Comisionul FNGCIMM la Prima Casa se plateste si pentru rambursari anticipate, cu reducerea perioadei?

„Buna ziua, Comisionul anual catre FNGCIMM pentru prima casa, se plateste si in cazul platilor anticipate, cu reducerea perioadei?
Multumesc”


Raspuns

Stimata doamna,

Platile anticipate ale creditului, cu reducerea perioadei de creditare, inseamna diminuarea ratelor lunare.

Cum comisionul FNGCIMM se percepe anual, fiind introdus in rata lunara, daca in urma reducerii perioadei de creditare cu un an, sa spunem, atunci comisionul nu va mai trebui platit pentru respectivul an, cum este firesc, dat fiind ca in acel an nu vor exista nici rate la credit.

Pe scurt, comisionul FNGCIMM nu se mai plateste in cazul platilor anticipate ale creditului.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu plata anticipata a creditului Prima Casa.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

3 raspunsuri la “Comisionul FNGCIMM la Prima Casa se plateste si pentru rambursari anticipate, cu reducerea perioadei?

  1. Anca

    Buna ziua,
    Daca am un credit Alpha Housing contractat in 2013 si garantat de FNGCIMM, pot solicita rambursare anticipata partiala cu reducerea perioadei sau pot reduce doar valoarea lunara de plata ?
    Multumesc

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Rambursarea anticipata a unui imprumut este reglementata de OUG 52/2016 privind creditele ipotecare.

      Conform acestei legi, scadentarul creditului se poate modifica in trei feluri, la alegerea dumneavoastra, dupa rambursarea anticipata a uneia sau mai multe rate:

      a) menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;

      b) diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;

      c) diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.

      Efectele asupra dobanzii

      Pentru a vedea care sunt efectele rambursarii anticipate asupra dobanzii creditului, trebuie sa avem in vedere ca dobanda creditelor ipotecare este mai mare in primii ani de rambursare a imprumutului, intrucat se aplica unei valori mai mari a creditului, care scade progresiv, pe masura de achitam ratele.

      De asemenea, valoarea dobanzii platita la credit este direct proportionala cu numarul anilor de creditare: cu cat sunt mai multi ani, cu cat dobanda este mai mare.

      Asta inseamna ca daca alegem varianta a) cu mentinerea ratei si scaderea perioadei de creditare, platim o dobanda mai mica.

      Daca alegem varianta b) cu scaderea valorii ratei si mentinerea perioadei de creditare, vom avea aceleasi costuri initiale.

      In cazul variantei c) cu diminuarea atat a ratei cat si a perioadei, dobanda va fi mai mica, in functie de reducerea perioadei de creditare.

      Iata prevederile OUG 52/2016 privind rambursarea anticipata a creditelor ipotecare:

      „Capitolul VIII Rambursarea anticipată

      Articolul 40

      Consumatorul are dreptul, în orice moment, să își îndeplinească integral sau parțial obligațiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.

      Articolul 41

      (1) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.

      (2) În cazul rambursării anticipate parțiale, consumatorul are dreptul să aleagă între:

      a) menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;

      b) diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;

      c) diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.

      (3) Creditorul nu are dreptul să aplice penalizări, să perceapă compensație sau orice alte costuri de la consumator în cazul rambursării anticipate.

      Articolul 42

      Finanțările intermediare și finanțările anticipate acordate de băncile pentru locuințe, a căror scadență finală este dată de repartizarea contractului de economisire-creditare în baza căruia a fost acordat creditul, sunt exceptate de la prevederile art. 41 alin. (2).

      Articolul 43

      În situația în care creditul este rambursat anticipat și există un contract de asigurare atașat creditului, consumatorul poate opta fie pentru menținerea în vigoare a contractului de asigurare, cu încheierea unui act adițional în vederea schimbării beneficiarului asigurării, fie pentru încetarea valabilității acestuia, cu posibilitatea restituirii diferenței de primă aferentă perioadei rămase, conform prevederilor condițiilor de asigurare.

      Articolul 44

      (1) În situația în care un consumator urmărește să își îndeplinească obligațiile în temeiul unui contract de credit înainte ca acesta să înceteze de drept, creditorul furnizează consumatorului fără întârziere, după primirea solicitării, pe hârtie sau pe alt suport durabil, informațiile necesare pentru analizarea opțiunii respective.

      (2) Aceste informații cuprind cel puțin cuantificarea implicațiilor pe care le are pentru consumator îndeplinirea obligațiilor înainte de expirarea contractului de credit și o evidențiere clară a oricăror ipoteze utilizate. Creditorii utilizează ipotezele prevăzute la art. 41 – 43.”

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = 12