Pot fi executata silit de o firma de recuperare neinregistrata la ANPC?

Sunt executata silit prin poprire de Ultimo Investment Portfolio Luxemburg. Am citit ca de la 1 ianuarie 2017 firmele de recuperare nu-ti mai pot lua banii daca nu sunt inregistrate la ANPC. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

ultimo-portfolio-investment-b2holding-collection-agency-romania

ultimo-portfolio-investment-b2holding-collection-agency-romania


Stimata doamna,

Intr-adevar, legea prevede ca doar firmele de recuperare creante inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) mai pot sa-si desfasoare activitatea, din 1 ianuarie 2017.

Conform art. 128 din OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, “începând cu data de 1 ianuarie 2017 vor putea să desfăşoare activitatea de recuperare creanţe, entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.”

Legea mai prevede ca firmele de recuperare creante trebuie sa indeplineasca următoarele condiţii:

a) au sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România pentru rezolvarea eventualelor litigii şi pentru a răspunde contravenţional şi/sau penal în faţa autorităţilor publice;

b) persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activităţii au o bună reputaţie;

c) în cazul creditorilor nonfinanciari, personalul acestora dispune de cunoştinţe şi experienţa adecvate naturii, extinderii şi complexităţii activităţii vizate, îndeplinind cerinţele prevăzute în anexa nr. 3;

d) în cazul entităţilor de recuperare creanţe, modul în care este remunerat şi motivat personalul nu trebuie să depindă exclusiv de realizarea unor obiective privind recuperarea creanţelor şi nici nu este raportat exclusiv la sumele recuperate.

La data de 24 martie 2017, in evidenta ANPC figurau un numar de 30 de firme de recuperare creante (vezi aici lista), printre care nu se regasea cea mentionata de dumneavoastra: Ultimo Investment Portfolio Luxemburg.

Firma Ultimo Portfolio Investment (Luxembourg) S.A. apare pe site-ul B2 Holding, ca susbsidiara a acestei companii din Norvegia, prezenta in Romania printr-o alta subsidiara, Debt Collection Agency SRL, care este inregistrata la ANPC.

Sfatul meu este sa va adresati ANPC cu o reclamatie in acest sens, pentru a vedea daca firma de recuperare Ultimo Investment Portolio Luxemburg are dreptul sa mai recupereze creante in Romania. Eu am adresat o intrebare in acest sens ANPC si reprezentantilor grupului B2 Holding si astept un raspuns, pe care-l voi publica aici.

Va rog sa reveniti la mine pentru informatii suplimentare sau daca doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

Cu stima,
Vasile Coman
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Lasa un comentariu


5 − 4 =