Politia m-a anuntat ca pe masina cumparata s-a pus sechestru. Ce pot sa fac?

Bună ziua,
Am cumpărat un autoturism în data de 6 august,cel de la care l-am
cumpărat, la rândul său, il cumpărase în data de 7 iulie de la
proprietarul din certificatul de inmatriculare. De fiecare data au
fost scoase certificate fiscale de la admin financiare.

În data de 20 septembrie ,când am avut programarea la DRPCIV mi s -a spus ca
autoturismul are sechestru asigurator civil din data de 16 septembrie.

Proprietarul a aflat ,tot de la politie, ca s a pus sechestru pe
autoturism pentru un card CETELEM din urma cu mai mulți ani. Nu stiu
daca acest sechestru este de la executor,nu stiu nr dosar sau decizie
si nu stiu de unde sa incep ori ce fel de demers.

Cert este ca nu știu
și nu am cum sa aflu ce se întâmplă cu adevărat. De aceea ,va
rog, să îmi dați un semn dacă ma puteți ajuta,desigur cu tot ceea
ce presupune,inclusiv costurile.
Mulțumesc.


Raspuns

Stimate domn,

Legea (Codul de procedura civila) interzice sechestrarea bunurilor unei persoane executate silit daca acestea nu le mai apartin, ci sunt in proprietatea altora (terti).

Cu alte cuvinte, daca masina (autoturismul) este proprietatea dumneavoastra si ati cumparat-o de la persoana executata silit inainte de infiintarea popririi, atunci nu se poate pune sechestru pe masina si o puteti folosi fara probleme.

Legea permite sechestrarea bunurilor detinute (folosite) de alta persoana (terti) decat cea executata silit, insa numai daca nu exista dovezi (inscrisuri) ca acestea nu apartin altora.

„Sechestrul se va putea aplica și asupra bunurilor aparținând debitorului, dar deținute de un terț, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului urmărit”, se arata in Codul de Procedura Civila.

Ceea ce inseamna ca daca dumneavoastra nu recunoasteti ca masina apartine celui executat silit si aveti si dovezi in acest sens (actul de vanzare-cumparare), nu se poate aplica sechestrul.

Prevederile Codului de Procedura Civila privind sechestrul:

Articolul 732

Aplicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului

(1) Dacă în termen de o zi de la comunicarea somației însoțite de încheierea de încuviințare a executării debitorul nu plătește suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deținute de un terț.

(2) În cazul în care există pericol evident de sustragere a bunurilor de la urmărire, la solicitarea creditorului făcută în cuprinsul cererii de executare, instanța, prin încheierea de încuviințare a executării, va dispune sechestrarea bunurilor urmăribile odată cu comunicarea somației către debitor. În acest caz, se va face mențiunea corespunzătoare în chiar încheierea de încuviințare a executării.

(3) Pentru bunurile sechestrate asigurător nu este necesară o nouă sechestrare, executorul judecătoresc fiind însă obligat să verifice dacă bunurile respective se găsesc la locul aplicării sechestrului și dacă nu au fost substituite sau degradate, precum și să sechestreze alte bunuri ale debitorului, în cazul în care cele găsite la verificare nu sunt suficiente pentru realizarea creanței.

(4) Bunurile mobile aflate în locul care constituie domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezumă, până la proba contrară, că aparțin acestuia din urmă. În cazul în care se afirmă că unele bunuri aparțin altei persoane, dar drepturile acesteia nu rezultă din înscrisuri cu dată certă, executorul va sechestra bunurile, însă va face mențiune în procesul-verbal de sechestru despre drepturile pretinse.

Articolul 733

Sechestrarea bunurilor aflate în mâinile terților

(1) Sechestrul se va putea aplica și asupra bunurilor aparținând debitorului, dar deținute de un terț, afară numai dacă acesta din urmă nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului urmărit. Dacă terțul recunoaște că bunurile aparțin debitorului, este obligat să declare dacă le deține în temeiul vreunui titlu și să înmâneze executorului o copie certificată a acestuia, dacă este cazul.

(2) Dacă terțul deținător nu recunoaște că bunurile aparțin debitorului, dar creditorul pretinde și face dovada că bunurile respective sunt ale acestuia, instanța de executare va putea, prin încheiere definitivă, dată cu citarea în termen scurt a părților, să îl autorizeze pe executor să continue aplicarea sechestrului.

