Indemnizația de însoțitor handicap poate fi supusă popririi?

poprire indemnizatie handicap

„Bună ziua, am poprire, 2, pe contul Unicredit, în care încasez indemnizatia de însoțitor copil cu handicap. Banca mi a deblocat doar jumătate din suma, considerând o venit salarial, ceea ce nu este si refuza sa mi deblocheze cealaltă jumătate, deși am trimis documente justificative.

De la unul din executori am aflat ca si indemnizatia de însoțitor se popreste, dar eu știu ca nu este adevărat. Ce fac,cum.procedez, este dreptul copilului, nu al meu,am trimis si adeverință de la Primărie, certificat handicap.Eu știu ca nu este supusa popririi.” întreabă o cititoare.

Raspuns

Stimată doamnă,

Este ilegală poprirea unei indemnizații de însoțitor a unei persoane cu handicap, conform prevederilor Codului de Procedură Civilă.

Codul de Procedura Civila, articolul 409, aliniatul 7, prevede că nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii indemnizațiile cu destinație specială, cum este și indemnizația de handicap, acordată conform Legii nr. 448/2006 privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap. (vedeți detalii, în acest articol)

Am întrebat la Unicredit dacă banca pune poprire pe indemnizațiile de handicap, iar răspunsul a fost următorul:

„Excludem de la plată integral astfel de sume dacă ele sunt primite de la AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială), dar se întâmplă să mai avem astfel de reclamații.

După ce verificăm, constatăm că sumele virate nu pot fi confirmate ca fiind indemnizații, întrucât nu sunt încasate de la AJPIS ci de la persoane fizice sau din alte surse.”

În concluzie, Unicredit confirmă că nu pune poprire pe indemnizațiile de handicap, dacă acestea sunt încasate de la AJPIS.

Dacă în cazul dumneavoastră Unicredit v-a pus poprire, sfatul meu este să trimiteți o reclamație la bancă, în care să cereți rambursare banilor reținuți.

De altfel, aceasta este și recomandarea băncii: „cel mai bine e sa depună o reclamație – pe site avem un formular online, telefonic, email, în sucursală și i se va face verificare la poprire și i se va răspunde”.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la Unicredit, pentru a vă ajuta să rezolvati problema cu poprirea indemnizației de însoțitor.

Cu stimă,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamațiibănci.ro

Un comentariu la “Indemnizația de însoțitor handicap poate fi supusă popririi?

1. Pingback: Unicredit mi-a luat indemnizația de handicap – Bancherul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + = 7