E legal ca executorul sa aplice dobanzi, comisioane si penalitati?

Buna ziua! In textul intiintarii de la BEJ scrie asa: "....suma compusa din X lei reprezentand credit restant, ce sa va actualiza potrivit criteriilor cuprinse in titlul executoriu pana la achitarea intergrala a debitului, prin calcularea dobanzii si a comisioanelor...etc".
Din 2 popriri (credit si card) una e achitata de cateva luni iar cei de la BEJ imi spun ca nu o pot inchide pt ca nu au de la banca dobanzile si comisioanele actualizate.
E legal asa ceva? Pot amana inca 1-2 ani si sa-mi calculeze dobanzi etc....


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

Este ilegal ca executorul judecatoresc (BEJ), banca, IFN-ul sau firma de recuperare creante sa aplice dobanzi, comisioane sau penalitati la creditele executate silit prin poprirea salariilor, conturilor sau sechestrul si vanzarea bunurilor.

OUG Nr.52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in vigoare din 30 septembrie 2016, prevede urmatoarele:

“Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.”

Asadar, nici bancile, nici firmele de recuperare creante nici executorii judecatoresti nu pot adauga niciun fel de dobanda sau de penalitati unui credit executat silit.

Ceea ce inseamna ca dumneavoastra va trebui sa achitati doar suma care v-a fost comunicata in notificarea privind executarea silita, la care se adauga cheltuielile executorului, nimic mai mult, indiferent de cat timp a trecut de la data inceperii executarii.

Motiv pentru care va sfatuiesc sa adresati executorului si bancii sau firmei de recuperare, reclamatii cu privire la aplicarea dobanzilor, cu incalcarea legii.

Daca raspunsurile la reclamatii nu va multumesc, adresati-va Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) din judetul in care locuiti sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia abilitata de lege sa va apere drepturile, inclusiv prin actiuni in instanta impotriva executorilor, bancilor sau firmelor de recuperare.

Va rog sa reveniti la mine pentru a-mi spune daca si cum ati rezolvat problema sau daca aveti nevoie si de ajutorul meu.

Cu stima,

Vasile Pop-Coman
jurnalist
Reclamatiibanci.ro
vasile.coman@reclamatiibanci.ro
0723292899

7 raspunsuri la “E legal ca executorul sa aplice dobanzi, comisioane si penalitati?

 1. silvia

  Buna ziua, si eu sunt in aceeasi situatie prezentata de d-voastra. Am depus reclamatie la ANPC asept raspunsul dar nu mi-a dat mari sperante. Va rog sa -mi spuneti cum s-a rezolvat situatia prezentata de d-voastra. Va multumesc!

  Reply
  1. admin Post author

   Stimata doamna,

   Dat fiind ca este vorba de o prevedere legala, executorii, bancile sau IFN-urile trebuie sa respecte legea, iar autoritatile de supraveghere, precum ANPC, trebuie sa verifice respectarea legii si sa apere drepturile oamenilor.

   De aceea, eu va incurajez sa aveti sperante ca problema se va rezolva.

   Va rog sa reveniti la mine sa-mi spuneti ce raspns ati primit de la ANPC.

   Vasile Coman
   0723292899

   Reply
    1. Andone Iulia

     Va rog, sa-mi spuneti ce raspuns v-au dat cei de la ANPC. Urmeaza sa fac si eu o reclamatie, sa stiu la ce sa ma astept. Multumesc!

     Reply
 2. Bogdan

  Buna ziua,
  Explicația dvs. este partial adevarata.
  Prevederile mentionate în raspuns se aplica contractelor încheiate ulterior întrării în vigoare a prevederilor mentionate.
  Cu alte cuvinte, pentru contractele “vechi”, dacă sunt prevazute dobanzi penalizatoare acestea se pot calcula.

  Reply
 3. Andone Iulia

  Buna ziua! Nu am rezolvat nici acum situatia. Concret dosar poprire card 2576 lei , achitat in 6 luni (martie ultima plata), azi cei de la BEJ imi spun ca mai am 1311,34 lei de achitat. Estrigator la cer, nu stiu incotro s-o apuc….

  Reply

Lasa un comentariu


− 1 = 6