Dupa cat timp se prescrie (sterge) datoria la un credit neplatit?

IN 2005 AM LUAT NISTE BUNURI IN RATE AM PLATIT O PERIOADA SI DUPA ACEEA NU AM MAI AVUT POSIBILITATEA SA RAMBURSEZ BANII DUPA CARE AM FOST ANUNTAT CA SUNT EXECUTAT DAR NU S-A INTAMPLAT NIMIC.

DUPA CAT TIMP SE PRESCRIE ACEASTA ACTIUNE. MULTUMESC ANTICIPAT.


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Conform prevederilor articolului 706 din Codul de Procedura Civila, “dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.”

Mai exact, o datorie se prescrie daca timp de 3 (trei) ani de la data la care creditul a fost declarat scandent anticipat (de regula dupa 90 de zile de intarzieri), banca/IFN-ul nu a initat procedura de executare silita.

In cazul datoriilor catre stat, prescrierea poate fi aplicata dupa cinci ani.

In situatia dumneavoastra, daca doar ati fost anuntat ca sunteti executat dar nu s-a initiat si procedura de executare silita, adica nu ati primit vreo notificare de la un executor judecatoresc si nu vi s-a pus poprire pe salariu sau pensie, atunci datoria se poate considera prescrisa (stearsa).

Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces), de aceea va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in astfel de cazuri. Daca doriti, va pot recomanda eu unul de incredere, specializat in astfel de cazuri, cu care colaborez.

Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

Art. 705 Termenul de prescripţie

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti neclaritati sau doriti sa va ajut sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

Postat in data: 21 mart., 2019

20 raspunsuri la “Dupa cat timp se prescrie (sterge) datoria la un credit neplatit?

 1. Iasmina

  Buna ziua, dacă am un credit făcut în 2007, în 2013 mi-au vândut apartamentul, dar creditul tot nu a fost în întregime stins, iar acum am poprire pe un cont(pe care nu primesc nimic), primesc notificări, este asta la nesfârșit? Așa nu vor trece niciodată 3 ani fără nicio notificare. Care-i soluția să scap de ei? Să-i acționez în judecată?
  Mulțumesc

  Reply
 2. Crina Gheorghe

  Buna ziua! Am un credit luat in 2016,platit din el 2 ani,după care am plecat in străinătate,am venit acasă după 1 an in vizita si am vrut sa continuam plătirea creditului chiar dacă 1 an de zile am adunat penalități,dar ne-a zis cineva sa nu mai plătim ca se va prescrie,si din păcate am ascultat,si timp de 2 ani cu pandemia nu am reușit sa venim acasă,sq rezolvam problema,si când am reușit sa ajungem in țara,am vrut sa vindem o mașina pe care o aveam acolo,dar surpriza are sechestru pe ea si nu putem sa o trecem pe alt nume din păcate.Cum ne sfătuiți sa procedam,sa achitam creditul,care este dat la recuperatori deja?ca am sunat la banca si nu mai apărem la ei in baza,ni s-a comunicat ca sa luam legătura cu executorul,care se afla in alt oraș sau sa lăsam așa si sa nu mai plătim deloc?Am dori sa ne achiziționăm o proprietate in Ro,dar nu as vrea sa ne puna sechestru in caz ca apărem ca propietari,ce este de făcut in cazul asta?
  Mulțumesc!

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Iata ce trebuie sa faceti:

   – in primul rand trebuie sa aflati la cine a ajuns datoria, care este firma de recuperare, pentru ca aceasta este cea cu care trebuie sa rezolvati problema.

   – dupa care luati legatura cu firma de recuperare si intrebati care este solutia pentru achitarea datoriei si ridicarea popririi si sechestrului pe masina.

   Reveniti va rog la mine cu raspunsul primit de la firma de recuperare creante.

   Reply
 3. Cristian

  Buna ziua,
  Mi s-a pus o poprire pe 2 conturi, dintre care unul este pentru alocatia copiilor pentru un credit nerambursat din 2007!? anul curent fiind 2022
  Dupa 15 ani nu se prescrie? E ok sa se puna poprire pe contul pentru alocatia copiilor?

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Datoria creditului se prescrie dupa 3 ani, dar numai daca banca sau firma de recuperarea nu v-a trimis notificari privind plata creditului.

   In privinta alocatiei pentru copii, pe aceasta nu se poate pune poprire, conform Codului de procedura civila.

   Sfatul meu este sa cereti rambursarea alocatiei retinute.

   Pentru prescrierea creditului, trebuie sa deschideti un proces la judecatorie.

   Reply
 4. Simion Daniel

  Buna ziua. Am girat unei persoane în 2006 el a plătit câteva rate după care nu a mai plătit. Am fost sunat de către banca, am vb. Cu persoana și mi-a spus că se duce sa plătească, după aia nu am mai fost sunat de nimeni. In data de 11.03.2022am primit înștiințare de la executor „kruk” că am proprie pe conturi în valoare de 500 lei. In cazul in care salariul am 2050 lei și 4 persoane în întreținere. Ce pot face? Mulțumesc anticipat.

  Reply
  1. Vasile Pop Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Trebuie sa faceti o reclamatie la Kruk cu privire la situatia dumneavoastra.

