datorii

BRD m-a raportat la Biroul de Credit fără să mă notifice. Este legal?
brd raportare biroul de credit

„BRD m-a sunat să mă anunțe că m-a raportat la Biroul de Credit, eu fiind codebitor la un credit al cărui titular a întârziat cu plata ratelor. Este legal ce a făcut BRD? Pot fi raportat la Biroul de Credit și dacă sunt codebitor? Și fără să fiu notificat înainte de raportare? Angajatul BRD mi-a spus că banca nu trebuia să mă notifice, ci trebuia ca eu să țin legătura cu titularul creditului”, întreabă un cititor.

Postat in data: 10 mart., 2026

Nu mai termin cu rata la Cetelem! Ce e de făcut?
rata credit cetelem

„Bună ziua am o rată la a Cetelem in august anul trecut când i-am sunat pentru detalii au spus că am 12 mii lei am plătit timp de un an peste 500 Ron (530, 580, 555.,..) am sunat acum după un an și mi-au spus că mai am 10.000 Ron de plata, mi se pare că nu mai termin cu rata, ce e de făcut? Să plătești 5 mii Ron și să scadă doar 2 mii e strigător la cer… Am nevoie de ajutor !!!”, se plânge un cititor.

Postat in data: 27 feb., 2026

Ce pot să fac dacă am grad de îndatorare foarte mare la IFN-uri?
grad indatorare ifn

„Am grad de îndatorare f mare și A credit mi a dat 3000lei și îmi cere 1710 lei dobânda 900 și restul penalități ce sa fac.
Menționez ca am împrumutat sa nu ajung la biroul de credit am 9 ifn și m am blocat tot am ajuns la birou de credit pentru ca am brd 52000 ing 72000 și ifn în valoare de 30000 am încercat sa fac refinantare dar nu mi a dat nimeni salariu fiind 6000 mulțumesc frumos”, întreabă o cititoare.

Postat in data: 07 feb., 2026

Icredit m-a mințit cu o refinanțare. Ce pot să fac?
icredit refinantare reclamatie

„Am avut in 2024 contract la icredit de vreo 3500, am dat inapoi vreo 5000 și după 300 de zile de neplata mau mințit sa fac refinanțare ca mai am 3800. Au venit cu contractul la poarta in decembrie 2025 ca apoi sa descoper ca am de plata 7800. Ce as putea face?”, întreabă o cititoare.

Postat in data: 21 ian., 2026

Cum pot afla cât mai am de plătit la Cetelem?
cetelem-credit-bnp-paribas

„Aș vrea să știu cum pot afla cât mai am de plată la Cetelem pentru că plătesc de trei ani și tot nu mai termin, pentru un credit de 2.000 de lei. De la Cetelem primesc pe telefon numai mesaje cu cât am de plătit lună de lună. Niciodată n-am primit vreun extras de cont în care să văd cât am plătit, cât a mai rămas, care e dobănda, când termin cu creditul. Este normal așa aceva?”, întreabă o cititoare.

Postat in data: 22 dec., 2025

Dacă am achitat datoria, de ce nu mi s-a ridicat sechestrul pe mașină?
sechestru masina datorie

„Daca anul trecut în 2024 am achitat o datorie la Provident,de ce nu mi-au ridicat sechestru de pe automobil menționez că nu mai am Nr executorului am fost acum in decembrie să-mi radiez mașină și n-am putut pt că e sub sechestru.”, întreabă un cititor.

Postat in data: 08 dec., 2025

Kruk îmi cere datorii vechi de 14 ani. Este legal?
datorii kruk prescriptie

„Ma puteti ajuta cu rezolvarea situatiei mele va rog? Am credite neplatite dar Kruk imi cere si datorii din 2011”, întreabă un cititor.

Postat in data: 27 nov., 2025

Este posibil să am o datorie la BRD pentru un cont închis în urmă cu 10 ani?
brd datorie cont inchis

„Bună ziua, doresc să vă cer un punct de vedere, dacă se poate, legat de situația prezentată mai jos:

Aproximativ in anul 1997, societatea unde lucram (GPS – General Petro Service-BERCA) efectua plata salariilor prin BRD. Astfel, toți salariații și-au deschis conturi BRD, primind si carduri salariu (cu posibilitatea de Overdraft-Descoperit de cont), emise de BRD (la fel si eu).

