Viaconto nu vrea sa-mi restructureze creditul. Ce pot sa fac?

viaconto reclamatie

„Buna ziua. Am un credit la Viaconto de 3380 Ron la care suma minima de plata este 1150 de RON. Am cerut restructurarea creditului pentru ca am un grad de indatorare foarte mare si mi s-a raspuns ca nu ma pot ajuta si daca nu achit in maxim 30 de zile ma vor raporta la Biroul de Credit.Va rog sa ma ajutati. Multumesc.”


Raspuns

Stimata doamna,

Atat IFN-urile precum Viaconto, cat si bancile, sunt obligate de lege sa ofere clientilor solutii de restructurare a creditelor, inainte de executarea silita, daca acestia nu-si mai pot achita rata lunara, din cauza problemelor financiare sau in urma majorarii dobanzii, cum este cazul dumneavoastra.

Astfel, Articolul 39 din OUG 50/2010 privind contractele de credit arata urmatoarele:

„În cazul imposibilității consumatorilor de a accepta majorarea dobânzii, creditorul nu are dreptul să denunțe unilateral sau să rezilieze contractul. Creditorul trebuie să facă o propunere, transmisă în scris, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului.”

Dumneavoastra sunteti obligata de Viaconto sa achitati o suma minima de plata foarte mare, de 1.200 de lei, reprezentand aproape jumatate din valoarea creditului, tip linie de credit, de 3.200 de lei, rezultata in urma acumularii restantelor, dar si a majorarii dobanzii, prin aplicarea dobanzilor de penalizare, de 1,2% pe zi.

Fireste ca suma minima de plata de 1.200 de lei este mult mai mare decat gradul maxim de indatorare legal, de 40% din venit, ceea ce obliga Viaconto sa va restructureze creditul.

Viaconto are o dobanda foarte mare pentru acest tip de imprumut, linie de credit, de 1% pe zi, adica 365% pe an, de peste 20 de ori mai mare decat un credit bancar, care are dobanzi de 10 – 15% pe an.

Dobânda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul unui credit, in cazul Viaconto este de peste 2.000% pe an, de 80 de ori mai are decat la un credit de la banca, unde DAE este in jurul a 20-23% pe an.

De exemplu, in cazul unui credit Viaconto in valoare de 920 de lei, dupa un an trebuie platit, in total, aproape 3.000 de lei, adica de 3 ori mai mult decat suma imprumutata.

De asemenea, Articolul 84^2 din OUG 50/2010 prevede:

 ” (1) Creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura de executare silită. 

(2) Măsurile de restructurare datorată dificultăților financiare țin seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și constau în următoarele:

a) refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit;

b) modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care include:

(i) prelungirea duratei contractului de credit;

(ii) modificarea tipului de contract de credit;

(iii) amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă;

(iv) schimbarea ratei dobânzii;

(v) oferirea unei perioade fără plăți;

(vi) plăți parțiale;

(vii) conversii monetare;

(viii) iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor;

Ceea ce inseamna ca Viaconto are o obligatie legala de a va oferi una dintre aceste solutii de refinantare, dat fiind ca suma minima de plata pe care v-o cere este foarte ridicata si nu o puteti achita, ceea ce va pune in pericol de a fi raportata la Biroul de Credit si executata silit, daca restantele depasesc 90 de zile de intarziere.

In consecinta, sfatul meu este sa faceti o reclamatie la Viaconto, in care sa solicitati o masura de restructurare a creditului, in baza prevederilor legale prezentate mai sus.

Va rog sa reveniti cu raspunsul primit de la Viaconto, pentru a va ajuta sa rezolvati problema cu restantele la credit.

Cu stima,

Vasile Pop Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro

2 raspunsuri la “Viaconto nu vrea sa-mi restructureze creditul. Ce pot sa fac?

 1. v

  Buna ziua,
  Iata raspunsul primit de la Viaconto.
  Din pacate refuza sa-mi propuna o oferta de reesalonare a creditului si insista sa platesc minimul de plata, altfel dosarul va fi transferat catre o firma de recuperari creante.

  Astept raspunsul dvs.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = 5