   In reclamatie trebuie sa intrebati de ce sunteti executat silit in calitate de girant, cand de fapt titularul creditului ar trebui executat silit.

   Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatia trimisa la Kruk.

   Reply
 5. Ferencz

  Buna ziua, am avut si eu un imprumut acum 15 ani la o banca, apoi am plecat in afara dupa vreo 5 ani nu am mai reusit sa platesc banca. O perioada am tot fost cautat de o firma de recuperari, dar de vreo 3 ani nu am mai primit nici-un plic de la ei. Pot considera ca a fost stearsa datoria ramasa?

  Reply
 6. Christian Erwin

  Buna ziua. Am avut un credit luat prin Flanco in 2012 pt niște bunuri, am plătit o parte din credit pana prin 2014, dar rămânând fără servici la aceea vreme nu am mai putut plăti restul creditului, aproximativ jumătate fiind plătit…aproximativ 2000 de lei, valoarea creditului fiind de 4000. Anul asta am trecut pe la banca sa verific dacă mai am contul deschis la banca și mi-au spus ca am proprire pe cont in valoare de 4000 de lei. Locuiesc in străinătate din 2016 iar ratele au rămas neplătite. Știam ca dacă nu se pot recupera sumele de bani după 3 ani, datoriile se șterg…dar se pare ca după ce s-a predat datoria de la Flanco către diverse firme de recuperatori, datoria e încă acolo.
  Trebuie sa apelez la avocați pt a scapă de proprietarul pe cont?
  Mulțumesc.

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Stimate domn,

   Datoria se poate sterge (prescrie) doar daca Flanco nu a incercat timp de trei ani sa o recupereze de la dumneavoastra, adica nu v-a trimis notificari privind achitarea restantelor la credit.

   Daca in schimb ati primit notificari pe parcursul a trei ani de la Flanco sau de la o firma de recuperare, nu puteti cere anularea datoriei.

   Iata prevederile legale privind prescriptia:

   Codul de procedura civila – Prescripţia dreptului de a obţine executarea silită

   Art. 705 Termenul de prescripţie

   (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

   (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

   Prescrierea datoriei se face printr-o actiune in instanta (proces).

   Asadar, pentru a scapa de poprire, aveti varianta de a contesta in instanta executarea silita, invocand prescrierea datoriei, daca nu ati primit notificari privind plata acesteia timp de trei ani, sau sa cereti la Flanco sau la firma de recuperare o solutionare amiabila a litigiului, fie direct fie prin intermediul Centrului de Solutionare Amiabila a Litigiilor din Domniul Bancar (CSALB).

   Flanco nu are publicata pe site (Flanco.ro) procedura de administrare a reclamatiilor, insa cu siguranta ca puteti inregistra o reclamatie printr-un email la adresa: suport@flanco.ro.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei cu Flanco.

   Cu stima,

   Vasile Pop-Coman
   jurnalist
   Reclamatiibanci.ro
   vasile.coman@reclamatiibanci.ro
   0723292899

   Reply
 7. Petolescu

  Buna ziua! Am avut un imprumut la citibank luat in 2008, am platit o perioada cam 2 sau 3 ani, si apoi nu am mai reusit sa platesc nimic. Citibank a fost preluata de catre Raiffaisen in 2013, am incercat sa discut cu raiffaisen si sa platesc cat imi permiteam dar au refuzat(eu nemaivand servici). Si de atunci nu am mai platit nimic. In continuare primesc notificari din parte Intrum Romania SA. Ce as putea face ca sa nu mai primesc aceste norificari cu sume si termene de plata. Niciodata nu m-au actionat in instanta

  Reply
 8. FLORIN DUBLESU

  buna ziua am o datorie din 6.06.2013 la cetelem ifn s.a si nu am mai platito !! acum mi sa pus propiri pe conturi !!! este legal ?? ce pot face acum mi sa pus propire din 15.04 2021

  Reply
  1. Vasile Coman - Reclamatiibanci.ro Post author

   Poprirea pentru datoria la Cetelem este legala in masura in care ati fost informat de catre Cetelem de consecintele neachitarii creditului si de masurile de executare silita.

   Sfatul meu este sa luati legatura cu Cetelem in vederea incheierii unui acord amiabil.

   Va rog sa reveniti la mine daca aveti nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemei.

   Reply
 9. Moldoveanu oana

  Buna ziua eu am făcut un împrumut acum 5 ani am platit o perioada rata către banca respectiva dar după ceva timp am rămas fără servici,iar acum după 5 ani mia venit plic cu executare silita am oprire pe salariu o treime adica in jur de 800 de lei,ce pot face?va multumesc

  Reply
 10. Robert

  Buna ziua…

  Am o întrebare va rog.
  Am obținut un credit la ING în data de 13.04.2016 pe care din 2017 nu l am mai putut platii.
  In data de 20.09.2020 am primit o înștiințare cu executare silita….si am deja poprire pe cont(degeaba,pt ca eu nu mai locuiesc în tara).
  Exista posibilitatea sa fac contestație inca la aceasta executare silita?presupun ca au trecut acei 3 ani.

  Mulțumesc,aștept cu interes răspunsul dvs.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = 11