Ferratum m-a supraindatorat si nu vrea sa-mi restructureze creditul! Ce pot sa fac?

ferratum linie de credit

„Acum doi ani am facut un credit la Ferratum bank .Acest credit a fost facut oarecun ilegal printr un broker .Am avut in acea perioada niste probleme cu copilul si imi trebuia 3000 de lei dar acest broker mi a spus ca el poate obtine 15 000 de lei de la Feratum .

I am spus ca este imposibil ca depasesc cu mult gradul de indatorare (eu la vremea aceea mai aveam o rata de 1300 de lei si un salariu de 2700 de lei net )ca nu as putea plati rata de 1671 ,dar el mi a spus ca dupa o luna o sa il refinantam pe 5 ani cu o rata mica Am acceptat pentru ca nu stiu cu cine a vorbit acolo pentru ca in 5 minute creditul era acordat eu doar completand un formular on line .

Dupa o luna cand i am zis sa facem refinantare mi a spus ca cei de la Ferratum nu mai fac refinantari si asa am ranas cu o rata f mare pentru capacitatile mele de plata (de aici am spus ca a fost acordat ilegal si nu s a respectat nornele BNR cu privire la gradul de indatorare )

Am reusit cu mare dificultate sa platesc 10 rate din 16 cat era in total la acest credit dupa care am avut niste problene de sanatate si eu si copilul .

Am incercat sa obtin de la cei de la Ferratun o reesalonare dar mi au spus ca nu se poate .Am fost plecat din tara cand am revenit am luat legatura telefonic cu creditorul si mi au spus ca acest credit nu maj este la ei ci la CreditExpress.”


Raspuns

Stimata doamna,

Ferratum si celelalte IFN-uri si banci sunt obligate de regulamentele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa nu-si supraindatoreze clientii, cu credite ale caror rate sa depaseasca 40% din venituri.

In acelasi timp, legea privind contractele de credit (OUG 50/2010) impune IFN-urilor si bancilor sa ofere clientilor care au probleme cu plata ratelor solutii de restructurare a imprumuturile, inainte sa-i execute silit.

OUG 50/2010 prevede urmatoarele:

Articolul 84^2

(1) Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită. 

(2) Măsurile de restructurare datorată dificultăților financiare țin seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și constau în următoarele:

a) refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit;

b) modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care include:

(i) prelungirea duratei contractului de credit;

(ii) modificarea tipului de contract de credit;

(iii) amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă;

(iv) schimbarea ratei dobânzii;

(v) oferirea unei perioade fără plăți;

(vi) plăți parțiale;

(vii) conversii monetare;

(viii) iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor;

(3) Lista măsurilor potențiale de restructurare datorată dificultăților financiare prevăzute la alin. (1) nu aduce atingere niciunei prevederi legale naționale.”

OUG 50/2010

De aceea, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Ferratum Bank, in care sa solicitati restructurarea imprumutului, din cauza dificultatilor financiare cauzate de supraindatorarea cauzata chiar de catre aceasta banca.

Reclamatia la Ferratum o puteti face prin chat-ul de pe site-ul Ferratum.ro sau prin completarea unui formular de pe site-ul Ferratum, la acest link.

In acelasi timp, sfatul meu este sa faceti o reclamatie si la BNR, cu privire la faptul ca Ferratum Bank a incalcat regulamentul privind gradul maxim de indatorare.

Reclamatia la BNR o puteti face prin e-mail, la adresa: info@bnro.ro.

Va rog sa reveniti cu raspunsurile primite la reclamatiile trimise Ferratum si BNR, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − 4 =