In anul 2002, General Petro Service-BERCA s-a transformat in SC PETROMSERVICE SA iar după un timp, societatea a efectuat plata salariilor prin intermediul altei banci (ROMEXTERRA). Astfel, salariații, in jurul anilor 2004-2005 au migrat către noua banca (care a preluat plata salariilor, inclusiv descoperitul de cont, existent la BRD). Majoritatea colegilor, având conturi deschise la noua bancă, și-au închis conturile la BRD.

In aceste condiții si eu am deschis cont la noua bancă (cont în care primeam salariul), dar am păstrat in paralel si contul la BRD, in jur de 3-4 luni (fara activitate, deoarece, nu mai aveam in cont decât cca 5 RON).

Pentru ca încă aveam cont BRD, primeam lunar (ca de altfel pe tot parcursul contractului), plic cu activitatea mea bancara. Astfel, am observat ca suma (mica) pe care o mai aveam in cont, scădea lunar, cu valoarea de întreținere cont.

Atunci, pentru a nu ajunge sa fiu pe “-“ am decis sa merg sa închid contul (pe atunci era filiala BRD la Berca, unde aveam serviciul si domiciliul, aceleași și in prezent).

Mergând la Filiala Berca, tot procesul a durat destul de mult (peste 20-30 min), timp in care mi-au fost completate si am semnat mai multe rânduri de formulare. La sfârșit, mi s-a solicitat sa predau cardul (pe care, urmând sa fie blocat, am solicitat să îl păstrez – ca obiect, da mi s-a răspuns ca nu se poate), card care a fost distrus in fata mea.
Dacă la acel moment figuram cu datorii, NU mi-ar fi fost acceptată închiderea contului si nici NU mi-ar fi fost retras cardul!!

Din acel moment, TIMP DE MULT PESTE 10 (ZECE) ANI, NU AM MAI PRIMIT DE LA BRD, NICI UN PLIC CU INFORMARE LUNARĂ (nici telefonic, nici pe email), din care sa reiasă in vreun fel, că aș mai avea vreo activitate financiară, vreo datorie/restanță.

La sfârșitul anului 2023, deoarece (mai mulți colegi) am primit contravaloarea unor acțiuni cu plata prin BRD, mergând la sediu BRD Buzău sa ridic banii, funcționara de la ghișeu, constatând că “figurez cu un cont”, mi-a actualizat datele și mi-a spus că “am o datorie neachitată !!!”. Pentru lămuriri, am fost preluat de o alta angajată BRD, care nu găsit în baza de date, de unde provine datoria, urmând să investigheze.

Menționez că începând de atunci, am început să primesc lunar notificări, cu privire la faptul că înregistrez debite restante. După cca o luna, am luat iar legătura cu respectiva angajată, dar nici de această dată nu am primit un răspuns. In cele din urmă, am fost îndrumat sa merg la Filiala BRD din cartierul Micro 14 (care preluase atribuțiile Filialei BRD Berca-închisă).

Nici aici nu am primit explicații cu privire la proveniența acelei datorii, ci numai presupuneri (motivația fiind ca nu se mai poate accesa întreg istoricul). Mi s-a spus că vor transmite această situație mai departe și că voi fi sunat… sau să mai trec pe la d-lor (dar mi s-a sugerat că ar fi mai bine să plătesc in rate – suma fiind de cca 1.000 ron).

La cca o luna si jumătate am sunat eu, dar răspunsul a fost că încă nu s-a rezolvat nimic.

In tot acest timp, primesc lunar plicuri (deși timp de aproape 15 ani nu am primit nimic) cu actualizarea sumei cu rata dobânzii și cu penalizările de rigoare (cu toate că mi s-a spus că până la soluționare, aceste reactualizări se vor opri!).

