„Am avut in 2024 contract la icredit de vreo 3500, am dat inapoi vreo 5000 și după 300 de zile de neplata mau mințit sa fac refinanțare ca mai am 3800. Au venit cu contractul la poarta in decembrie 2025 ca apoi sa descoper ca am de plata 7800. Ce as putea face?”, întreabă o cititoare.
Raspuns
Stimată doamnă,
Dacă reprezentantul Icredit nu v-a informat despre dobânda mare a creditului de refinanțare, puteți cere anularea acestuia.
Legea vă dă dreptul să renunțați la credit într-un interval de 14 zile, fără să plătiți vreun comision. Vedeți mai multe detalii despre dreptul de retragere dintr-un credit, în acest articol din Întreabă banca.ro:
Într-adevăr, IFN-ul Icredit are dobânzi foarte mari pentru credite.
Conform exemplului publicat de Icredit, pentru un credit de 1.000 de lei pe 34 săptămâni (8,5 luni), suma totală de rambursat este 1.999,90 lei.
Dobânda remuneratorie anuală a creditului este 240% iar DAE (Dobânda Anuală Efectivă), indicatorul pentru costul total al unui împrumut, ajunge la 950%.
În cazul creditului dumneavoastră, de 3800 de lei pe 48 săptămâni, rata săptămânală este de 158 de euro, iar valoarea totală de plată se ridică la 7599 de lei.
DAE pentru acest credit este 438% pe an, de 20 de ori mai mare decât DAE la un credit bancar, care este în jurul a 20% pe an.
Dacă nu puteți plăti ratele la credit, aveți dreptul la restructurarea datoriilor, conform legii contractelor de credit, OUG 50/2010.
Restructurarea presupune amânarea plății ratelor pe o anumită perioadă, scăderea dobânzii, reducerea datoriei sau prelungirea perioadei de creditare.
Vedeți mai multe detalii despre restructurarea unui credit, în acest articol din Întreabă banca.ro:
De aceea, sfatul meu este să faceți o reclamație la Icredit, în care să cereți anularea creditului sau restructurarea acestuia, întrucât nu ați fost informată de dobânda creditului de refinanțare.
Vă rog să reveniți cu răspunsul la reclamație de la Icredit, pentru a vă ajuta să rezolvați problema datoriilor la credit.
Cu stimă,
Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamațiibănci.ro

Pingback: Au venit cu contractul la poartă și m-au mințit cu refinanțarea – Bancherul