Ce trebuie sa stim despre un cont bancar

ron 500 lei romanian ron mihai eminescu bancnota_plati_numerar_limitate_5000_lei_persoane_fizice_firmeContul bancar este cunoscut si sub denumirea de cont curent

Definiţie

Contul curent este principalul produs financiar-bancar destinat administrării disponibilităţilor băneşti. Cu ajutorul unui cont curent se pot primi bani într-o bancă, se pot transfera către alte conturi din alte bănci sau se pot efectua diverse plăţi, precum achitarea salariilor sau a facturilor. Pe baza unui cont se pot constitui, de asemenea, depozite, se pot ataşa carduri sau se pot utiliza servicii bancare electronice, precum cel de internet banking sau mobile banking. În concluzie, contul curent este coloana vertebrala a serviciilor financiar-bancare, întrucât în jurul acestuia se constituie toate celelalte produse sau servicii utilizate de către un client.

Cum se foloseşte eficient?

Contul curent se poate deschide în lei şi în valută, în funcţie de destinaţia, necesitatea şi dorinţa de utilizare a sumelor. La un cont se pot ataşa produse şi servicii care permit accesul la fonduri prin modalităţi electronice simple şi moderne, precum telefonul sau computerul, care aduc economie de timp şi permit accesul la cont din orice loc şi oricând:

– Internet Banking, care permite gestionarea de la distanţă a sumelor aflate în contul curent şi oferă posibilitatea efectuării de operaţiuni din confortul locuinţei proprii, oricând, într-un mediu sigur şi prietenos, dar şi din orice alt loc în care există acces la internet.

– Mobile Banking, care permite accesul de pe telefonul mobil la conturile bancare şi efectuarea unor operaţiuni, precum transferuri, plăţi, încărcarea cartelei de telefon sau constituirea de depozite.

– Cardul de debit, ataşat contului curent, conferă avantajul accesului permanent la bani, utilizând cardul în reţelele de terminale ATM şi POS, pentru cele două funcţiuni de bază (retragerea de numerar, respectiv plata cu cardul fără comision la comercianţi), dar şi pentru alte tipuri de operaţiuni, precum plata facturilor de utilităţi la ATM – de asemenea, fără comision, sau încărcarea cartelelor de telefonie mobilă. De asemenea, banca poate pune la dispoziţia titularului de cont un împrumut, denumit descoperit de cont, ce asigură existenta unei rezerve la care se poate apela în caz de nevoie.

Cum alegem un cont bancar

Alegerea celui mai ieftin cont bancar se poate dovedi o sarcină dificilă, întrucât în ofertele lor, băncile nu publică informaţii standard despre cele mai uzuale comisioane aferente unui cont, acestea regăsindu-se de obicei în cadrul unei lungi liste ce cuprinde toate tarifele bancare. Iar comisioanele uzuale diferă destul de mult de la o bancă la alta.

De aceea, atunci când ne pregătim să alegem un cont la o anumită bancă, este bine să avem în vedere nu doar taxele de deschidere sau administrare a unui cont, care sunt modice şi irelevante, ci şi comisioanele pe care le plătim frecvent, pe care banca le percepe atunci când primim bani în cont sau când efectuăm diverse plăţi sau transferăm banii în contul altor persoane, acestea fiind cele care determină costul real al unui cont.

Vom descoperi astfel că bănci care au comision 0 pentru deschiderea sau administrarea unui cost sunt, de fapt, mai scumpe decât altele care percep un comision modic, de câţiva lei lunar, pentru întreţinerea contului, dar care, pe de altă parte, au taxe mult mai mici pentru operaţiunile ce le vor efectua ulterior prin respectivul cont, adică plăţi şi transferuri.