Se poate anula un credit acordat cu depasirea gradului de indatorare?

Cerere pentru anularea creditului/creditelor acordat(e) cu depasirea gradului de indatorare

va solicit anularea creditului/creditelor, intrucat a(u) fost acordat(e) cu incalcarea
Regulamentului BNR nr.6 din 2018 privind gradul maxim de indatorare.

Mentionez ca, in prezent, gradul meu de indatorare este de 200% fata de salariul din contractul individual de munca.

Regulamentul BNR nr.6 din 2018 pentru modificarea Regulamentului nr.17 din 2012 privind unele conditii de creditare prevede urmatoarele, la articolul 19:

„Art. 19. – (1) La acordarea unui credit, nivelul maxim al gradului total de îndatorare stabilit potrivit art. 12 alin. (1) lit. f) nu poate depăşi 40%.”

In acelasi timp, solicit anularea datoriei aferente acestui/acestor credit(e), fiind acordat(e) ilegal.

Multumesc anticipat.”


Raspuns

Stimate domn,

Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este urmatorul: se poate anula un credit acordat cu depasirea gradului de indatorare, daca nu a respectat normele impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), fiind asadar ilegal, insa nu se poate anula si datoria.

Cu alte cuvinte, chiar daca imprumutul a fost acordat ilegal, daca este anulat, va trebui sa rambursati suma primita, mai putin dobanzile si eventualele comisioane platite.

Daca aveti un grad de indatorare prea ridicat si nu puteti da inapoi imprumuturile primite de la Ferratum, Mobilo Credit, Credius, Credit Prime, Avinto, Sfera Credit, Nova Credit, Smile Credit, OK Credit, Flex Credit, Axi card, Provident si alte IFN-uri, acestea sunt obligate de legea contractelor de credit, respectiv OUG 50/2019 sa va ofere solutii de achitare a datoriilor, in functie de capacitatea dumneavoastra financiara, precum refinantare, restructurare, scaderea dobanzii, iertarea partiala de datorie etc. (vezi aici detalii)

In consecinta, sfatul meu este sa faceti cereri la IFN-urile care v-au acordat ilegal credite, cu depasirea gradului de indatorare, in vederea rambursarii datoriilor conform obligatiilor legale.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsurile primite de la IFN-uri, pentru a va ajuta sa rezolvati problema supraindatorarii.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × 7 =