Se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor?

poprire salariu cont bancar

„Buna seara
Eu sunt pensionata medical Gr unu grav cu însoțitor și un domn executor judecătoresc mi a pus proprire pe pensie și pe indemnizația de însoțitor Este legal?
Eu știu că indemnizația însoțitorului este cu destinație specială.
Ce articol de lege prevede asta va rog? Eu incasez pensia pa BCR.Va mulțumesc frumos!”
, intreaba o cititoare.

Raspuns

Stimata doamna,

Nu se poate pune poprire pe indemnizatia de insotitor a unei persoane cu handicap, intrucat acest lucru este interzis de lege, adica de Codul de procedura Civila.

Codul de Procedura Civila, articolul 409, aliniatul 7, prevede:

„(7) Alocatiile de stat şi indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.” (vezi aici alte detalii privind procedura popririi)

Indemnizatia de insotitor a persoanei cu handicap este acordata in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap.

Ceea ce inseamna ca indemnizatia de insotitor nu poate fi poprita, intrucat reprezinta o indemnizatie speciala, conform Legii nr. 448/2006 privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap.

Indemnizația lunară de handicap este o indemnizație cu afectațiune specială, căci potrivit art. 5 pct. 19 din Legea nr. 448/2006 republicată privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aceasta reprezintă „prestația socială lunară reprezentând sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natură să faciliteze egalizarea de șanse, asigurarea unei vieți autonome și favorizarea incluziunii lor sociale”.

Intrucat poprirea indemnizatiei de insotitor este ilegala, va sfatuiesc sa faceti o reclamatie la banca si la executor in acest sens.

Va rog sa reveniti la mine cu raspunsul la reclamatie primit de la banca si de la executor, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu poprirea indemnizatiei de insotitor.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + = 12