De ce mi s-a poprit contul cu alocatia pentru copil la Raiffeisen Bank, desi legea interzice acest lucru?

Raiffeisen Bank mi-a poprit contul cu banii din alocatia copilului, desi, din cate am aflat, nu au voie sa retina banii din alocatie, iar banca stia ca in respectivul cont primeam doar banii de alocatie. Ce pot sa fac?


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

raiffeisen_bank_austria_scrisoare_garantie_gfr_gruia_stoicaIntr-adevar, conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Am luat legatura cu reprezentantii Raiffeisen Bank pentru clarificarea acestei probleme, iar raspunsul acestora este urmatorul: banca este obligata de catre executorul judecatoresc sa popreasca toate conturile clientilor executati silit, in limita sumelor datorate.

Reprezentantii Raiffeisen spun ca banca nu verifica provenienta sumelor de bani inainte de a efectua plata catre executorul judecatoresc, din motive tehnice si legale. Cu alte cuvinte, chiar daca este vorba de bani din alocatie, acestia sunt propriti, cu toate ca legea interzice acest lucru.

Raiffeisen precizeaza ca pentru orice modificare (diminuare / majorare a incasarilor), clientul trebuie sa anunte banca pentru a actualiza datele sale. Banca nu verifica ce incasari urmeaza sa intre intr-un cont si de unde deorece sunt setari automate pe contul clientului, iar sumele intra din surse diverse. Atunci cand banca, conform legii, trebuie sa instituie o poprire pe un cont, o face automat; Cientul poate sa instiinteze reprezentantii bancii ca va intra o suma si in valoare de cat anume sub forma de indemnizatie copil si atunci banca seteaza in aplicatie sumele ce urmeaza sa intre din acea sursa, pentru a nu fi aplicata poprirea si pe acele sume.

In aceste conditii, pentru a va recupera suma de bani poprita ilegal, trebuie sa faceti o reclamatie la banca, in care sa cereti eliberarea unui extras de cont din care sa rezulte ca este vorba de sume provenite din alocatie, iar cu aceasta dovada sa mergeti apoi la executorul judecatoresc, pentru a cere rambursarea banilor.

Raiffeisen mai precizeaza ca in urma sesizarii dumneavoastra, a fost intocmita de catre banca, inca din 23.12.2015, o adresa de restituire sume care a fost transmisa catre biroul executorului judecatoresc PLES DANIELA MARIA IORDANA, dar pana in 29 decembrie nu a primit nici un raspuns din partea acestuia.

Va rog sa reveniti daca nu reusiti sa rezolvati problema sau daca aveti nevoie de ajutor sau de alte informatii.

Cu stima,
Vasile Coman
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

2 raspunsuri la “De ce mi s-a poprit contul cu alocatia pentru copil la Raiffeisen Bank, desi legea interzice acest lucru?

 1. Mari militaru

  De ce sa oprit diurna cand este ilegal……

  Reply
 2. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro

  Stimata doamna,

  Daca Raiffeisen v-a oprit diurna, este intr-adevar ilegal. De aceea, va sfatuiesc sa trimiteti la Raiffeisen o cerere in scris prin care sa solicitati rambursarea diurnei.

  Reveniti la mine sa-mi spuneti ce raspuns ati primit de la banca, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

  Vasile Coman
  jurnalist
  Reclamatiibanci.ro
  vasile.coman@reclamatiibanci.ro
  0723292899

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × 8 =