Nu pot inmatricula masina cumparata, pentru ca este sub sechestru? Ce pot sa fac?

„Buna seara!
Stimabile domn am gasit pe o pagina pe google cu mai multe informatii legate de bunuri ce pot fi sechestrate ,executat silit.
Am cumparat un autoturism de la un cetatean.
Am incheiat un contract de vanzare-cumparare,acesta mi-a dat certificat fiscal semnatoh si stampilat de primaria de unde avea domiciliul.
Eu la randul meu am mers la primarie si am bagat acest autovehicul la mine la primarie sa platesc impozit,mi sa dat decizie de impunere impozit anual.
Cand am mers la inmatriculari ofiterul mi-a respins dosarul spunandu-mi ca masina este sub sechestru.
Am incercat sa iau legatura cu cel care mi-a vandut masina sa isi rezolve datoriile insa fara succes
Ce este de facut in cazul acesta?
Mi-ati fi de mare ajutor daca m-ati informa cu privire la aceasta situatie.
Cu respect”


Raspuns

Stimate domn,

Pentru rezolvarea problemei, trebuie sa luati legatura cu executorul judecatoresc care a pus sub sechestru masina cumparata.

Conform legii (vezi mai jos ce spune Codul de procedura civila), punerea sub sechestru a unei masini trebuie anuntata atat la Politie, cat si la Primarie, pentru ca aceasta sa nu poata fi vanduta.

Daca vanzatorul a primit certificatul fiscal pentru masina, inseamna ca in acel moment aceasta nu era sub sechestru, ceea ce inseamna ca vanzarea a fost legala.

De aceea, va trebui sa trimiteti la executorul judecatoresc o cerere de ridicare a sechestrului pe masina, pentru a o putea inmatricula.

Pentru a afla care executor judecatoresc a pus sechestru pe masina, trebuie sa faceti o cerere in acest sens la Politie sau la Primaria unde a fost inregistrata initial masina.

Puteti verifica si online starea inmatricularii autoturismului pe site-ul Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, la acest link.

Mai puteti verifica daca exista un titlu de executare silita pe masina cumparata la Registrul National de Publicitate Mobiliara (RNPM), la sectiunea „Cautare aviz de ipoteca mobiliara”, la acest link.

Iata prevederile Codului de procedura civila privind procedura de sechestrare a masinilor:

Sechestrarea autovehiculelor

Art. 740.

(1) În cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând menţiunea acestei măsuri şi pe certificatul de înmatriculare, precum şi pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv. Dacă această din urmă măsură nu poate fi aplicată din diferite motive, executorul judecătoresc va menţiona acest aspect în procesul-verbal de sechestru, precum şi cauzele care au dus la crearea acestei situaţii.

(2) Autovehiculul va fi sechestrat prin aplicarea de sigilii sau dat în depozitul unei persoane alese cu precădere de către creditor. Un exemplar al procesului-verbal de urmărire a acelui autovehicul va fi comunicat atât organelor de poliţie rutieră, cât şi organelor fiscale în raza cărora a fost înmatriculat acel bun, pentru a nota această măsură în evidenţele proprii. Dacă indisponibilizarea autovehiculului şi a documentelor precizate la alin. (1) nu poate fi realizată la termenul la care executorul judecătoresc a dispus aplicarea măsurii sechestrului, procesul-verbal va fi comunicat serviciului de poliţie rutieră, care va putea opri în trafic autovehiculul urmărit, indiferent de locul în care acesta se află.

(3) Organul de poliţie rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat şi va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat şi să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc. Totodată va anunţa, de îndată, executorul judecătoresc care a aplicat măsura prevăzută la alin. (1). Această operaţiune va fi consemnată de către organul de poliţie într-un proces-verbal, în care se va face şi o descriere sumară a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisă conducătorului autovehiculului. Atât documentele, cât şi o copie a procesului-verbal vor fi trimise executorului judecătoresc care a aplicat măsura sechestrului asupra acelui autovehicul.

(4) Executorul judecătoresc poate aplica, de asemenea, măsura sechestrului asupra unui autovehicul în baza datelor obţinute de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, dacă debitorul în cauză este proprietarul înregistrat al acelui bun, poliţia rutieră, în baza procesului-verbal comunicat de executorul judecătoresc, urmând a proceda potrivit alin. (2) şi (3).

(5) Autovehiculul supus sechestrului potrivit dispoziţiilor prezentului articol va putea fi folosit de către debitor până la valorificare, dacă acesta depune sau remite executorului judecătoresc o poliţă de asigurare negociabilă, la o sumă asigurată cel puţin egală cu valoarea de asigurare a autovehiculului.”

Codul de procedura civila

Va rog sa reveniti la mine, daca aveti nevoie de ajutor pentru a afla daca masina cumparata se afla sub sechestru.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 1 = 3