De ce refuza bancile sa-mi acorde refinantare la creditele pe care le am?

Buna ziua, as vrea sa stiu care este motivul pentru care toate bancile refuza sa-mi acorde refinantare la creditele pe care le am deja, desi peste tot mi se spune ca am salariul suficient, pot sa fac refinantare, ma incadrez perfect, etc etc, mi se face analiza dosarului, interogari Anaf si Biroul de credit, mi se promite raspuns pana la sfarsitul saptamanii, apoi ori nu mai primesc raspuns deloc, ori mi se raspunde ca nu pot face refinantare, pentru ca am creditele alea pe care vreau sa le refinantez.

Desi de la inceput am spus ca am mai multe credite, mi s-a spus ca e ok, mi se calculeaza cat pot primi pentru refinantarea lor, pot sa iau si in plus.

Pierd timp in fiecare saptamana sa iau la rand toate bancile, sa mi se spuna acelasi lucru: da, sigur ca puteti sa faceti refinantare, dar nu puteti pentru ca aveti alte credite.

Si sunt sigura ca de fapt pot obtine un credit, dar dosarul meu in cele mai multe cazuri este aruncat la gunoi imediat ce am iesit pe usa. Pentru ca de mai multe ori mi s-a dat raspuns negativ chiar dupa un minut dupa ce am parasit biroul functionarului.

Ma indoiesc ca e cineva atat de rapid incat sa decida acordarea unui credit intr-un timp atat de scurt. Pentru informatii, ultima oara cand am fost sa vad daca am vreo sansa la o refinantare, venitul meu (verificare la ANAF) este de 1800 RON, am doua credite lunare de 288 RON, mi s-a facut analiza, ma incadrez, pot obtine 14000 RON, rata lunara de 280 RON, etc etc, e perfect, totul este roz, da sigur, puteti lua refinantare, va dam rapunsul pana la sfarsitul saptamanii, ca la 5 minute dupa ce ies din cladirea bancii sa fiu sunata;"stiti, ne pare rau, dar nu va incadrati pentru obtinerea unui credit, nu puteti obtine refinantare", fara sa mi se spuna de ce (toate bancile refuza sa-mi comunice motivul refuzului, de obicei mi se spune "ca
sistemul nu permite", desi "sistemul e cel cu ajutorul caruia mi s-a facut analiza, cu incadrare si totul e perfect).

Sincer m-a saturat de bataia asta de joc si vreau sa stiu de ce mi se refuza refinantarea si unde pot face reclamatie pentru toate bancile care m-au refuzat dupa ce m-au mintit si m-au facut sa pierd in fiecare zi cate-o ora din viata. Imi cer scuze ca am scris atat de mult, dar chiar e bataie de joc ce se face.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Sunt cateva motive principale pentru care o banca poate sa va refuze cererea de credit:

1. Nu aveti venituri suficient de mari pentru rambursarea creditului
2. Ati avut restante la creditele vechi si sunteti inregistrata la Biroul de Credit
3. Probleme in privinta surselor de venit, a garantiilor sau a gradului de indatorare

In cazul dumneavoastra, dupa cum spuneti, daca nu sunteti la Biroul de Credit, se pare ca problema este faptul ca mai aveti doua credite de rambursat, care reprezinta, cel mai probabil, in opinia bancilor, un risc ridicat pentru acordarea unui nou imprumut.

O persoana cu trei credite, mai ales daca sunt de la banci diferite, poate fi considerata de catre banca cu risc prea ridicat pentru a i se acorda un credit, chiar daca respecta restul conditiilor, inclusiv cele privind venitul.

De aceea, va sfatuiesc sa incercati o solutie de refinantare a celor doua credite pe care le aveti deja cu unul nou, cu care sa rambursati creditele vechi si sa ramaneti cu un singur credit. In acest fel, veti avea doua avantaje: costul noului credit ar trebui sa fie mai mic decat cele doua, iar in al doilea rand ati putea obtine si o suma suplimentara de bani.

In privinta faptului ca bancile nu va explica motivele pentru care va refuza acordarea creditului, consider ca acest lucru este inacceptabil, fiind o meteahna veche a bancilor, ce trebuie schimbata cu orice pret.

Bancile nu numai ca ar trebui sa le explice oamenilor de ce nu pot obtine un credit atunci cand sunt refuzati, ci ar trebui sa le ofere si sfaturi utile in privinta modului de acordare si rambursare a unui imprumut, astfel incat sa stie cum sa aiba o relatie cat mai buna cu banca si cum sa rezolve problemele ce ar putea aparea in cazul unor situatii dificile.

Motiv pentru care va sfatuiesc sa luati din nou legatura cu un bancher, sa-i expuneti problema dumneavoastra cat mai clar si sa-l rugati sa va explice care ar fi solutia de finantare cea mai potrivita in cazul dumneavoastra si daca puteti face o refinantare a celor doua credite, iar daca nu, care ar fi motivele si cum le puteti rezolva.

Va rog sa reveniti la mine dupa ce discutati cu bancherul sa-mi spuneti ce ati rezolvat si daca va pot ajuta in continuare.

Cu stima,
Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
Bancherul.ro
Ghiseulbancar.ro
0723292899

Lasa un comentariu


5 + = 14