Precizez următoarele:

– În toată această perioadă, societatea unde lucrez, a schimbat in mai multe rânduri banca responsabilă cu plata salariilor, astfel că noi ca salariați, in cea mai mare parte, ne-am închis conturile la vechile bănci (si nu am avut nici vreun fel de probleme de genul celor de mai sus), deschizându-ne alte conturi la băncile noi;
– De asemenea, in tot acest interval, am avut împrumuturi la mai multe bănci, unde nu am apărut in bazele de date, cu probleme/datorii istorice restante/neachitate…

Menționez că trecând foarte mult timp de când am fost să-mi închid contul la BRD, nu am mai păstrat nici un document/contract legat de acest fapt.

Față de cele de mai sus, solicit sa mi se prezinte istoricul si mai ales proveniența acestei datorii bancare, de care nu știu si nu mi s-a adus la cunoștință în vreun fel pana in anul 2023 (deși nu mi-am schimbat nici domiciliul si nici adresa de email). Mai mult, subliniez încă o data faptul că, dacă la acel moment figuram cu datorii, NU mi-ar fi fost acceptat închiderea contului si nici NU mi-ar fi fost retras cardul.”

Postat in data: 12 oct., 2025

Pot cere ștergerea din Biroul de Credit, dacă nu am primit notificare?
Stergere Biroul de Credit

„Buna seara!
Am fost raportat la Biorul de Credit lunar, am primit notificare de raportare numai odata. Pot solicita stergerea datelor daca nu am primit notificare pentru fiecare raportare?” întreabă un cititor.

Postat in data: 07 aug., 2025

Pot face închisoare, dacă nu achit un credit la un IFN?
inchisoare datorie ifn

„Am făcut un împrumut anul trecut la un ifn de 1200 de lei pot face închisoare dacă nu îl achit ?”

Postat in data: 30 iul., 2025

Am ajuns restant la BRD din cauza unui cont neînchis, fără să știu. Ce pot să fac?
brd comision cont inactiv

„Buna ziua,
Am avut cont la BRD atat timp cat am lucrat la o companie, care avea contract cu BRD. Am avut si descoperit de cont la ei dar, am achitat totul in 2022. Din 2022 lucrez la alta companie cu BT.

Dupa aproape 3 ani, in mai 2025, primesc o notificare ca figurez cu sume restante la ei in valoare de 180 lei. E prima notificare in 3 ani dar, in acest timp am primit zeci sau sute de mailuri promotionale de la ei.

Am sunat si au spus ca suma e de 192 lei (de pe o zi pe alta creste suma!!) si exista o conventie care imi atrage comision lunar, daca nu depun o anumita suma lunar in cont.

Nu-mi amintesc acea conventie si nu inteleg de ce nu am fost notificat la primul sold negativ. Trebuie sa achit sumele restante si sa inchid contul si/sau conventia.

Mi se pare abuz din partea bancii. Daca eu decedam, mostenitorii mei trebuiau sa stie ca exista o conventie valida, care le diminueaza mostenirea? Cum procedez. Nu e o suma mare, dar nu vreau sa girez acest abuz”, se plânge un cititor.

Postat in data: 26 mai, 2025

Ce se poate întâmpla dacă nu pot achita creditul la IFN?
rate ifn executare silita

„Ce se poate intampla daca nu pot achita la ifn desi mau executat silit si nu am venit?”, întreabă o cititoare.

Postat in data: 20 mai, 2025

Veraltis mi-a pus o rata lunara prea mare la angajamentul de plata. Ce pot sa fac?
veraltis ultimo portfolio datorie

„Buna dimineata.

va rog sa ma ajutati cu o indrumare.

v-am redirectionat conversatia mea cu cei de la Veraltis. creditul meu a fost preluat la sfarsitul anului trecut, pentru ca nu am fost capabila sa imi sustin rata.

creditul a avut parte de o restructurare in octombrie 2022, am platit ratele o buna parte din timp, apoi, ramanand fara job, nu am mai platit. au venit cu o propunere de reducere substantiala, dar pe care nu mi-am putut-o asuma. eu nu eram in stare sa platesc rata modificata, dar sa vin cu sumele propuse de ei, nu am avut de unde.

alta restructurare nu au fost de acord sa facem, mi-au spus ca am beneficat deja de una.

acum, ce vreau sa va intreb, avand in vedere faptul ca mai am un credit ipotecar la BCR, pentru care reusesc sa achit rata, care ar fi calea cea mai ok de urmat?

