„Am fost executată silit de un IFN și mi s-a pus o dobândă remuneratorie. Este legal acest lucru?”, întreabă o cititoare.
Raspuns
Stimată doamnă,
Este ilegal ca un IFN să vă aplice dobândă legală remuneratorie sau penalizatoare pentru creditul executat silit.
Legea contractelor de credit (OUG 50/2010) care se aplică băncilor și IFN-urilor, interzice aplicarea de dobânzi și penalități după începerea executării silite.
Legea contractelor de credit, OUG 50/2010, arată următoarele, la art. 38, aliniatul (8):
„Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.”
De aceea, dacă IFN-ul v-a aplicat dobânzi sau penalități la datorie în timpul executării silite, trebuie să faceți o reclamație în care să cereți anularea acestora.
Dacă în contractul de credit există prevăzută aplicarea unei dobânzi legale remuneratorii, aceasta poate fi considerată o clauză abuzivă și anulată.
Vă rog să reveniți cu răspunsul primit de la IFN, pentru a vă ajuta să rezolvați problema dobânzilor la creditul executat silit.
Cu stimă,
Vasile Pop Coman