunicat că nu au fost adoptate normele de aplicare

  Reply
 7. Victor

  Buna ziua,
  Banca ING nu primeste cereri pentru suspendarea ratelor conf. OUG 90/2022 pe motiv ca „nu au primit inca normele de aplicare”. In acest caz, daca trec cele 30 de zile in care se pot depune cererile, respectiv data limita 29.07, mai pot depuse ulterior sau cum pot proceda?

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   ING ar trebui sa primeasca cererile de amanare a ratelor, chiar daca nu sunt inca in vigoare normele de aplicare a OUG 90/2022. Sfatul meu este sa trimiteti prin e-mail cererea la ING, care va fi obligata sa o proceseze, din momentul publicarii normelor.

   Termenul de 30 de zile in care se pot depune cererile curge din momentul publicarii in Monitorul Oficial a unui Ordin BNR privind raportarea de catre banci a amanarii ratelor, ordinul BNR nefiind inca publicat in Monitorul Oficial.

   Reply
 8. Benga Daniel

  Am sunat de 3 ori la Banca Transilvania in decurs de cateva zile si mi-au spus ca nu primesc nici o cerere/declaratie pe propria raspundere deoarece nu au primit procedura de la minister si momentan nu se pot amana ratele .
  Ordonanța a intrat in vigoare de la 1 iulie si a fost afisata si in monitorul oficial.
  Ce se intampla daca intram in luna August si au trecut cele 30 de zile puse la dispozitie de ordonanța oug90

  Reply
 9. amr

  Bună ziua.Vă mulțumesc ptr răspuns. Eu am depus deja, printr un e-mail, din 4 Iulie această solicitare la ambele bănci unde am împrumuturi de nevoi personale, respectiv BCR și RALFI GARANTI IFN. În solicitare s a stipulat motivul și am declarat pe proprie răspundere, nu am trimis atașat și declarația pe proprie răspundere semnată de mine și codebitor.

  Am primit răspuns doar de la BCR cum că trebuie să aștept cele 15 zile până la aprobarea actelor normative, respectiv 13 Iulie. De la RALFI GARANTI IFN am primit după doua zile de la scadența ratei pe data de 6 Iulie, msg cum că trb să plătesc rata. Pot să mai trimit incă odată cererile însoțite de declarațiile pe proprie răspundere , luni pe 18 Iulie, către ambele bănci. Mulțumesc mult

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimata doamna, conform OUG 90/2022, in vigoare din 29 iunie 2022, cererile de suspendare a ratelor trebuie depuse „cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7”.

   Articolul 3 din OUG 90/2022:

   „(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, pe hârtie sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7. Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe propria răspundere prevăzute la art. 6 și de acordul codebitorilor, garanților și fideiusorilor, după caz. În cazul creditelor acordate cu garanții guvernamentale, acordul statului este implicit.”

   Art. 7 din OUG 90/2022 prevede urmatoarele:

   „Banca Națională a României emite reglementări privind modalitatea, periodicitatea și formularele de raportare a creditelor care fac obiectul prezentei ordonanțe de urgență, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.”

   BNR a publicat proiectul de Ordin privind raportarea creditelor care fac obiectul moratoriilor legislative, insa inca nu este in vigoare.

   De asemenea, Guvernul a publicat proiectul privind normele de aplicare a OUG 90/2022, conform carora trebuie facuta „transmiterea solicitării către creditor cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data emiterii de către BNR a reglementărilor prevăzute la art.7 din OUG nr.90/2022.”

   Asadar, strict legal, cererile pentru amanarea ratelor se pot depune din momentul intrarii in vigoare a OUG 90/2022, adica 29 iunie 2022, iar termenul maxim de depunere a cererilor este 30 de zile din momentul intrarii in vigoare a Ordinului BNR.

   Trebuie sa mai aveti in vedere ca potrivit OUG 90/2022, „pentru solicitările aprobate, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data aprobării.”

   Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa inregistrati restante la credite pana la aprobarea cererii de amanare a ratelor.

   Va rog sa reveniti la mine, daca aveti probleme cu amanarea ratelor la credit.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − 3 =