(3) Terțul deținător care are un drept de folosință asupra bunului sechestrat poate să ceară instanței de executare să fie autorizat să folosească în continuare bunul, dacă pentru acesta există o asigurare facultativă contra daunelor ori urmează să fie contractată, în termenul fixat de instanță, după caz. În toate cazurile, acordul creditorului urmăritor în acest sens suplinește autorizația instanței de executare.

Codul de Procedura Civila

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu sechestrul autoturismului.

Cu stima,

Vasile Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro

12 raspunsuri la “Politia m-a anuntat ca pe masina cumparata s-a pus sechestru. Ce pot sa fac?

  1. Malina Metehoiu

    Am cumpărat o mașină și după câteva zice m a oprit poliția și mi-a spus ca pe mașină sunt 2 sechestre. Am luat legătura cu cei 2 executori, le am trimis contactul de vânzare-cumpărare și îmi spun ca eu trebuie să anunț vânzătorul să își plătească datoriile. Au zis ca nu pot ridica sechestrul pentru ca datoriile nu au fost plătite. Cel de la care am cumpărat mașina nu îmi mai răspunde.

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Pentru rezolvarea problemei, trebuie sa trimiteti la executori cereri, in scris (prin e-mail), in care sa solicitati ridicarea sechestrului, dat fiind ca ati fost de buna-credinta cand ati cumparat masina, iar legea interzice sechestrarea unui bun care nu este pe numele celui executat silit.

      Reply
      1. Malina Metehoiu

        Bună ziua. Am trimis cererea și cu contractul și tot îmi spun ca nu pot ridica sechestrele până ce domnul nu îți plătește datoriile.

        Reply
        1. Vasile Coman Post author

          Este un abuz al executorului, pentru ca nu este vina dumneavoastra ca persoana de la care ati luat masina nu-si plateste datoriile.

          Sfatul meu este sa-l reclamati pe executor la Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), pe site-ul Executori.ro, la acest link.

          Reveniti va rog cu raspunsul la reclamatie primit de la UNEJ, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

          Reply
  2. Serban Cristina

    Intr-o situatie asemanatoare ma gasesc si eu. Am vândut acum trei luni o mașină și acum o săptămână s-a luat decizia pentru a ma executa silit. I-am eliberat proprietarului fiscal am făcut contract de vânzare-cumpărare totuși când el s-a dus să o înscrie la poliție i s-a spus că mașina face obiectul unui sechestru. Dar eu am vândut-o înainte de lucrul acesta. Cum poate proceda proprietarul în continuare ca să își înscrie mașina să fie pe numele lui.La momentul vanzarii autoturismului inca nu incepuse procedura de executare silita si sechestru.Multumesc

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Proprietarul masinii trebuie sa ceara executorului judecatoresc ridicarea popririi, avand in vedere ca vanzarea s-a facut inainte de inceperea procedurii de executare silita, ceea ce inseamna ca sechestrul pe masina este ilegal, aceasta fiind detinuta de altcineva.

      Reply
  3. Oancea Gabriela

    Buna seara . Am luat o mașină în luna februarie 2023 și luna aceasta am aflat că fostul proprietar are pus sechestru pe această mașină pentru amenzi neplătite din străinătate …acesta mi a spus că mașina îmi va fi luată …poate exista varianta sa îmi fie luată daca noi am făcut contact vânzare cumpărare și am și înmatriculat o pe numele meu??

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Nu va poate fi luata masina, daca este pe numele dumneavoastra si este inmatriculata pe numele dumneavoastra. Legea interzice sechestrul pe bunurile care nu apartin celui executat silit.

      Reply
  4. loici

    buna ziua.as vea sa intreb,daca odata cumparata masina de la sechestru.sa mai gasesti inca un sechestu pe aceeasi masina/.adica doua sechestre ,de diferiti executori,dar din aceeasi localitate ,,oradea,,cand am cumparat masina ,am vrut sa o inmatriculez .si nu am putut pt ca mi-au spus ca este sub sechestru,iar cand am aratat ca am certificatul de adjudecare,au spus ca este inca un scehestru,,si cand am verificat la numele respectivului care a pus al doilea sechestru .am aflat ca este adevarat si al doilea sechestru..as vrea sa va intreb,cum este posibil.sa cumperi un autoturism de doua ori ? Multumesc

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      Executorii pun sechestru fara sa stie unul de altul, de aceea apar astfel de probleme.

      Solutia este sa informati executorii despre existenta sechestrului.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − 1 =