are sens sa merg catre CSALB, si sa incerc sa obtin un angajament de plata minimal cu cei de la Veraltis? sau sa platesc o suma minimala, in speranta ca vor vedea bunavointa si nu voi ajunge la executare salariu sau executare silita garsoniera prin credit ipotecar BCR.

are sens sa fac plangere la ANPC pentru Raiffeisen?

mentionez ca acum am job, dar sunt parinte unic, cu 2 minori in intretinere, dintre care unul incadrat in grad de handicap.

va multumesc anticipat pentru raspuns si ajutor! va sunt real recunoscatoare pentru tot suport acordat!”

Postat in data: 12 feb., 2025

Pot fi executata silit de doua ori de Cetelem?
cetelem executare silita

„In anul 2018 am facut un credit Cetelem la Dedeman de 8.000 de lei, iar pana acum am achitat 50.000 de lei si tot mai am de platit. Acum am fost executata silit, pentru a doua oara, pentru suma de 7.000 de lei.

Am sunat la executor si mi-a spus ca Cetelemul decide care este datoria si mi-a pus poprire pe pensie.

Va rog sa ma ajutati, pentru ca nu ajung nicaieri cu ei, la Dedeman mi-au zis ca Cetelem s-a desfiintat, nu e de mirare.

Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac.”

Postat in data: 21 ian., 2025

Ce pot face daca sunt hartuita de Flexcredit?
flexcredit reclamatie

„M-au sunat cei de la Flexcredit, sa imi spuna ca am restanta și le-am spus ca la sfârșitul lunii voi plății, doamna a început să țipe la mine, să îmi spună ca nu o interesează ea vrea acum, să îmi spună ca vine iar la muncă să mă facă de …., având în vedere ca au mai fost de 3 ori la muncă și m-a jignit și mi-au inchis telefonul. Am incercat sa sun inapoi nu imi răspunde. Ce pot face in cazul acesta. Multumesc frumos!”

Postat in data: 20 ian., 2025

Unde pot face o reclamatie la Flexcredit IFN?
flexcredit reclamatie credit

„Unde pot sa fac o reclamatie la Flexcredit pentru hartuire dupa ce am intarziat cu plata ratei la credit?”

Postat in data: 19 ian., 2025

TBI ma pune sa platesc o restanta de care nu stiam! Ce pot sa fac?
tbi reclamatie restante credit

„Buna ziua,
TBI ma pune sa platesc o restanta de 1.400 de lei de care nu stiam, pentru ca am platit toate ratele, in fiecare luna.

TBI nu vrea sa-mi explice de unde rezulta aceasta datorie.

Mereu am avut îndoieli privind așa-zisul sistem de plata „4 rate fără dobândă”. Mereu m-am întrebat ce câștiga TBI?

De asemenea, m-am adresat CSALB, dar mi s-a comunicat refuzul TBI de a clarifica acest aspect.

Ce as putea sa fac?”

Postat in data: 21 nov., 2024

Cum pot scapa de datoriile la IFN-uri?
terra credit ifn reclamatie

„Bună ziua,

Am credite la mai multe IFN uri. Cu unele am reușit să comunic, să semnez niște angajamente, deși sunt peste puterile mele financiare. Cei care îmi pun probleme sunt Credius IFN, Terra Credit IFN și Biroul de Credite Rapide. Credius și Biroul de Credite Rapide, deși am trimis dovezi medicale, am trimis dovezi de diminuare a salariului, refuză cu desăvârșire orice forma de ajutor.

Problema mea mare însă este cu Terra Credit IFN de la care am luat un împrumut în iunie 2024. Din păcate, din cauza bolii mamei (cancer mamar) am fost nevoită să îmi îndrept toate fondurile către ea. Nu am reușit să fac o plată decât acum, în octombrie. Evident că nu am reușit să comunic cu ei nicicum, doamnele de acolo sunt efectiv setate pe aceeași placă, mi s-a spus inclusiv că șeful lor le-a interzis să facă restructurări sau să ofere ajutor, deoarece este pe principiul „ai luat banii, îi plătești.”

