In cazul popririi salariului, pensiei sau altor venituri, ce suma mi se poate retine lunar de catre executorul judecatoresc?

Vineri 20 iunie a.c, am primit acasa in cutia postala o instiintare de la un executor judecatoresc prin care sunt informat ca s-a dispus infiintarea popririi asupra veniturilor!
Comunicarea aceasta a fost facuta si la serviciu, la banca creditoare si la banca unde detin cardul de salariu! (am primit copii dupa dupa aceste instiintari)…
In ce cuantum din venitul meu din salariu poate fi aceasta poprire si pe ce perioada avand in vedere ca mai am de plata 28700 lei iar creditul facut avea data de rambursare ianuarie 2016 ! Ce mai pot face eu, avand in vedere ca locuiesc cu mama in apartamentul ei si eu ma ocup de cheltuielile casei doar din salariul meu ?


Raspuns

Buna ziua,

Pentru a va oferi un raspuns cat mai competent in vederea rezolvarii problemei dumneavoastra, am cerut ajutorul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, care ne-a furnizat cu amabilitate raspunsul de mai jos.

In esenta, legea prevede ca veniturile destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale unui datornic pot fi urmarite in cuantum de o treime, iar retinerea din salariul poprit nu poate fi mai mare de jumatate, cu exceptia sumelor destinate obligatiei de intretinere, cum este cazul intretinerii copiilor (alocatia acordata de stat) sau a altor persoane din familie.

In concluzie, sumele pe care le cheltuiti (justificat, fireste) pentru intretinerea mamei dumneavoastra nu pot fi retinute intr-o actiune de poprire in urma unei executari silite.

Iata si precizarile transmise de Cristian-Mihai Jurchescu, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti:

„Conform art.728 din Codul de procedura civila, salariile, alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale debitorului pot fi urmarite in cuantum de o treime, pentru orice datorii, cu exceptia celor de natura obligatiei de intretinere.

De asemenea, potrivit art.169 alin. (4) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, retinerile din salariu nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

In sensul art.780 din acelasi Cod, in cazul in care poprirea sumelor de bani este efectuata din cadrul contului aferent persoanei fizice, se va urmari respectarea limitelor prevazute la articolul mentinat mai sus.

Din economia art.60 alin. (1) din Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca actele executorului judecatoresc sunt supuse, in conditiile legii, controlului instantei judecatoresti competente.

Astfel, in ipoteza in care va considerati lezat in cadrul procedurii de executare, aveti posibilitatea de a formula contestatie in conditiile codului de procedura civila.”

Va rog sa reveniti daca doriti informatii suplimentare sau daca dumneavoastra sau alte persoane cunoscute aveti nevoie de ajutor in relatia cu bancile. Ne puteti scrie la adresa: vasile.coman@reclamatiibanci.ro sau ne puteti contacta la numarul de telefon: 0723292899.

Cu stima,

Vasile Coman

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + 5 =