Se mai adauga dobanzi la creditul IFN scadent anticipat?

dobanzi penalizatoare credit ifn

„Bună ziua! Dacă mi s-a declarat scadenta azi! Iar din câte am înțeles din ce am citit la dvs mă poate executa în minim 3 luni, dacă eu achit în aceste 3 luni în rate mi se scad banii achitați? De exemplu eu achit în aceste 3 luni câte 2000 lei/ lună! Mai ajung la executare? Se mai închide creditul? Se mai adaugă dobânzi la suma scadentă de 4000 lei?”


Raspuns

Stimata doamna,

Conform legii (OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori), bancile si IFN-urile pot declara creditul scadent anticipat doar dupa un numar de 90 de zile (3 luni) consecutive de restante.

Aceeasi lege spune ca perioada dintre declansarea scadentei anticipate si inceperea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni.

Iata prevederile OUG 50/2010 privind executarea silita:

” (9) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanță de către consumator.

(10) Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. 

În cazul în care executarea silită nu este inițiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenței anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare. 

Prevederile alin. (9) și (10) se aplică și procedurilor derulate de entitățile care desfășoară activități de recuperare creanțe.” 

In perioada dintre declararea scadentei anticipate si inceperea executarii silite, sumele achitate pentru rambursarea creditului se vor scadea din datorie.

In acelasi timp, se pot percepe dobanzi penalizatoare, de maxim 2 puncte peste dobanda standard.

Art.38, aliniatul 6, din OUG 50/2010 privind contractele de credit prevede urmatoarele:

„După declararea scadenței anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare, calculată pe bază de procent fix și care ce nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii prevăzute în contract.”

Totusi, dobanzile penalizatoare nu pot fi mai mari decat valoarea creditului, prevede legea.

Art.38, aliniatul 5, din OUG 50/2010 privind contractele de credit prevede urmatoarele:

„În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.”

Mai trebuie sa stiti ca bancile si IFN-urile nu pot aplica dobanzi penalizatoare in timpul executarii silite, conform art.38, aliniatul 8 din OUG 50/2010:

„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”

Pe de alta parte, daca nu ati putut achita creditul Credius din cauza dobanzilor prea mari, IFN-ul este obligat de lege sa va ajute, nu sa va execute silit.

Astfel, articol 39 din OUG 50/2010 arata urmatoarele:

„În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.”

Creditul se poate inchide daca pe perioada dintre scadenta anticipata si inceperea executarii silite achitati intreaga datorie.

Va rog sa reveniti la mine daca aveti probleme cu achitarea creditului de la IFN, pentru a va ajuta sa rezolvati problema.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Se mai adauga dobanzi la creditul IFN scadent anticipat?

  1. m

    Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns!

    Am trimis mail către IFN-ul Ferratum(care acum e Multitude) și către EOS întrucât deja au externalizat datoria către aceștia! Aștept răspuns! O să încerc să achit acea sumă până să se împlinească termenul de minim 3 luni pentru a nu fii executată silit!

    Însă am mai multe IFN-uri și bănci! Sunt supradatorata, întrucât nu am mai putut achita! Am avut o sarcină destul de investigată medical genetic și ulterior după ce am născut am investigat medical bebelușul!

    Avem un program foarte costisitor pentru bebeluș și efectiv nu am mai făcut față datoriilor!

    Un an nou fericit!

    Cu respect!

    Reply
    1. Vasile Coman Post author

      IFN-urile (Ferratum – Multitude Group) sunt obligate de lege sa va ajute sa achitati datoriile, daca ati ajuns supraindatorata din cauza dobanzilor uriase aferente acestor imprumuturi.

      Iata ce spune articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit, pe care IFN-urile trebuie sa o respecte:

      „În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.”

      Printre solutiile pe care IFN-urile vi le pot oferi, prin reesalonarea sau refinantarea creditului, se afla urmatoarele:

      – reducerea dobanzii si/sau a comisioanelor la credit;

      – modificarea (prelungirea) perioadei de creditare, cu anularea aplicarii dobanzilor;

      In concluzie, sfatul meu este sa trimiteti la IFN-uri cereri in care sa solicitati gasirea de solutii pentru achitarea restantelor, dat fiind ca sunteti supraindatorata, dupa care reveniti la mine cu rapunsul primit de la acest IFN.

      Cu stima,

      Vasile Coman
      jurnalist
      Reclamatiibanci.ro

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × 2 =