Acum, problema este că eu le-am trimis o grămadă de mailuri în care le ofeream acte medicale ale situației mamei, le-am trimis inclusiv dovezi de micșorare a venitului meu, de la 5000 și ceva salariu, am ajuns la 2000 și ceva pe fluturaș. Am trimis inclusiv fluturașii. Nu îi interesează nimic. Nu mai spun că mi-au acordat creditul când eu deja aveam un grad de îndatorare uriaș, având încă 10 IFN -uri. Le-am cerut explicații, mi-au trimis un mail cum că ei au analizat situația când am primit creditul. Mă îndoiesc.

Dorința mea nu este să scap de plata datoriei. Nu mă înțelegeți greșit. Am luat banii, m-am folosit de ei. Eu am cerut doar o restructurare omenească, pe care sa și pot să o sustin. Mai am și alte angajamente de plată la alte IFN uri. Unii au înțeles situația și au fost foarte ok. Le-am făcut inclusiv o oferta de a plăti datoria inițială doar, fără dobânzi, pentru că nu îmi permit.

Acum am primit mesaj că au declarat creditul anticipat și că după 1 noiembrie vor trimite la executor dosarul. Eu știu că la executare se trimite, confirm legii, la 90 de zile de la declararea anticipata a creditului, nu de la inițierea lui. Îmi cer 25% din sumă până pe 1 noiembrie. Apoi, să semnez un angajament sa plătesc în maximum 6 rate. Pai o rată este jumătate din salariul meu.Nu am cum sa fac rost de atâția bani.

Chiar nu am cum. Suma a ajuns, în trei luni, de la 4000 de lei la 10.444 de lei. Chiar nu există nimeni care să le pună o frână acestor societăți?

Care este procedura prin care pot să găsesc o soluție ok ? Nu sunt deloc înțelegători, ba chiar opusul. Am discutat mai devreme cu o duduie, abia vorbea, nu mi-a cerut nicio dată de identificare, nimic. Toate mailurile mele au fost în van, primind doar atunci când aveau ceva de comunicat, strict, ceva prestabilit.

Cum să fac?
Dacă fac reclamație la ANPC sau apelez la CSALB, durează ceva și îmi e teamă să nu îmi fie poprite veniturile și așa mici.

Și încă o întrebare: oare acum, cu noua lege IFN care va intra în vigoare în noiembrie, noi, cei cu întârzieri mari, nu putem beneficia?

Vă mulțumesc!”

Postat in data: 03 nov., 2024

Cetelem m-a dat la Biroul de Credit, desi am platit lunar 200 de lei. Ce pot sa fac?
cetelem card credit retragere din romania

„Bună ziua!

Va rog frumos sa ma ajutați am o problema cu cetelem.
Am făcut un contract pe o suna de 2900 de lei pe 18 luni toata suma si dobanda am achitato apoi mam inteles cu cei de la cetelem ca pot sa mai folosesc cardul 4 ani dar la sfârșitul termenului sa am pe card 2900 de lei… vreau sa precizez ca lunar am platit 200 de lei chiar si mai mult si banii care ii platesc nu îmi raman pe cardul cetelem cei de la cetelem mi retrage lunar, iar acum mau dat la biroul de credit sa le mai dau inca 2970 lei in 15 zile.

Cum este posibi? Va rog sa ma ajutați”

Postat in data: 23 oct., 2024

Mi se pot popri conturile pentru o datorie veche de 10 ani?
viva credit datorie

„Buna ziua,
Am un imprumut foarte vechi de la Vivacredit IFN din data de 14.02.2014 in valoare de 240 lei.

Abia astazi am primit o somatie pe email din partea Vivacredit in care mi s a scris sa achit urgent suma
de 500 lei(credit initial 240 lei+penalitati),altfel,dupa termenul de 5 zile,vor proceda la executare silita/poprire pe conturi.

Va rog sa mi spuneti daca pot sa mi fie poprite conturile dupa atatia ani si daca eu pot sa cer deja in instanta anularea somatiei primita de la Vivacredit pe email.

Ar avea castig de cauza in instanta sau pot popri conturile salariale daca au trecut aproape 10 ani de la imprumut?

Mii de multumiri!”

Postat in data: 21 oct., 2024